S-a întâmplat în 27 iunie 1913

0
148

S-a întâmplat în 27 iunie 1913: România declară război Bulgariei, intrând în al doilea război balcanic (declanşat la 16/29.VI.1913), alături de Grecia, Serbia, Muntenegru şi Turcia; regele Carol I, în calitate de comandant suprem al Armatei, şi-a stabilit cartierul general la Corabia.

        Războaiele Balcanice au început în 1912. Grecia, Bulgaria, Serbia şi Muntenegru s-au aliat şi au declarat război Imperiului Otoman. Scopul lor declarat era eliberarea creştinilor de sub otomanii musulmani. În realitate, însă, conflictul a avut un caracter naţional, nu unul religios, iar ambiţiile celor patru state creştine veneau în contradicţie unele cu celelalte. De exemplu, Bulgaria şi Grecia voiau, amândouă, Salonicul, iar Serbia şi Bulgaria erau în competiţie pentru Macedonia.

       Statele creştine au învins Imperiul Otoman, dar apoi au ajuns să se lupte între ele, după ce Bulgaria care avea cea mai numeroasă armată, şi-a atacat foştii aliaţi. România, la început, a încercat să medieze conflictul, însă bulgarii, victorioşi în prima fază, au respins intervenţia românească. Drept urmare, în 27 iunie 1913, România a declarat război Bulgariei. Armata Regală Română, condusă de Principele Moştenitor Ferdinand, a obţinut victoria aproape fără luptă.Cele mai grele pierderi suferite de români nu au fost cele în lupte, ci cele provocate de boli.

       Un armistițiu general a fost semnat la 18 iulie, iar schimbările teritoriale au fost reglementate în tratatele de la București și de la Constantinopol. Bulgaria a pierdut cea mai mare parte a teritoriilor câștigate în primul război balcanic, inclusiv sudul Dobrogei, cea mai mare parte a Macedoniei, Tracia și coasta egeeană, cu excepția portului Dedeagach. Serbia a devenit puterea dominantă în Balcani, iar Grecia a obținut Salonic și împrejurimile, plus cea mai mare parte a coastei Traciei Occidentale. A fost doar o înțelegere temporară. Zece luni mai târziu luptele au reînceput, odată cu Primul Război Mondial.
          Războiul s-a încheiat cu Pacea de la Bucureşti care, de fapt, nu a mulţumit pe nimeni, cu excepţia României. Bulgaria obţinuse o serie de teritorii, însă pierduse altele. Grecia pierdea ocazia să recucerească Constantinopolele, iar Macedonia istorică era împărţită între Serbia şi Grecia. România, în schimb, a cerut şi obţinut anexarea Cadrilaterului, un teritoriu locuit preponderent de turci, dar care fusese colonizat, intens, de bulgari. România socotea că acest teritoriu i s-ar fi cuvenit de drept, în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878.De altfel, Cadrilaterul a fost mărul discordiei între România şi Bulgaria în timpul Primului Război Mondial. Bulgarii au atacat România în 1916 şi au cerut întreaga Dobroge. România, însă, a câştigat şi acest război. România primea Cadrilaterul până la linia Turtucaia-Ecrene, adică două județe: Durostor, după numele roman al cetății Silistra, stăpânită odinioară de Mircea cel Mare și Caliacra, locul unde se va ridica minunatul castel de la Balcic. Pacea de la București a constituit un important moment al relațiilor internaționale. Era prima în care hotărâri importante au fost luate de micile state din sud-est, fără amestecul direct al Marilor Puteri.

       În perioada interbelică, pentru că aromânii şi meglono-românii din Balcani erau supuşi unei politici de asimilare, guvernul de la Bucureşti a decis să-i colonizeze în Cadrilater. Până în 1940, România a investit masiv în acest teritoriu, iar una dintre cele mai remarcabile ctitorii româneşti a fost Castelul Reginei Maria de la Balcic. Cele două judeţe din Dobrogea de Sud, Durostor şi Caliacra au fost pierdute de România în septembrie 1940, când au reintrat în componenţa Bulgariei.

Surse:

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/al-doilea-razboi-balcanic-si-iluzia-succesului-diplomatic-si-militar-al-romaniei

https://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/usturimea-unei-lectii-de-istorie-din-secolul-xx-3178733/

http://www.istorie-pe-scurt.ro/cum-am-castigat-cadrilaterul-romania-si-al-doilea-razboi-balcanic/

https://adevarul.ro/cultura/istorie/cand-armata-romana-marsaluia-balcani-100-ani-conflict-uitat-1_52a8321ec7b855ff569ed0d4/index.html

http://www.romania-actualitati.ro/romania_si_razboaiele_balcanice_1912_1913-33515

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here