S-a întâmplat în 28 februarie 1935

0
140

S-a întâmplat în 28 februarie 1935 . A murit colecţionarul de artă Anastase Simu; a adunat opere de o inestimabilă valoare aparţinând unor mari artişti români sau străini; în 1927 a dăruit casa şi întreaga colecţie statului, Muzeul „Simu” fiind unul dintre cele mai de seamă din Bucureşti şi din ţară; membru de onoare al Academiei Române.

           Anastase Simu (n. 25 martie 1854, Brăila – d. 28 februarie 1935, Bucureşti) a fost un academician român, doctor în ştiinţe politice şi administrative, colecţionar de artă, ocupând funcţiile de secretar la Legaţia României la Berlin, membru de onoare (1933) al Academiei Române şi mai târziu senator de Brăila în 3 legislaturi.

            După studii făcute la Paris şi Bruxelles a fost membru al „Consiliului consultativ al artelor” (1910 -1915) şi a fondat în 1910 Muzeul Simu, fiind primul colecţionar de la noi care a considerat necesar să ridice o casă de artă cu scopul de a contribui la educaţia municipalităţii.

         Muzeul Simu a fost un muzeu în Bucureşti, înfiinţat în 1910 de colecţionarul Anastase Simu şi care a funcţionat într-o clădire proprie, demolată în 1960.A funcţionat ca muzeu privat până în 1927, când Anastase Simu l-a donat statului român. Odată cu demolarea clădirii în 1960, colecţia de artă a fost dispersată în mai multe muzee.

          Colecţia muzeului era împărţită în 5 secţii şi cuprindea foarte multe lucrări de pictori şi sculptori francezi din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea (Zurbaran, Delacroix, Houdon, Fremiet, Ridon, Meunier, Daumier, Gericault, Pissaro, Renoir, Courbet, Bourdelle etc.).

          În secţiunea de artă românească erau expuse lucrări de pictori precum Aman, Grigorescu, Andreescu, Luchian, Pallady, Petraşcu, Teodorescu-Sion, Bunescu, Ressu etc. şi sculptori precum, Brâncuşi, Paciurea, Stork etc.

               Printre alte exponate se mai aflau mulaje italieneşti din secolul al XVI-lea sau icoane bizantine.

          O parte din această colecție se află astăzi la Muzeul Național de Artă al României, iar o alta în colecția Simu de la Pinacoteca București. Colecția cuprindea circa 1.200 de piese din toate genurile artistice: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă.

          Edificiul muzeului a fost construit în stil ionic, similar templelor greceşti. A fost terminat în 1910. Clădirea a fost demolată în 1960, iar pe locul ei a fost construit magazinul de confecţii „Eva”.

Surse:

https://editiadedimineata.ro/muzeul-simu-templul-grecesc-din-inima-bucurestiului-de-odinioara/

http://art-historia.blogspot.com/2010/05/unde-era-muzeul-simu.html

Muzeul Simu, deschis în anul 1910

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.