S-a întâmplat în 28 decembrie…

0
52

S-a întâmplat în 28 decembrie…

– 1612: Planeta Pluto este pentru prima dată observată de către Galileo Galilei, dar este catalogată doar ca o stea fixă. Abia peste 234 de ani, această planetă va fi recunoscută ca atare
 – 1706: A murit Pierre Bayle, filosof francez (n. 1647). Fiind urmaş al lui René Descartes şi Pierre Gassendi, filozofia sa este în primul rând critică.Respinge astrologia considerând-o „cea mai vană dintre imposturi”, deoarece considera raţiunea ca fiind singura cale spre adevăr.Şi faţă de religie avea atitudine critică. Nu considera religia ca o premisă a moralităţii. De asemenea revendica toleranţa în numele raţiunii: „Eu cred că ereticii trebuie toleraţi căci ei nu ofensează pe nimeni şi nici nu cred că fac vreun rău” şi nu numai ei ci şi evreii şi mahomedanii. „Toleranţa trebuie să fie generală”.Opera sa trebuie înţeleasă ca o contribuţie la iluminism. Bayle a fost un sceptic.Scrieri:1695-1697: Dictionnaire historique et critique. Considerat „cel mai covârşitor rechizitoriu alcătuit spre ruşinea omenirii” (Paul Hazard).Sunt criticaţi regii care au adus nefericire supuşilor lor, papii care au înjosit catolicismul prin patimile şi ambiţiile personale.
– 1731: A fost botezat Christian Cannabich, violonist, compozitor şi dirijor german (m. 1798)
– 1805: S-a născut cărturarul Eftimie Murgu; a contribuit la cristalizarea învăţământului filosofic în România; conducătorul Revoluţiei de la 1848-1849 din Banat.)Eftimie Murgu (n. Rudăria, comitatul Caraş-Severin – d. 30 aprilie 1870, Budapesta) a fost un jurist şi profesor de filosofie român, om politic, deputat în parlamentul revoluţionar maghiar din timpul Revoluţiei de la 1848 (Dieta de la Debreţin), apoi avocat în Budapesta.
– 1814: A murit József (Iosif) Benkő, preot şi profesor de teologie; istoric (studii privind istoria medievală a Transilvaniei), botanist şi geograf secui (n. 1740)
– 1840: S-a născut Ioan Kalinderu, jurist şi publicist (frate cu Nicolae Kalinderu, medic şi cunoscut colecţionar de artă); administrator al domeniilor Coroanei de la înfiinţare, în 1884, până la sfârşitul vieţii; pe baza testamentului său, în 1916 a fost inaugurat „Muzeul Kalinderu”; membru al Academiei Române, vicepreşedinte (1895-1898; 1901-1904) şi preşedinte al acestui for (1904-1907) (m. 1913).
– 1856: S-a născut Thomas Woodrow Wilson, om politic (democrat) american, preşedinte al SUA între anii 1913 şi 1921; a fost primul preşedinte născut pe teritoriul unui fost stat sudist; rol important la elaborarea Tratatului de la Versailles (după prima conflagraţie mondială) şi la crearea Ligii Naţiunilor; Premiul Nobel pentru pace pe 1919. Thomas Woodrow Wilson, cunoscut mai ales ca Woodrow Wilson, (d.3 februarie1924) a fost cel de-al douăzeci şi optulea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (1913 – 1921). Un devotat prezbiterian, Wilson a devenit şi un bun istoric şi un specialist în ştiinţe politice. În calitatea sa de reformator democrat, a fost ales guvernator al statului New Jersey în 1910 şi preşedinte al Statelor Unite în 1912. În primul său mandat prezidenţial (1913 – 1917) a contribuit esenţial la crearea un sistem de legi privind sistemul federal de rezerve (în engleză, Federal Reserve System). Reales în 1916, în cel de-al doilea termen al său (1917 – 1921) s-a concentrat asupra participării ţării la primul război mondial şi a realizării Tratatului de la Versailles, care a fost respins de Senatul SUA.
– 1868: S-a născut (la Bratislava/Slovacia) prozatoarea Bucura Dumbravă (pseudonimul lui Fany Seculici); stabilită cu familia în România la vârsta de cinci ani, se va ataşa de cultura şi tradiţiile noii ţări; pasionată excursionistă organizează, împreună cu Simion Mehedinţi, turismul în Carpaţi (m. 1926, la Port Said/Egipt). Pasionată excursionistă, a fost prima femeie care a ajuns pe vârful Omul. Unul dintre romanele ei, „Pandurul”, a fost pus în scenă de Ion Şahighian, în 1942
– 1872: Intră în exploatare, în Bucureşti, prima linie de tramvai cu cai (tramcarul), pe traseul Calea Târgoviştei-Podul Mogoşoaiei-Teatrul Naţional-străzile Biserica Enei-Academiei-Colţei-Piaţa Sf. Gheorghe-Moşi
– 1874: S-a născut (la Rohozna, azi în R. Moldova) Francisc Iosif Rainer, medic şi anatomist; de numele său se leagă înfiinţarea, la Bucureşti, a Institutului de Antropologie, al cărui prim director a fost între 1940 şi 1944, şi a Societăţii de Anatomie din Bucureşi (1900); membru de onoare al Academiei Române (m. 1944)
– 1879: Podul Tay din Dundee, Scoţia, de aproape 2 mile lungime, la acea vreme cel mai lung pod din lume, s-a prăbuşit în timp ce un tren îl traversa; au murit 78 de oameni
– 1880: A fost creată Agenţia ungară de presă MTI (Magyar Távirati Iroda)
– 1884: S-a născut compozitorul Ioan Danielescu (m. 1966)
– 1888: S-a născut Wilhelm Friedrich Murnau, regizor german de film (m. 1931)
– 1895: La Paris (în Salonul Indian de la „Grand Café” din Boulevard des Capucines 14) avea loc prima proiecţie publică a unui film, organizată de fraţii Auguste şi Louis Lumière, eveniment considerat ca marcând actul de naştere a cinematografului
– 1897: Piesa „Cyrano de Bergerac”, de Edmond Rostand, are premiera la Paris
– 1900: S-a născut Eugen Cuteanu, compozitor şi violonist (m. 1968)
– 1902: A avut loc primul meci profesionist de fotbal american desfasurat in sala, acesta fiind gazduit la Madison Square Garden din New York
– 1902: S-a născut Mortimer Adler, filosof american. Mortimer Jerome Adler (n. New York – 28 iunie 2001, San Mateo) a fost un filozof, pedagog şi editor american.Şi-a luat doctoratul în filozofie la Universitatea Columbia (1928) şi a predat filozofia dreptului la Universitatea Chicago începând cu 1930. Acolo i s-a alăturat lui Robert Hutchins, promvând ideea de educaţie liberă bazată pe discuţii sistematice asupra unor cărţi importante. Împreună, au editat seria de 54 de volume „Cărţi de seamă ale lumii occidentale” (Great Books of the Western World, 1952). Pentru „Encyclopaedia Britannica” aceştia au editat anuarul „Mari idei contemporane” (The Great Ideas Today), începând din 1961. În 1969 a devenit director de planificare pentru a 15-a ediţie a „Encyclopaedia Britannica”, publicată în 1974. Printre numeroasele sale cărţi se numără „Cum se citeşte o carte” (How to Read a Book, 1940) şi „Propunerea Paideia” (The Paideia Proposal, 1982).
– 1903: S–a înfiinţat „Societatea Numismatică Română”
– 1903: S-a născut compozitorul Nicolae Kirculescu. Nicolae Kirculescu (d. 31 decembrie 1985) a fost un compozitor român, în special de muzică uşoară, de film şi teatru. Una dintre cele mai cunoscute compoziţii ale sale este Momentul muzical pentru pian şi orchestră, utilizată ca temă muzicală a emisiunii Teleenciclopedia.Kirculescu şi-a susţinut doctoratul în Drept la Paris.A compus operete (N-a fost nuntă mai frumoasă, Întâlnire cu dragostea), comedii muzicale/canţonete (Un băiat iubea o fată, Sfinxul din Hollywood), muzică de film şi televiziune, piese instrumentale, muzică uşoară.
– 1903: S-a născut John von Neumann, matematician american, născut în Ungaria.John von Neumann (Margittai Neumann János Lajos) (d.8 februarie, 1957) a fost un matematician american evreu de origine austro-ungară cu importante contribuţii în fizica cuantică, analiza funcţională, teoria mulţimilor, topologie, economie, informatică, analiza numerică, hidrodinamica exploziilor, statistică şi în multe alte domenii ale matematici, fiind unul din cei mai importanţi matematicieni din istorie. Von Neumann a fost un pionier al aplicaţiilor teoriei operatorilor în mecanica cuantică, membru al Proiectului Manhattan şi al Institutului pentru Studii Avansate de la Princeton (fiind unul din primii savanţi aduşi — un grup numit uneori „semizeii”), şi co-creator al teoriei jocurilor şi a conceptelor din automatele celulare. Împreună cu Edward Teller şi Stanislaw Ulam, von Neumann a rezolvat probleme cheie din teoria fizicii nucleare implicată în reacţiile termonucleare şi bomba cu hidrogen.
– 1904: A murit Milton Waldo Hanchett, inventatorul american care, la 15.XII.1848, a patentat scaunul de dentist (n. 1822)
– 1907: S-a născut compozitorul Nicolae Brânzeu.Nicolae Brânzeu (n. Piteşti – d. 7 august 1983, Arad) a fost un compozitor, dirijor şi om de cultură român.Brânzeu şi-a început educaţia muzicală în oraşul natal, avându-i ca profesori pe Maria Lerescu şi Lucia Stănescu. A urmat apoi Conservatorul din Bucureşti, unde i-a cunoscut pe compozitorii Dumitru Georgescu-Kiriac, Alfonso Castaldi, Mihail Jora şi Dimitrie Cuclin. În anul 1931 a absolvit şi Facultatea de Drept din Bucureşti).Brânzeu şi-a continuat studiile la Schola Cantorum din Paris, sub îndrumarea compozitorului şi muzicologului Vincent d’Indy. Revenit în ţară, în perioada interbelică s-a afirmat ca pianist, dar şi ca profesor suplinitor la catedra de armonie a Conservatorului bucureştean.
– 1908: Un violent cutremur a provocat în oraşul italian Messina, Sicilia peste 75.000 de victime
– 1921: S-a născut muzicianul american de origine greacă, Johnny Otis (pe numele să real Ioannis Alexandres Veliotes) (m. 2012)
– 1925: S-a născut prozatorul Baruţu T. Arghezi, fiul scriitorului Tudor Arghezi (m. 2010)
– 1925: S-a născut Hildegard Knef, una dintre cele mai populare actriţe de film germane ale anilor ’50 şi ’60 ai secolului XX, considerată de mulţi o a doua Marlene Dietrich; şansonetistă şi scriitoare; a fost căsătorită cu regizorul britanic de film David Cameron (m. 2002)
– 1928: A murit Ioan Nădejde, sociolog, lingvist, publicist şi om politic (n. 1854)
– 1937: A murit Maurice Ravel, compozitor francez (n. 1875).Cea mai populară creaţie a sa simfonică este Bolero-ul – conceput pe un ritm care persistă pană la sfârşitul lucrării. Ravel expune la flaut o amplă melodie alcătuită din 2 perioade muzicale după care reluând mereu aceeaşi linie melodică ii suprapune succesiv cate un instrument la cvartă şi octavă. Rezultatul este persistenţa accentelor melodiei care la fiecare reluare modificându-se efectul timbrar, creşte ca intensitate.
– 1941: S-a născut Ioana Petrescu, istoric, critic şi teoretician literar; fiica istoricului literar Dumitru Popovici şi soţia criticului literar Liviu Petrescu (m. 1990)
– 1945: A murit scriitorul american Theodore Dreiser (n. 1871). Primul său succes comercial a fost An American Tragedy (1925), care a fost ecranizat în 1931 şi, din nou, în 1951.Alte lucrări includ: Trilogy of Desire despre Frank Cowperwood, o versiune romanţată a lui Charles Yerkes: The Financier (1912), The Titan (1914) şi The Stoic (apărut postum – 1947).Dreiser nu este apreciat pentru stilul său, ci pentru realismul lucrărilor sale, dezvoltarea caracterelor şi pentru   punctele sale de vedere privind viaţa americană
– 1953: S-a născut pianistul şi interpretul francez Richard Clayderman (pe numele său adevărat Philippe Pagès) Richard Clayderman (pseudonimul artistic al lui Philippe Pagès, n. 28 decembrie 1953), este un renumit pianist şi compozitor francez contemporan, creator al unui nou stil muzical, numit New Romantic.
– 1954: S-a născut actorul de film american Denzel Washington, considerat un Sidney Poitier al anilor ’90.Denzel Washington este câştigător a două premii Oscar:
Cel mai bun actor: 2002 Training Day
Cel mai bun actor în rol secundar: 1990 Glory
– 1955: S-a născut Magda Cârneci (până în 1989 a folosit şi pseudonimul Magdalena Ghica), poetă, critic de artă şi publicistă
– 1955: S-a născut Liu Xiaobo, activist pentru drepturile omului din China, critic literar, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.În 1982 a terminat Facultatea de literatură a Univeristăţii Jilin, iar în 1984 a obţinut masteratul la Universitatea Normală Beijing. După terminarea masteratului a lucrat la Universitatea Normală Beijing, unde apoi a obţinut şi doctoratul în 1988. A avut burse de studiu la Universitatea Columbia, SUA, Universitatea Oslo, Norvegia şi la Universitatea Hawaii, SUA.Liu a fost deţinut, arestat şi închis de mai multe ori pentru activităţile sale pentru democraţie şi drepturile omului în China.În ianuarie 1991, a primit o sentinţă pentru „propagandă şi incitare contrarevoluţionară”, dar nu a fost închis. În octombrie 1996, a fost trimis la trei ani de reeducare prin muncă fiind acuzat de „tulburarea liniştii publice” pentru faptul că a criticat Partidul Comunist Chinez.Pe data de 8 decembrie 2008, Liu Xiaobo a fost deţinut pentru participarea sa la mişcarea pentru democraţie Carta 08. Arestarea oficială a avut loc pe data de 24 iunie 2009, acuzarea fiind „incitare la subversiune a puterii de stat”. Procesul a avut loc pe 23 decembrie 2009, iar pe 25 decembrie 2009 a primit o sentinţă de 11 ani închisoare şi doi ani privare a drepturilor politice.Nu i s-a permis de către autorităţile chinezeşti să călătorească la Oslo să participe la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace pe 2010 ca să-şi ia în primire diploma şi medalia.
– 1956: S-a născut violonistul englez Nigel Kennedy
-1957: S-a născut, în Bacău, solistul vocal, instrumentistul şi compozitorul Laurenţiu Cazan („Sunetul ploii”, „Mamă”, „Aud un strigăt”, „Say something”, „Angel”)
– 1959: A murit chimistul Ion Tănăsescu; contribuţii importante la chimia heterociclurilor; membru al Academiei Române (n. 1892)
– 1962: S-a născut pianistul şi compozitorul francez de jazz Michel Petrucciani (m. 1999)
– 1963: A murit Paul Hindemith, violonist, compozitor, pedagog şi teoretician german, naturalizat american, promotor al modernismului în muzica simfonică (n. 1895)
– 1969: S-a născut Linus Torvalds, informatician, creatorul nucleului de sistem de operare Linux (n. Helsinki, Finlanda)
– 1973: Aleksandr Soljeniţîn publică „Arhipelagul Gulag”
– 1979: S-a născut Claudia Presecan, gimnasta, componenta a lotului olimpic roman de gimnastica (n.Sibiu)
– 1981: A fost inaugurat cel de-al doilea tronson a primei magistrale a metroului bucureştean, între uzinele „Timpuri Noi” şi „Republica” (lungime – 9,3 km)
– 1986: A murit Andrei Tarkovski, regizor rus. Andrei Arsenievici Tarkovski  (n. 4 aprilie 1932 în Zavraje, Rusia  – m. la Neuilly-sur-Seine, lângă Paris) a fost un regizor, actor şi scriitor rus. Este înmormântat la cimitirul ortodox din Sainte-Geneviève-des-Bois,Franţa).Unul dintre cei mai influenţi cineaşti ai erei sovietice şi ai întregii istorii a cinematografiei.A jucat un rol de prim rang în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică şi studiul asupra timpului în film (dezvoltat teoretic în cartea sa, Sculpting in Time). Născându-se şi profesând într-un regim opresiv, Tarkovski s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale (care, de altfel, se limitează la 7 filme şi câteva scurt-metraje – în 27 de ani). Cu toate că Tarkovski nu-şi recunoaşte intenţia, câteva din filmele sale – Andrei Rubliov, Oglinda (film), Călăuza – conţin idei privite cu ostilitate de fosta Uniune Sovietică.Filmografie:
Compresorul şi vioara (Katok i skripka) (film de metraj mediu studenţesc, 1960);
Copilăria lui Ivan (Ivanovno detstvo) (1962);
Andrei Rubliov (1966 rel. 1971);
Solaris (1972);
Oglinda (Zerkalo) (1974);
Călăuza (Stalker) (1979);
Tempo di viaggio (documentar, 1983);
Nostalgia (film) (Nostalghia) (1983);
Sacrificiul (film) (Offret) (1986).
– 1989:  A murit (la Feucht, Germania) Hermann Oberth, fizician, matematician şi inventator german din România; considerat unul dintre fondatorii astronauticii moderne; în 1938 s-a stabilit la Viena şi, ulterior, în Germania; membru post-mortem al Academiei Române (1991).
– 1989: Organizarea primelor sindicate libere din România postcomunistă
– 1989: Pentru prima dată, după o lungă pauză, se întruneşte Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor. Este ales un comitet provizoriu de conducere a Uniunii Scriitorilor, preşedinte fiind Mircea Dinescu
– 1989: Se constituie, la Sibiu, Forumul Democrat al Germanilor din România
– 1997: A murit pictorul Corneliu Baba; membru al Academiei Române (n. 1906) Corneliu Baba (n. 18 noiembrie 1906, Craiova – d. Bucureşti) a fost un pictor român, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar şi pentru alte tipuri de tablouri şi ilustraţii de cărţi.A avut o scurtă perioadă în care a pictat în stilul realismului socialist, oţelari şi tablouri cu ţărani, dar şi-a revenit repede. Baba depăşeşte contradicţia simplificatoare a acestui climat. Soluţia sa se bazează pe apelul la valorile marii tradiţii a picturii, numit de obicei spaţiu al clasicităţii. Se refugiază în tablourile cu ţărani şi pictează foarte multe scene din timpul Răscoalei din 1907. Pictorul redescoperă chipul şi universul ţăranului român, conferindu-le simbolul permanenţei , din această epocă datează pânzele Întoarcerea de la sapă, 1943; Țărani, 1953; Odihnă pe câmp, 1954; Oameni odihnindu-se. A desenat ilustraţii pentru romanul cu ţărani al lui Mihail Sadoveanu, Mitrea Cocor.În 1958, Baba a fost numit Profesor de Pictură la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din Bucureşti şi a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor. În următoarea decadă, el şi cu tablourile sale vor călători în toată lumea participând la expoziţii în locuri diverse precum Cairo, Helsinki, Viena şi New Delhi, culminând cu o expoziţie personală avută la Bruxelles în 1964. În 1962, guvernul român îi va acorda titlul de Artistul poporului, anul următor devenind membru corespondent al Academiei Române, iar în 1964 va fi membru al Academiei de Arte Frumoase din Berlinul de Est.
– 2000: Adrian Năstase îşi începe mandatul de prim-ministru al României
– 2004: Călin Popescu-Tăriceanu îşi începe mandatul de prim-ministru al României
– 2004: A murit pictorul Vasile Chinschi (n. 1939)
– 2008: A murit scriitorul Haralamb Zincă (numele real: Hary Isac Zilberman), unul dintre pionierii romanului poliţist românesc (n. 1923)

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here