S-a întâmplat în 27 noiembrie 1924

0
165

S-a întâmplat în 27 noiembrie 1924: S-a născut Nina Cassian, poetă, prozatoare şi traducătoare, autoare de lieduri şi muzică de cameră, stabilită în SUA din 1985.Nina Cassian (Renée Annie Cassian, n. Galați – d. 15 aprilie 2014, New York) a fost o poetă, eseistă și traducătoare și compozitoare română, de origine evreiască.

     S-a născut într-o familie de origine evreiască (tatăl, I. Cassian-Mătăsaru, era un traducător cunoscut); avea apoi să se mute pe rând cu familia la Brașov, unde Nina Cassian intră la Liceul Principesa Ileana, și la București, unde urmează cursurile Institutului Pompilian. Frecventează cercuri intelectuale de stânga și intră la vârsta de 16 ani în organizația Tineretului Comunist, aflată atunci în ilegalitate. În paralel, primele ei încercări literare sunt generos încurajate de Tudor Arghezi și Ion Barbu, ultimul fiind chiar îndrăgostit de tânăra poetă.
       În 1943, se căsătoreşte cu Jean Colin, devenit mai târziu scriitorul Vladimir Colin.Pentru început, devine o „revoluţionară în viaţă”, făcând politică comunistă, şi în artă, cultivând o poezie avangardistă.În 1944, debutează în presă, în pagina a doua a ziarului „Ecoul”, condus de Miron Radu Paraschivescu, sub pseudonimul Maria Veniamin, traducând Viaţa odăilor de Rodenbach şi Broasca ţestoasă de Christian Morgenstern. Debutul cu poezie originală se produce în 1945, în ziarul „România liberă”. La cenaclul condus de Miron Radu Paraschivescu, va face cunoştinţă cu Ion Barbu, care îi preţuieşte talentul şi îi acordă o oarecare atenţie sentimentală, mitizată de scriitoare cu trecerea timpului: „El, Marele El / m-a iubit – n-am ştiut, nu m-am priceput”.
      În 1947, debutează cu o culegere de versuri intitulată inginereşte La scara 1/1, titlu găsit de Ov.S.Crohmălniceanu.În 1947-1948, lucrează la „Rampa”, unde semnează cronică dramatică, vitrina cărţii, cronică coregrafică, cronică umoristică, folosind pseudonime diverse: Maria Veniamin, Ana Varga, Nic, Hortensia. Mai colaborase şi la revista umoristică „Piţigoiul”, cu pseudonimele Cezarina Pipotă, Haralambina Ficat, Clementina Maţ, „în veselă tradiţie suprarealistă”. În 1948, divorţează de Vladimir Colin şi se căsătoreşte cu Al. I. Ştefănescu, activist politic în domeniul cultural, devenit scriitor la îndemnurile şi din ambiţiile soţiei, pe atunci director adjunct al recent înfiinţatei Edituri de Stat pentru Literatură şi Artă, peste câţiva ani, director al editurii.
       În 1948, lucrează pentru scurtă vreme la radio şi ca redactor-şef adjunct la „Urzica”.Va prefera foarte curând o existenţă de scriitoare şi compozitoare liber profesionistă, petrecându-şi lungi perioade la Sinaia şi la Mangalia sau, mai ales, la 2 Mai, localităţile în care şi-a conceput aproape întreaga operă. Din 1949 până în 1954, în ritm de câteva volume pe an (poezie social-politică şi poezie pentru copii), Cassian devine una dintre cele mai obediente reprezentante ale proletcultismului.
         În 1969, i se va acorda Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Povestea a doi pui de tigru numiţi Ninigra şi Aligru, reluare a procedeelor ludic-animiste din Cărţile cu Apolodor ale lui Gellu Naum.În paralel, i se interpretează în concerte diverse piese muzicale (o sonată pentru vioară şi pian, o simfonie, lieduri etc.).În 1985, implicată în cazul inginerului Gheorghe Ursu, arestat de Securitate în urma denunţului că scrie un jurnal anticomunist şi ucis în închisoare, jurnal în care erau notate discuţii purtate în casa poetei, aceasta, de teamă că va trebui să dea explicaţii şi să suporte consecinţele, părăseşte ţara, stabilindu-se în Statele Unite.
       Aici va fi prezentă la început cu traduceri din poezia scrisă în limba română, apoi cu poeme concepute direct în engleză, pentru care va obţine, în 1994, Premiul „Leul de Aur”, acordat de New York Library. Revine periodic în România după 1990, în special la întâlnirile de la Neptun ale scriitorilor din diaspora, în 2003, în preajma aniversării a 80 de ani, i se tipăreşte la Bucureşti un Jurnal (vol. I) din perioada 1948-1953, adnotat de două ori, în 1975-1979 şi în 1987-2003.
      În Anglia îi apare volumul de versuri Call Yourself Alive și, în Statele Unite, Life Sentence, traduceri ale volumelor din țară, precum și volumele inedite Take My Word for It!, Blue Apple și Lady of Miracles, care se bucură de success. Susține recitaluri de poezie și publică în reviste americane.În ultimii 30 de ani ai vieții, poeta Nina Cassian a trăit la New York, iar „proiectul major al vârstei și vieții” sale a fost scrierea memoriilor, oglindă a „anilor furați și dăruiți”, proiect ale cărui prime două volume, Memoria ca zestre, s-au bucurat de un ecou important în țară și de numeroase cronici.În anul 1994 i se decernează „Leul literar” de către New York Library.
       În 2005 lansează la Institutul Cultural Român din New York al treilea volum memorialistic, Memoria ca zestre. Cartea a III-a. Editura americană Norton îi propune editarea poemelor sale scrise în limba engleză în cadrul seriei Selected Works, o performanță pentru o poetă sosită din Estul Europei.Poemele sale au apărut în revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review și American Poetry Review.La dorința Ninei Cassian, urna cu cenușa sa a fost depusă la crematoriul Cenușa din București, unde se află și rămășițele părinților săi și ale fostul său soț Al. I. Ștefănescu.

Surse:

https://www.scena9.ro/article/nina-cassian-de-la-a-la-z

https://life.ro/portret-sepia-nina-cassian-scriitoarea-de-la-curtea-regimului-comunist-muza-iubita-si-amanta-marilor-nume-ale-literaturii-romane/

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/fabuloasele-aventuri-ale-poetei-nina-cassian-cea-mai-atragatoare-femeie-urata-din-literatura-romana

https://adevarul.ro/cultura/carti/special-poeta-nina-cassian-fiind-ratusca-cea-urata-parea-nu-iubeasca-nimeni-1_5c552455df52022f7546c582/index.html

https://www.mediafax.ro/cultura-media/biografie-nina-cassian-marea-seducatoare-a-literaturii-romane-12473795

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.