S-a întâmplat în 27 februarie 1932

0
219

S-a întâmplat în 27 februarie 1932 . S-a născut actriţa americană de film de origine engleză Elizabeth Taylor (d. 23 martie 2011, Los Angeles, SUA). Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut în Hampstead, un cartier bogat din Londra, primind automat cetăţenia britanică, deşi ambii ei părinţi erau americani originari din Kansas City.

              La vârsta de trei ani a luat primele lecţii de dans clasic.

           În 1939, a izbucnit Al Doilea Război Mondial, iar părinţii ei seîntorc în Statele Unite, stabilindu-se la Los Angeles, oraşul undelocuia familia mamei sale, Sara. Acolo, Elizabeth Taylor adescoperit magia cinematografului, iar mama ei îi arată studiourile din Hollywood.

            Sara Taylor a jucat un rol determinant pentru debutul carierei sale. Supraveghind educaţia pe care o primea Elizabeth, ea a avutideea ca fiica ei să ia lecţii de canto, dans şi echitaţie. Împreună cu ceilalţi membri ai familiei, Sara Taylor a frecventat toate locurile din Hollywood unde se afişau personalităţile dincinematografia americană. Astfel, a reuşit să atragă atenţia unuiproducător de la Universal Pictures, J. Cheever Cowdin, care i-a oferit lui Elizabeth un contract pe şase luni.

              Mama ei, foarte hotărâtă, a reluat „asaltul” asupra caselor deproducţie şi a obţinut un casting pentru un rol dintr-un film produs de studiourile Metro-Goldwyn-Mayer.

         Graţie sfaturilorprimite de la mama ei şi mai ales accentului ei britanic impecabil, Elizabeth Taylor a obţinut rolul Priscilla din filmul „Lassie Come Home” din anul 1943.

            Filmul, care a avut succes, i-a permis să facă cunoştinţă cu Roddy McDowall, unul dintre copiii-staruri de la MGM, cu care a rămas prietenă toată viaţă. Părinţii ei au semnat apoi uncontract de un an cu studiourile Metro-Goldwyn-Mayer.

             După două apariţii neremarcate de critici, în „Jane Eyre” (1944) şi „The White Cliffs of Dover” (1944), în care a jucat totuşi alături de staruri de prim rang, precum Orson Welles, Joan Fontaine şi Irene Dunne, Elizabeth Taylor a obţinut primul ei mare rol înfilmul „National Velvet”, în care a jucat alături de Mickey Rooney,cel mai renumit copil-vedetă de la Hollywood din acea vreme.

          În acest film, Liz Taylor a interpretat rolul unei fete care antrenează un cal pentru a câştiga o celebră competiţie hipică. Pe perioada filmărilor, a căzut de pe cal de mai multe ori, iar din acest motiv a suferit de dureri de spate întreaga viaţă.

           Filmul a avut succes, având încasări de 4 milioane de dolari, iar Liz Taylor a semnat un contract pe termen lung cu MGM. În paralel, şi-acontinuat studiile alături de alţi copii-vedetă de la Hollywood, la Little Red School, pe care a absolvit-o în anul 1950.

             De atunci, rolurile nu au încetat să vină. S-a reîntâlnit cu mascota studiourilor MGM, căţeluşa Lassie, în „Courage of Lassie”(1946), în care a jucat rolul principal şi a devenit una dintre „Cele patru fiice ale doctorului March”, în care a dovedit multumor în rolul tinerei Amy. Au urmat colaborări cu adevăraţi monştri sacri de la Hollywood, precum Mary Astor, Wallace Beery şi GreerGarson, a lucrat alături de Jack Conway şi Richard Thorpe, cel mai adesea în comedii de familie.

        Cu toate acestea, actriţa adolescent se maturiza într-un ritm accelerat şi a trecut foarte repede la roluri de femei mature.

          Comedia „Father of the Bride” (1950) de Vincente Minnelli şi continuarea ei, „A Place in the Sun” (1951) şi „Giant” (1956) – ambele regizate de George Stevens – în care a jucat alături de Montgomery Cliff, James Dean şi Rock Hudson, i-au deschis, începând din anul 1956, porţile către nemurire. Considerată o stea a Hollywood-ului în anii 1950 şi 1960, Elizabeth Taylor a primit două premii Oscar pentru rolurile din filmele „Butterfield 8″ (1960) şi „Cui îi e frică de Virginia Woolf?” (1966).

           Printre alte mari succese ale ei se află perfomanţele actoriceşti din lung-metrajele „Cat on a Hot Tin Roof” (1958), „Suddenly, Last Summer” (1959), „Cleopatra” (1963) şi „The Taming of the Shrew”.

         Prezenţa ei pe marile ecrane a devenit tot mai rară începând din anii 1970 din cauza sănătăţii precare şi a insuccesului filmelor sale de la sfârşitul anilor ’60. Elizabeth Taylor s-a consacrat luptei împotriva maladiei SIDA după moartea bunului ei prieten Rock Hudson din cauza acestei boli în anul 1985.

          Viaţa lui Elizabeth Taylor a fost marcată nu doar de celebritatea pe care i-au adus-o rolurile – peste 60 de filme- ci şi de scandalurile din presa tabloidă.

          A fost celebră pentru implicarea în campaniile anti-SIDA. În 1985, prietenul ei de o viaţă, Rock Hudson, a murit din cauza acestei boli. Ea a adus lupta împotriva acestui flagel în lumina publicului. A donat şi a strâns milioane de dolari pentru această cauză şi a fondat American Foundation for AIDS Research (amfAR) şi The Elizabeth Taylor AIDS Foundation.

           De asemenea, era o femeie de afaceri, lansând mai multe linii de parfumuri şi de bijuterii. În 1999, Taylor a fost numită Comandor al Ordinului Imperiului Britanic. Ultimul interviu important al lui Taylor a fost pentru revista Harper’s Bazaar. A fost acordat în numărul pentru luna martie. A dat detalii despre viaţa sa amoroasă, bijuteriile şi rolurile sale memorabile.

           Taylor a fost căsătorită de opt ori – de două ori cu actorul Richard Burton. Prima dată, ea şi Burton s-au căsătorit în Montreal, Canada, în martie 1964, cei doi divorţând în iunie 1974. 16 luni mai târziu, ei s-au căsătorit din nou, însă a doua lor căsnicie a durat doar nouă luni.

           Primul soţ al lui Taylor a fost moştenitorul lanţului hotelier Hilton, Conrad Hilton. Ei s-au căsătorit în 1950 şi au divorţat un an mai târziu. Actriţa s-a căsătorit apoi cu actorul britanic Michael Wilding, în 1952, cu care a avut doi fii, Michael şi Christopher. Ei au divorţat în 1957. Printre foştii soţi ai lui Elizabeth s-a numărat şi tatăl lui Carrie Fisher, Eddie. Acesta a divorţat de Debbie Reynolds pentru a se căsători cu Taylor.

          Ultimul ei mariaj, cu muncitorul în construcţii Larry Fortensky, a durat cinci ani şi s-a încheiat în 1996.

         Elizabeth Taylor a fost bolnavă foarte mulţi ani, iar în 2009 a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pe cord. Actriţa a fost diagnosticată cu insuficienţă cardiacă congestivă după care şi-a petrecut majoritatea timpului într-un scaun cu rotile. După ce în ultimii 25 de ani a fost internată de mai mult de o sută de ori în spital. A avut o intervenţie chirurgicală la şold şi două intervenţii foarte riscante la spate.

           În 1997, actriţa a suferit un atac cerebral în urma unei operaţii de extirpare a unei tumori pe creier. A fost chiar în moarte clinică. În 1999, American Film Institute a inclus-o pe Elizabeth Taylor, pe poziţia a şaptea în topul 100. Topul era al celor mai mari actriţe din toate timpurile.

          Actriţa a murit la vârsta de 79 de ani, la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles. Aici fusese internată de şase săptămâni, din cauza unei insuficienţe cardiace.
Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000072/bio

Elizabeth Taylor și Richard Burton – Cea mai tulburătoare poveste de iubire

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/elizabeth-taylor-femeia-care-a-avut-totul

https://adevarul.ro/international/in-lume/biografia-elizabeth-taylor-1_50ba07747c42d5a663b0d851/index.html

https://www.mediafax.ro/life-inedit/povestea-lui-elizabeth-taylor-frumoasa-cu-ochii-violet-8090103

https://romanialibera.ro/actualitate/international/a-murit-elizabeth-taylor–strania-poveste-a-frumoasei-cu-ochi-violeti-220326

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here