S-a întâmplat în 28 aprilie 1945

0
348

S-a întâmplat în 28 aprilie 1945: A murit, executat de membrii mişcării de rezistenţă italiene în timp ce încerca să părăsească ţara, dictatorul Benito Mussolini, conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943. Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie 1883, Predappio lângă Forlì – d. Giulino di Mezzegra lângă Como) a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943. În fapt, un socialist Italian celebru, membru marcant al Partidului Socialist Italian (Partito Socialista Italiano) a creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat.

Folosindu-și carisma, controlul total al mediei și intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent. Intrarea sa în cel de-al Doilea Război Mondial alături de Germania lui Adolf Hitler a făcut din Italia o țintă pentru atacurile Aliaților, ceea ce a dus în final la căderea dictaturii fasciste mussoliniene și moartea lui. În noiembrie 2004 a fost votat al 34-lea mare italian într-un sondaj de opinie TV şi, conform tendinţelor diin social şi politic din Peninsulă popularitatea ideilor sale este, din nou, în creştere, din păcate… Lumea uită…

Benito Mussolini a fost fiul unei învățătoare și al unui muncitor cu simpatii socialiste. Tânărul italian a devenit militant socialist încă din adolescență și a fost exmatriculat dintr-un liceu al călugărilor salezieni din motive disciplinare. A reușit, totuși, să își ia bacalaureatul și, în 1902, a plecat în Elveția, unde a avut probleme cu autoritățile din cauza vagabondajului și a încăierărilor la care lua parte. Benito Mussolini s-a întors în Italia în 1904, pentru a-și satisface stagiul militar. Apoi, până în 1908, a lucrat ca învățător, iar din 1909 s-a mutat la Trieste, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar.

Benito Mussolini a devenit redactor al unui ziar socialist și a cunoscut-o pe Ida Irene Dasler. Cei doi au avut un fiu, pe care Benito Mussolini nu l-a recunoscut niciodată. După ce a devenit dictator, Benito Mussolini i-a închis pe amândoi într-un azil de nebuni, unde au fost uciși. Gazetarul Mussolini a intrat în conflict cu autoritățile austro-ungare, deoarece el făcea propagandă pentru alipirea Triestului la Italia. Drept urmare, Benito Mussolini a fost expulzat. S-a întors în Italia, unde a lucrat la un ziar socialist la Forli, apoi a devenit șeful celui mai mare ziar socialist, Avanti, cu un tiraj de 100.000 de exemplare.

Izbucnirea Primului Război Mondial a dus la o ruptură între Mussolini și socialiști, pentru că Mussolini a decis să se înroleze în armata italiană, pe când socialiștii propuneau încheierea unei păci generale. Benito Mussolini a devenit caporal, la fel ca și prietenul său de mai târziu, Adolf Hitler. În 1919, el a creat un grup fascist, care se adresa mai ales foștilor soldați, rămași pe drumuri.

Grupul fascist s-a extins rapid, iar în 1922, Benito Mussolini a chemat zeci de mii de fasciști la Roma, pentru a prelua puterea. Teza lui Mussolini era aceea că mișcarea sa politică va reda Italiei gloria din timpul Imperiului Roman și strălucirea din perioada Renașterii. Confruntat cu amenințarea unui război civil, Regele Victor Emanuel al III-lea a acceptat să îl numească pe Mussolini prim-ministru.

Noul premier a transformat Italia într-o dictatură. Din 1926, Partidul Fascist Italian a devenit partid unic. Sindicatele și organizațiile catolice au fost interzise. Economia italiană a devenit controlată de stat. Nicio altă țară din lume nu avea o economie atât de dirijată, cu excepția Uniunii Sovietice. Italia a adoptat o politică antisemită și a devenit complicea ororilor naziste. Benito Mussolini a târât Italia într-o serie de războaie inutile, precum invazia din Etiopia. Italienii au plătit prețul grandomaniei lui Mussolini în Războiul Civil Spaniol și pe fronturile celui de-al doilea război mondial.

În primăvara lui 1945, când era clar că Axa pierduse războiul, după înfrângerea totală a armatelor germane din nordul Italiei, Benito Mussolini, împreună cu amanta sa, Clara Petacci, încearcă să fugă spre Elveția. Partizanii italieni comuniști îi capturează la Dongo în 28 aprilie 1945 și fără judecată, „pentru crime împotriva poporului italian”, îi execută prin împușcare. Cadavrele lor sunt duse la Milano și atârnate cu capul în jos, agățate de călcâie de o bară de acoperiș, împreună cu cadavrele altor câtorva demnitari fasciști, în fața unei benzinării mari a companiei Esso din Piazzale Loreto.

La „spectacol” au asistat mii de italieni și numeroși militari ai armatei americane.Înainte de a fi atârnate, cadavrele au fost lăsate o vreme pe jos, în piațeta Loreto, înconjurate de mulțime,de mulțimea care, până nu demult, îl aclamase pe dictator. Mai târziu, rămășițele pământești ale „Ducelui” au fost înmormântate în secret, de teama unor demonstrații ale credincioșilor săi suporteri și/sau epigoni. În 1957-1958, la cererea văduvei sale, Benito Mussolini a fost deshumat și înmormântat lângă Predappio.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Benito-Mussolini
http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/mussolini_benito.shtml
https://www.history.com/topics/world-war-ii/benito-mussolini
https://www.rfi.ro/politica-106984-pagina-de-istorie-ascensiune-decaderea-benito-mussolini
https://prezi.com/plzyr3qm8hrc/repere-biografice-in-viata-lui-benito-mussolini/
https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/fata-nevazuta-a-lui-benito-mussolini

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.