S-a întâmplat în 27 noiembrie 1701

0
102

S-a întâmplat în 27 noiembrie 1701: S-a născut Anders Celsius, astronom şi fizician suedez; autorul scării termometrice centesimale (m. 1744). Anders Celsius s-a născut la Ovanåker în Suedia. A fost profesor de astronomie la Universitatea din Uppsala între anii 1730 şi 1744.

   Celsius s-a ocupat în egală măsură şi de geodezie şi de fizică. A studiat aurorele boreale şi a explicat acest fenomen pentru prima dată prin magnetismul terestru.În anul 1737 participă la o expediţie în Laponia la Torneo condusă de Pierre Louis Maupertuis, Alexis Claude Clairaut şi Pierre-Charles Lemonnier pentru a determina lungimea unui grad de meridian. Expediţia a confirmat ideea lui Isaac Newton că Pământul nu este perfect sferic, ci este aplatizat la poli.
       În anul 1742 publică rezultatele cercetărilor efectuate pentru calibrarea unui termometru din sticlă cu mercur.Pentru cercetările sale meteorologice, Anders Celsius a stabilit scara Celsius, pe care a descris-o în lucrarea sa Observații privind două grade persistente la un termometru, publicată în 1742. El a folosit două puncte fixe: temperatura de topire a gheții și temperatura de fierbere a apei.Aceasta nu era o idee nouă, Isaac Newton lucrase deja cu ceva asemănător.Deosebirea era aceea că Celsius a folosit temperatura de topire, și nu cea de îngheț.Experimentele pentru o bună calibrare a termometrului s-au desfășurat pe parcursul a două ierni Repetând experimentul de multe ori, el a descoperit că gheața se topește întotdeauna la același punct de calibrare marcat pe termometru. El a descoperit un punct similar la fierberea apei (punctul de evaporare a apei), deși când această determinare se face cu o precizie ridicată se observă o variație a acestui punct în funcție de presiunea atmosferică. În momentul în care se îndepărta termometrul de vapori, nivelul mercurului creștea puțin Acest fenomen se poate explica prin răcirea și contractarea rapidă a sticlei.Numele său a fost atribuit în 1948 gradului centigrad de temperatură, care astfel a schimbat denumirea în grad Celsius (°C).
       Dezvoltată la începutul secolului al XVIII-lea, această scară se raportează la punctele de îngheţ şi fierbere ale apei.Iniţial, punctului de îngheţ i s-a asociat temperatura de 1000C, în timp ce temperatura de fierbere a fost de 100C. Biologul suedez Carolus Linnaeus, coleg cu Celsius la Universitatea din Upsalla (al patrulea oraş ca mărime al Suediei), celebru pentru clasificările de plante şi animale, a inversat cele două valori.La scurtă vreme după ce realizează inovația ce avea să revoluționeze lumea, împlinindu-și menirea în această viață, Anders moare de tuberculoză la aproape 43 ani în anul 1744.

Surse:

https://www.notablebiographies.com/Ca-Ch/Celsius-Anders.html

http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/history/Biographies/Celsius.html

https://study.com/academy/lesson/anders-celsius-biography-facts-inventions.html

https://www.famousbirthdays.com/people/anders-celsius.html

https://www.patentdesign.ro/inventatori-si-inventii-celebre/anders-celsius/

https://cultural.bzi.ro/viata-celebrului-astronom-anders-celsius-22645

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here