S-a întâmplat în 27 noiembrie 1884

0
49

S-a întâmplat în 27 noiembrie 1884: S-a născut Vasile Voiculescu, medic şi scriitor (poet, prozator, dramaturg); din 1930 a iniţiat la Radiodifuziunea Română o rubrică permanentă pentru săteni, „Programul pentru sate”, care va deveni „Ora satului” (în care a fost prezent atât ca medic, cu sfaturi de specialitate, cât şi ca reporter de actualităţi rurale); a colaborat, de asemenea, constant la emisiunea „Universitatea Radio”; după 1944 a participat la reuniunile literare ale grupului „Rugul aprins” de la Mânăstirea Antim din Bucureşti; în august 1958 a fost arestat, fiind eliberat în mai 1962, cu mai puţin de un an înainte de moarte; membru post-mortem al Academiei Române (1993).Există şi surse care dau naşterea sa la data de 13 octombrie 1884.

    Vasile Voiculescu (n. Pârscov, Buzău – trecut la cele veşnice în 26 aprilie 1963) a început şcoala în satul Pleşcoi, cursul primar l-a absolvit la Buzău, a urmat studii liceale la Liceul „Alexandru Hâjdeu”, apoi la Liceul Gheorghe Lazăr din Bucureşti; studiile universitare le-a început la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, le-a continuat la Facultatea de Medicină, iar doctoratul în medicină l-a obţinut în 1910.Voiculescu a debutat în „Convorbiri literare” (1912).
       În timpul primului război mondial a fost medic militar la Bârlad, unde a participat la serile culturale ale lui Vlahuţă.Editorial, a debutat cu volumul Poezii (1916).Din acelaşi an, a colaborat la „Flacăra” lui C. Banu, conform recomandării lui Macedonski. A primit Premiul Academiei pentru volumul Din ţara zimbrului şi alte poezii (1918). Începuturile poetice ale lui Vasile Voiculescu au stat sub influenţa poeziei lui Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc.Lirica din perioada interbelică se distinge prin puternice accente religioase, generate de convingerea că există Dumnezeu; ea se înscrie în curentul tradiţionalismului interbelic, care se va transforma în poezia gândiristă. Înclinaţia spre teluric şi elementar, spre sentimentul religios, este transpusă în simboluri şi alegorii. Apar, treptat, semnele expresionismului: tumultul vieţii pulsând în vegetaţia din jur, sufletul devine spaţiul unor frământări ca în pragul apocalipsului.
       Temele religioase preferate sunt Naşterea, Venirea Magilor, moartea Mântuitorului.În volumul Poeme cu îngeri sunt multe prezenţe angelice, întreg universul poetic e cuprins de această hierofanie.În 1941 i-a fost conferit „Premiul Naţional de poezie”.A fost timp de patru ani deţinut politic în închisorile comuniste (1958-1962).
        A fost condamnat din eroare judiciară alături de alţi membri sau colaboratori ai „Rugului Aprins” (Sandu Tudor, Sofian Boghiu, Dumitru Stăniloae, Benedict Ghiuş, Alexandru Mironescu, Adrian Făgeţeanu, Roman Braga).Vasile Voiculescu a suferit îngrozitor după 1948 pentru convingerile sale democratice, devenind deţinut la vârsta de 74 de ani; luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic; după ce, în închisoare, s-a îmbolnăvit de cancer, a fost eliberat de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, la locuinţa sa din Bucureşti. Ca recunoaştere postumă, Vasile Voiculescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române (în 1993)

Surse:

http://www.autorii.com/scriitori/vasile-voiculescu/index.php

https://nemira.ro/vasile-voiculescu

https://www.editura-art.ro/info/autor/vasile-voiculescu

https://doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/vasile-voiculescu-poetul-coborat-din-icoana

https://www.fericiticeiprigoniti.net/vasile-voiculescu/1462-inchisorile-lui-vasile-voiculescu

https://www.tititudorancea.org/z/biografie_vasile_voiculescu.htm

http://www.marturisitorii.ro/category/martiri-marturisitori/vasile-voiculescu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here