S-a întâmplat în 27 noiembrie 1940

0
157

S-a întâmplat în 27 noiembrie 1940: A murit (asasinat de legionari, în pădurea Snagov) Virgil Madgearu, economist, sociolog şi om politic ţărănist; contribuţii la elaborarea unei teorii economice privind fundamentarea doctrinei „statului ţărănesc”, pe baza analizei evoluţiei, structurii şi perspectivelor economiei româneşti; de mai multe ori ministru; adversar al Gărzii de Fier.

   Virgil Madgearu s-a născut la Galaţi, 27 decembrie 1887, într-o familie de negustori. În anul 1907 a absolvit Liceul „Vasile Alecsandri” din Galaţi. În acelaşi an, a plecat la studii în Germania, unde a urmat cursurile Universităţii din Leipzig. Despre diploma sa de doctor, nu a vorbit nimănui cât a trăit. A fost găsită după moarte, într-un raft al bibliotecii sale şi a relevat un fapt necunoscut până atunci: Virgilius Madgearum Galantiensis a fost desemnat doctor în filosofie şi bonarum artium magister, având calificarea superlativă summa cum laude.A terminat studiile în Leipzig, în decembrie 1910.
         Revenit de la studii, cu o pregătire de specialitate superioară, s-a angajat cu entuziasm în viaţa economică şi socială a ţării. În 1912 este numit şef de serviciu la „Casa Centrală a Meseriilor şi Asigurărilor Muncitoreşti”, unde s-a impus, în scurtă vreme, prin temeinicia pregatirii sale ştiinţifice, prin tenacitate şi entuziasm.A devenit curând, redactor şef al publicaţiei „Monitorul Asigurărilor Muncitoreşti”, revista editată de această instituţie. Lucrările sale, articolele, studiile publicate sunt consacrate în principal, problemelor sociale româneşti : În chestiunea meseriaşilor,  Bursele muncii în Anglia,  Bresle vechi şi bresle noi, Organizarea serviciului medical şi de control la Ortskrankenkasse  din Munchen,  Industria la domiciliu si asigurările sociale, Cercetări despre industria la domiciliu,  Structura şi tendinţele băncilor populare din România, Ocrotirea muncitorilor în România, Politica socială şi războiul, Deux raports sur les assurances sociales en Roumanie.
      Virgil Madgearu a fost secretarul general al asociaţiei, transformat, la scurt timp, în Institutul Social Roman. La Iaşi, va fonda, împreună cu Ion Răducanu, publicaţia de specialitate „Independenţa economică “. După terminarea războiului, Virgil Madgearu îşi va continua activitatea de profesor la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti şi la Institutul Social Român. În viaţa politică, s-a identificat cu doctrina ţărănistă pe care o va susţine continuu, atât în plan intern, cât şi în plan internaţional.
      În 27/28 noiembrie 1940, Virgil Madgearu a fost asasinat.Trupul său a fost descoperit pe malul lacului Snagov.Sfârşitul, învăluit în mister, a survenit în condiţii similare celor în care a fost asasinat marele istoric Nicolae Iorga.În dimineața zilei de 27 noiembrie 1940, Virgil Madgearu a aflat de la Ion Mihalache și Iuliu Maniu, care îl vizitaseră, despre Masacrul de la Jilava, petrecut în noaptea precedentă. Secretarul său, avocatul Virgil Lărgeanu l-a vizitat la ora 12, găsindu-l într-o stare „sufletească de deprimare”. Conform acestuia, lui Madgearu i se părea abominabil ceea ce se întâmplase, deși nu avusese „niciodată cuvinte bune pentru cei de la Jilava”.Fusese informat și despre ridicarea în aceeași dimineață de către legionari a foștilor demnitari Constantin Argetoianu, Gheorghe Tătărescu și Ion Gigurtu.
      Madgearu a fost ridicat de un comando legionar în aceeași zi, pe la ora 14:00.Aflându-se la masă cu soția sa Ecaterina, șase legionari au sosit la locuința lui. Aceștia au pretextat că îl duc la Prefectura Poliției Capitalei, pentru a-i lua o declarație, și văzând că Madgearu ezită, trei dintre asasini i-au dat cuvântul de onoare de legionari că în decurs de o oră avea să se întoarcă acasă.A fost dus în pădurea Snagov și împușcat în jurul orei 15:30: un pădurar care făcea paza a văzut în punctul numit „Coada Lungă” că s-a oprit o mașină venind dinspre București, din care au coborât mai multe persoane, care au intrat 100 de m în adâncimea pădurii, au tras focuri de armă și apoi au plecat. În locul respectiv, pădurarul l-a găsit pe profesorul Madgearu cu fața în jos, încă horcăind și curgându-i sânge pe gură.

Surse:

Todosia, Mihai (1988), Virgil Madgearu: omul și opera, Iași: Editura Universitatea Alexandru Ioan Cuza

http://www.revistadestatistica.ro/supliment/wp-content/uploads/2017/12/special-madgearu.pdf

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/personalitati-din-istoria-bnr-virgil-madgearu

https://jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/virgil-madgearu-cazut-sub-armele-legionarilor-71799.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.