S-a întâmplat în 27 iunie 2001

0
55

S-a întâmplat în 27 iunie 2001: A murit John Uhler Lemmon al III–lea (n. 8 februarie 1925), cunoscut sub numele de Jack Lemmon, a fost un popular actor de filme american, câştigător a numeroase premii cinematografice. Jack Lemmon s-a născut în oraşul Newton, statul Massachusetts, o suburbie a Bostonului, unde tatăl său era preşedintele unei companii de gogoşi.

După ce a urmat Academia Phillips şi Universitatea Harvard, Lemmon s-a înrolat în Marina Militară a Statelor Unite. După terminarea stagiului militar, a început să lucreze ca actor în teatru, radio si televiziune. Debutul pe marele ecran l-a avut într-un rol episodic în filmul din 1949 The Lady Takes a Sailor, dar nu a fost remarcat până la debutul oficial alături de Judy Holliday în It Should Happen to You din 1954. A devenit unul din actorii preferaţi ai regizorului Billy Wilder, jucând în filmele sale Unora le place jazzul (Some Like It Hot), Apartamentul (The Apartment), Irma La Douce şi Avanti.

        Lemmon a fost primul actor care a obţinut premiul Oscar atât pentru „Cel mai bun actor În rol principal” cât şi pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”. A primit Oscarul pentru rol secundar în filmul Mister Roberts (1955), iar pentru rol principal în filmul Salvaţi tigrul (Save The Tiger) din (1973). A fost deasemenea nominalizat la Oscar ca Cel mai bun actor pentru rolurile sale din Unora le place Jazzul (1959) (Some Like It Hot), The Apartment (1960) (Apartamentul), Days of Wine and Roses (1962) (Vin si trandafiri), The China Syndrome (1979) (Sindromul), Tribute (1980) (Tributul) si controversatul Missing (Dispărut) 1982.

        În 1988 a fost distins cu „Lifetime Achievement Award” (Premiul pentru întreaga carieră) din partea AFI (American Film Institute — Institutul American de Film).Ultimul film în care a jucat Jack Lemmon a fost The Legend of Bagger Vance (Legenda lui Bagger Vance), regizat de Robert Redford şi prezentat in cinematografe în anul 2000.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000493/bio

https://www.cinemagia.ro/actori/jack-lemmon-2076/

https://www.famousbirthdays.com/people/jack-lemmon.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here