S-a întâmplat în 28 decembrie 1840

0
76

S-a întâmplat în 28 decembrie 1840: S-a născut Ioan Kalinderu, jurist şi publicist (frate cu Nicolae Kalinderu, medic şi cunoscut  colecţionar de artă); administrator al domeniilor Coroanei de la înfiinţare, în 1884, până la sfârşitul vieţii; pe baza testamentului său, în 1916 a fost inaugurat „Muzeul Kalinderu”; membru al Academiei Române, vicepreşedinte (1895-1898; 1901-1904) şi preşedinte al acestui for (1904-1907) (m. 1913) S-a născut cu numele de Calenderoglu şi a fost cunoscut ca Iancu Kalinderu, Ioan Kelenderu, Ioanŭ Calenderu sau Jean Kalindéro.

       Ioan Kalinderu a urmat studiile liceale la Bucureşti, iar cele universitare la Facultatea de Drept din Paris, unde şi-a luat doctoratul. În magistratură a parcurs toate gradele şi a ajuns consilier la Curtea de Casaţie şi membru al Curţii de Casaţie de la Haga. Pe baza unor lucrări de referinţă privitoare la dreptul şi istoria Imperiului Roman, Ioan Kalinderu a fost ales membru corespondent (din 1887), apoi membru titular al Academiei Române (din 1893). În cadrul acesteia a îndeplinit funcţiile de:

– vicepreşedinte (1895–1898; 1901–1904);

– preşedinte (1904–1907);

– preşedinte al Secţiei de ştiinţe istorice (1895–1898; 1907–1910).

          A avut un rol important în silvicultura românească, fiind preşedinte de onoare(1886) şi apoi preşedinte executiv (1888-1913) al Societăţii „Progresul Silvic”, ce avea ca „organ de publicitate” Revista Pădurilor.Ioan Kalinderu a fost consilier al regelui Carol I al României pe probleme juridice, economice, silvice şi agricole. După înfiinţarea Domeniilor Coroanei (1884), a fost numit administrator al acestora, funcţie deţinută până la sfârşitul vieţii. Ioan Kalinderu fost un filantrop:

– a donat Academiei Române colosala avere mobilă şi imobilă primită prin testament de la Ioan şi Elena Otteteleşanu (peste 900 ha de teren agricol şi păduri, clădiri şi importante sume de bani aflate în bănci);

– a finanţat dotarea adecvată a aulei Academiei Române, inclusiv pentru cumpărarea vitraliilor;

– Muzeul de artă „Kalinderu” din Bucureşti este, de asemenea, ctitoria sa.

        În prezent Muzeul Kalinderu este în administrarea Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), care organizează aici diferite spaţii de expunere a creaţiilor multimedia. Kalinderu Madia Lab este un centru al artelor media recunoscut international. Centrul este printre primele centre media din Europa de Est. Proiecţiile video, muzica şi expoziţiile de fotografie alcătuiesc un muzeu de artă contemporană, în cadrul Muzeului Kalinderu. Muzeul Kalinderu se află pe strada Vasile Sion la numărul 2, in zona Ştirbei Voda.

Surse:

https://sites.google.com/a/bcub.ro/biblioteca-centrala-universitara-carol-i-8/home/oameni-care-ne-au-fost-aproape/arhiva-oameni-care-ne-au-fost-aproape/ioan-kalinderu

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/centenar-ioan-kalinderu-la-busteni-87506.html

https://legeaz.net/personalitati-juridice/ioan-kalinderu

https://www.bucuresti-centenar.ro/muzeul-kalinderu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here