S-a întâmplat în 27 iulie 1844

0
43

S-a întâmplat în 27 iulie 1844: A murit John Dalton, fizician şi chimist englez; a descoperit legea proporţiilor multiple, care stă la baza teoriei atomice; a studiat defectul de vedere de care suferea el însuşi, cunoscut de atunci sub numele e „daltonism”. Dalton John (n. 6 septembrie 1766) a fost fizician şi chimist englez. John Dalton s-a născut în Cumberland, în orașul Eaglesfield, în Anglia. Familia lui Dalton a fost religioasă și făcea parte din Societatea Religioasă a Prietenilor, ai cărei membri erau de obicei cunoscuți ca Quakers.

        Ajutat de o rudă îndepărtată, John a urmat cursurile unui liceu din Kendal şi apoi ale Universităţii din Manchester, specializarea fizică chimie. Prima slujbă primită însă de Dalton a fost cea de învăţător. Apoi a urmat cea de secretar şi de preşedinte al unei societăţi filozofice din Manchester.

        Aici, savantul şi-a instalat un laborator în care efectua complicate experimente în domeniul meteorologiei, al analizei aerului şi al comportării amestecurilor de gaze. Datorită acestora, Dalton a reuşit să pună la punct teoria atomică, publicând la scurt timp primul tabel de greutăţi „atomice”. Astfel, el afirma că toate corpurile sunt alcătuite din particule numite atomi, pe care şi i-a imaginat ca pe nişte sfere de mase şi dimensiuni diferite.

        În 1808 a publicat o lucrare completă asupra teoriei atomice şi a legilor proporţiilor simple şi multiple. A introdus noțiunea de zero absolut, temperatura la care presiunea gazului se anulează. De asemenea, a făcut prima descriere a bolii de care suferea şi care ulterior a primit numele său. Denumit ştiinţific cecitate cromatică, daltonismul este o stare patologică, o tulburare a vederii cromatice, constând în incapacitatea de a deosebi unele culori de altele (mai ales roşul de verde). Boala e congenitală şi este cauzată de o defecţiune a retinei sau a unei porţiuni din nervul optic. Culmea, cu toate că maladia este transmisă pe linie maternă, daltonismul este specific bărbaţilor.

     Mai mult de 150 de ocupaţii profesionale (cum ar fi pilot de avion, giuvaergiu, căpitan de vapor, ofiţer de poliţie sau conducător de tren) nu sunt permise daltoniştilor şi, practic, în toate domeniile vieţii aceştia se pot găsi în situaţii defavorabile. Boala poate fi corijată. John Dalton a murit la 27 iulie 1844, de bătrâneţe.

Surse:

Simmons, John: 100 cei mai mari savanți ai lumii (traducere din engleza) Editura Lider, 2008

https://www.britannica.com/biography/John-Dalton

https://www.sciencehistory.org/historical-profile/john-dalton

https://www.famousscientists.org/john-dalton/

https://www.biography.com/scientist/john-dalton

https://sanatatea.com/pub/personalitati/854-john-dalton.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here