S-a întâmplat în 27 iunie 1829

0
33

S-a întâmplat în 27 iunie 1829: A murit James Smithson, chimist şi geolog britanic; a lăsat, prin testament, Statelor Unite o importantă sumă de bani în vederea creării, la Washington, a unui institut pentru răspândirea culturii; aşa s-a născut National Mall, un parc de formă dreptunghiulară (nu mai mare decât Cişmigiul bucureştean), străjuit de clădirile a nouăsprezece muzee şi a nouă institute de cercetare, complex ce poartă numele britanicului (Smithsonian Institution); în acest parc se organizează, anual, Festivalul Artei şi Tradiţiilor Populare „Smithsonian Folklife” (n. 1765). În perioada 23.VI-4.VII.1999 şi România a participat, ca invitat de onoare, la acest festival.

    James Smithson a fost un om de ştiinţă britanic dedicat studiului chimiei, mineralogiei şi geologiei, ce a trăit între 1765 şi 1829 şi care nu a pus niciodată piciorul în America. Cu toate acestea, prin testament, britanicul Smithson a lăsat americanilor, care tocmai îşi câştigaseră independenţa cu arma în mână faţă de englezi, o sumă de circa zece milioane de dolari pentru fondarea în Washington D.C., şi nu în altă parte, a unei instituţii dedicate „lărgirii şi difuzării cunoaşterii”.

       Astfel au luat fiinţă cele 19 muzee smithsoniene de astăzi în care lucrează peste 6.000 de oameni. De o parte şi de alta a spaţiului verde întins între clădirea Capitoliului şi imensul obelisc al Monumentului Washington sunt deschise gratuit publicului muzee străjuite de omniprezente coloane cu ornamente romane sau greceşti.

      Unul dintre cele mai frecventate este Muzeul Aerului şi Spaţiului (doldora de avioane, navete spaţiale, rachete şi costume de zbor din toate timpurile americane), dar la fel de bogate sunt şi Muzeul Naţional Poştal, Muzeul Naţional de Istorie Americană, Muzeul de Artă Americană, Muzeul Naţional de Istorie Naturală sau cel al amero-indienilor.

     Toate aceste muzee consolidează şi impun în subconştientul vizitatorilor locali sau străini existenţa şi soliditatea unei anumite culturi şi tradiţii americane, oricât de „tinere” ar fi acestea, în comparaţie cu multimilenara lor sorginte europeană.

Surse:

https://www.smithsonianmag.com/history/a-man-in-full-147708616/

https://siarchives.si.edu/history/featured-topics/stories/james-smithson-founder-smithsonian-institution

https://siarchives.si.edu/history/featured-topics/smithson-smithsonian/who-was-james-smithson

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here