S-a întâmplat în 27 februarie 1982

0
74

S-a întâmplat în 27 februarie 1982 . A murit scriitorul Mihail Drumeş. Mihail Drumeş (n. Mihail V. Dumitrescu, 26 noiembrie 1901, Ohrid, Macedonia – d. Bucureşti) a fost un dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă şi romancier român, foarte popular in perioada interbelică. Unele surse indică data morţii ca fiind 7 februarie.

            În anul 1927 devine membru al Societăţii Scriitorilor Români, ulterior şi al Societăţii Autorilor Dramatici.

          Mai înainte publicase prima sa carte de proză, Capcana. Nuvele şi schiţe, primită bine de critica literară. În 1930 publică, în foileton, în ziarul Dimineaţa, primul său roman, Sfântul Părere, apărut în acelaşi an şi la Editura Cartea românească.

           În 1932 tipăreşte, la invitaţia lui Nicolae Iorga, în cadrul Editurii Datina românească din Vălenii de Munte, prima sa piesă, Ioana d’Arc, înscrisă mai târziu în repertoriul Naţionalului clujean. În anul 1936 apare, în Editura Vremea, romanul Invitaţia la vals, care înregistrează, de-a lungul timpului, 35 de ediţii, obţinând un record unic în materie de tiraj.

         Autorul devine unul dintre cei mai citiţi scriitori din perioada interbelică.

        În anul 1938 apare romanul Scrisoarea de dragoste în colecţia Universul literar al ziarului Universul. Autorul reia tema nuvelei Capcana, pe care o amplifică, dându-i şi unele sensuri sociale, încât se poate spune că romanul dezbate tema carierismului.

          În 1940, piesa Năluca este publicată în colecţia „Universul literar”, împreună cu volumul Trei comedii: Şcoala nevestelor, Calul de curse, Liniştea soţului – difuzate anterior şi de Radio Bucureşti. În 1941, O crimă pasională, care fusese interzisă din repertoriul Naţionalului clujean în 1935, după a doua reprezentaţie, caz unic în perioada interbelică, vede lumina tiparului în aceeaşi colecţie a „Universului literar”, cu o prezentare de Teodor Scarlat.

            În 1942, romanul Sfântul Părere, publicat În 1930, în foileton, în coloanele cotidianului „Dimineaţa” şi imediat în Ed. Cartea românească, reapare cu titlul schimbat în Cazul Magheru, în Ed. Bucur Ciobanul şi este recenzat pozitiv de „Viaţa românească”, „Gândirea”, „Rampa”. Apare volumul Teatrul, ediţie bibliofilă.

          În 1946, romanul Elevul Dima dintr-a şaptea, frescă a adolescenţei din literatura noastră, alături de Medelenii lui Ionel Teodoreanu, îl aduce pe autor din nou în atenţia cititorilor.

          În anul 1961 Editura Militară îi publică romanul Se revarsă apele, cu subtitlul „Cronică împletită dintr-o seamă de povestiri despre oameni şi fapte întâmplate în cei dintâi ani ai veacului nostru şi despre răscoalele ţăranilor din acea vreme”.

            În 1967, Mihail Drumeş devine membru al Uniunii Scriitorilor şi pensionar al acesteia. În 1969, povestirea istorică Iancu Jianu apare, în foileton, în ziarul „Oltul” din Slatina. În 1972 îi apare în Editura Ion Creangă volumul Edison, reluat un an mai târziu cu titlul Mari invenţii.

            Povestiri adevărate, ed. a II-a, apare în 1977, semnată cu pseudonimul Barbu Apelevianu. În 1974 Editura Albatros îi publică romanul Arde Prahova. La editura Ion Creangă vede lumina tiparului, in 1977, volumul Povestiri despre cutezători.

          Între anii 1978 şi 1979 continuă activitatea de prozator prin publicarea volumului Povestea neamului românesc. De la început şi până în zilele noastre. Pagini din trecut. vol. I, 1978, vol. II-III,1979, în Editura Didactică şi Pedagigică. În 1980 Ed. Dacia din Cluj-Napoca îi publică volumul 10 cărţi celebre repovestite de Mihail Drumeş. La 27 februarie 1982, scriitorul încetează din viaţă la Bucureşti, lăsând în manuscris numeroase volume de proză, piese de teatru, scenarii de filme, prelucrări etc.

Surse:

http://www.autorii.com/scriitori/mihail-drumes/

http://jurnaluldedrajna.ro/mihail-drumes-dramaturg-nuvelist-si-romancier/

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/mihail-drumes-viata-si-opera

https://adevarul.ro/locale/slatina/secretele-scriitorului-mihail-drumes-citit-nerasuflate-generatii-adolescenti-Invatatorul-i-a-intuit-talentul-extraordinar-inca-clasa-iii-a-1_56e188565ab6550cb8b43bb6/index.html

http://www.romlit.ro/index.pl/calendar11111111111

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here