S-a întâmplat în 27 iunie 1943

0
262

S-a întâmplat în 27 iunie 1943: A fost inaugurat, în Cişmigiu, ansamblul de statui „Rondul Roman” sau „Rotonda scriitorilor”, reprezentând busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române. Rotonda scriitorilor este un ansamblu monumental, cunoscut iniţial sub denumirea de Rondul Roman, care a fost inaugurat în Parcul Cişmigiu din Bucureşti, în anul 1943, în timpul mandatului primarului Bucureştiului Ion Răşcanu, din iniţiativa filosofului Ion Petrovici, ministrul instrucţiunii în acea vreme. Rondul Roman este o platformă circulară, de 20 de metri, creată după model englezesc, care poartă din 1943 numele de „Rotonda scriitorilor”.

 

  Ansamblul constă dintr-o alee circulară în jurul căreia se află, în prezent, busturile a 12 scriitori români: Bogdan Petriceicu Hasdeu (sculptor: Mihai Onofrei), Nicolae Bălcescu (de Constantin Baraschi), Vasile Alecsandri(de Theodor Burcă), Mihai Eminescu (de Ion Jalea), Alexandru Odobescu (de Miliţa Petraşcu), Titu Maiorescu (de Ion Dimitriu-Bârlad), Ion Luca Caragiale (de Oscar Späthe), George Coşbuc (de Ion Grigore Popovici), Ştefan Octavian Iosif (de Cornel Medrea), Ion Creangă (de Ion Jiga), Alexandru Vlahuţă (de Oscar Han) şi Duiliu Zamfirescu (de Alexandru Călinescu)

       La inaugurare, pe locul ocupat acum de Ion Creangă se afla bustul lui Octavian Goga, dăltuit de Ion Jalea. După 1944, prezenţa în spaţiul public a unui bust al lui Goga devenise inoportună, astfel că, după ce într-o noapte a fost nedemn mutilat cu ciocanul, bustul a fost înlăturat, soclul rămânând gol un bun număr de ani, până când, în deceniul 6, a fost instalat pe el bustul lui Ion Creangă.

      Mai toţi scriitorii sunt înfăţişaţi frontal şi simetric, într-o manieră realist-convenţională. O unică tentativă, nu foarte accentuată, de idealizare simbolică prezintă bustul lui Eminescu. Singurul care iese din tipic, este Caragiale, pe care Oscar Späthe l-a reprezentat purtând căciulă, cu capul întors spre stânga şi cu privirea îndreptată în sus. Bustul lui Eminescu este singurul bust care a fost mutilate având o ciobitură vizibilă pe bărbie.

      Mai există o rotondă a scriitorilor şi în Parcul Municipal din Roman, realizată prin Fondul Plastic Iaşi, constituită din 10 busturi, reprezentându-i pe Miron Costin, Mihail Kogălniceanu, Alecsandri, Caragiale, Vlahuţă, Coşbuc, Sadoveanu, Creangă, Eminescu, Enescu, la care se adaugă monumentul lui Ion Ionescu de la Brad.

Surse:

http://main.radioromaniacultural.ro/altadata_pe_27_iunie-51034

https://www.ziuaconstanta.ro/divertisment/stiati-ca/se-implinesc-72-de-ani-de-la-inaugurarea-ansamblului-de-statui-rondul-galerie-foto-553640.html

https://www.descopera.ro/istorie/17079218-anul-in-care-a-fost-inaugurat-in-cismigiu-ansamblul-de-statui-rondul-roman-100-de-ani-in-100-de-momente

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.