S-a întâmplat în 28 noiembrie 1912

0
132

S-a întâmplat în 28 noiembrie 1912: S-a născut actorul Colea Răutu (Colea Rutkovschi) (m. 2008).A fost cel mai mare fiu din cei patru copii ai familiei Rutkovski, alături de Larisa, Natalia și Valentin.A fost elev la Colegiul „Regele Ferdinand” din Chișinău.Nu i-a plăcut niciodată cartea, așa cum singur recunoștea, în schimb îi plăcea foarte mult fotbalul, jucând câtva timp în echipa Uzinelor „Mociornița” din București. A urmat apoi Conservatorul de Artă Dramatică din București. A fost mai întâi corist la Opera din Cluj..

    A debutat la Teatrul de Revistă „Cărăbuș” condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat pentru prima oară faimosul șlagăr „Ți-a ieșit coșaru-n drum”, de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian.La inițiativa lui Sică Alexandrescu a jucat la Teatrul Național din București. A fost distins cu titlul de Artist Emerit (anterior anului 1965).
       Între anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giulești.A jucat pentru scurt timp și la Teatrul din Pitești.A interpretat roluri în peste 80 de filme de lung metraj, atât românești cât și străine și în seriale de televiziune. Rolul sau de debut (Ilie Barbu) a rămas reperul întregii sale filmografii. A debutat în film interpretând rolul protagonistului din „Desfășurarea”, regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda.A interpretat roluri memorabile în „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Frații Jderi”, „Nemuritorii”, „Pintea” etc.
       Afirmând o concepţie sănătoasă, sigură, despre actul artistic, Colea Răutu a fost, în primul rând, un perfecţionist. A căutat permanent să elimine să „facă” mai bine, să elimine orice notă stridentă, chiar dacă numai de el simţită. A abordat zeci de roluri pe scenă, şi după 1950, pe peliculă, şi-a făcut întotdeauna temele, studiind şi neîncrezându-se în puterea miraculoasă a intuiţiei. A crezut în ideea de corectitudine pe scenă şi astfel şi-a conceput rolurile, fiind încredinţat că aceasta este calea dreaptă, infailibilă, spre verosimilitate şi spre profesionalism, cale pe care a descoperi-o devreme şi pe care a urmat-o până la sfârşit. Talentul?E indefinibil, spunea actorul, e „necunoscuta care-l deosebeşte pe artist de meseriaş”.
       A făcut roluri de neuitat (Nichita în „Puterea întunericului” de Tolstoi etc.), a lansat melodii intrate în memoria colectivă şi rămase în imaginea Bucureştiului dintr-un veac chinuit („Hai, coşar, coşar!”, „Mica maimuţică”. „Coli, colea, acolo, oho”, „polua în seara aceea, doamnă” sau „Anticarul”), a jucat în peste 80 de filme, în care a tăcut, a  vorbit, a urlat, s-a luptat, a iubit, a râs şi a plâns.
           În 1954, a jucat în „Desfăşurarea”, ecranizarea nuvelui omonime a lui Marin Preda, iar doi ani mai târziu a făcut un rol memorabil, interpretându-l pe Pintea jandarmul în „Moara cu noroc”, ecranizarea după nuvela clasică a lui Slavici. După care au urmat zeci şi zeci de roluri, pe care către sfârşitul vieţii nici nu le prea mai ţinea minte. Criticul de film Tudor caranfil a suprins cel mai bine calităţile care i-au adus un portofoliu de invidiat în filmul românesc: „autenticitatea austeră”, „economia de mijloace” şi „forţa expresivă”.
         Nu s-a repetat niciodată, nu a căzut în manierism, nu a apelat la un arsenal fix de mijloace sau la „trucuri”, şi-a lucrat neîncetat interiorul şi exteriorul, astfel încât cel din urmă să-l slujească pe cel dintâi. Iată câteva dintre filmele cele mai cunoscute în care a jucat: „Moara cu noroc”, „Bijuterii de familie”, „Setea”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Răscoala”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Mihai Viteazul”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Toate pânzele sus!” (serial TV), „Războiul de independenţă”, „Ultima noapte de dragoste”, „Triunghiul morţii”.
      Actorul a primit premiul ACIN în 1988, pentru întreaga activitate, și s-a numărat printre laureații Galei „Vârsta de Aur” din 2001, ai Premiilor Naționale în Domeniul Teatrului și Galei Premiilor în Cinematografie. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.Actorul Colea Răutu Rutkovski a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. Colea Răutu s-a stins în mai 2008, la 95 de ani.
Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/colea-rautu-2329/

http://aarc.ro/articol/in-vizita-la-colea-rautu

http://www.n24plus.ro/actori/colea-rautu

http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/actor-film-romanesc~colea-rautu~42

https://www.ziarulmetropolis.ro/colea-rautu-omul-care-aducea-misterul/

https://www.timpul.md/articol/personalitatea-zilei–colea-rautu-62922.html

http://biografii.famouswhy.ro/colea_rautu/

https://yorick.ro/colea-rautu-actorul-corect/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here