S-a întâmplat în 27 februarie 1925

0
87

S-a întâmplat în 27 februarie 1925 . S-a născut Marin Constantin, fondatorul (1963) şi dirijorul renumitului cor de cameră „Madrigal”. Constantin Marin (n. Urleta, Prahova – d. 1 ianuarie 2011, Bucureşti) a fost un muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor şi director pe viaţă al Corului Naţional de Cameră Madrigal.

             A fost un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată entuziast de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii interne şi internaţionale. Uneori numele său a fost scris Marin Constantin (Marin este numele său de familie). A fost dirijorul Corului „Madrigal” al Conservatorului Bucureşti, un ansamblu de excepţie.

             A susţinut mii de concerte în ţară şi în lume, în festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franţa), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franţa), Toamna Varşoviană (Polonia, Anul Marcian (Veneţia, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia, Ohridsko Leto şi Belef (Belgrad), Olanda etc.

             Contribuţia în domeniul muzicii corale, ca dirijor şi compozitor, i-a fost recunoscută prin premii şi distincţii: premii la Concursul internaţional al Festivalului Mondial al Tineretului (Bucureşti -1953, Moscova -1957, Viena -1959), Premiul Criticii Muzicale Germane (Germania, 1971), „Il Sagitario d’Oro” (Italia, 1976), Diploma de onoare şi Premiul „Grand Due Adolf” (Luxembourg, 1979), Premiul excepţional A.T.M. (1983) pentru tratatul „Arta construcţiei şi interpretării corale” (1983), titlul de „Goodwill Ambasador UNESCO” (1992), titlul „Omul Internaţional al Anului” (1990, 1992, 1994), titlul de „Doctor Honoris Causa” al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca (1994), „Crucea Patriarhală a Sf. Sinod” din România (2000), Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer (2000), Premiul pentru „Vocaţia măiestriei artistice”, oferit de Fundaţia Balcanii şi Europa (2006).

            Pentru întreaga activitate este menţionat în prestigiosul „The New Grove Dictionary of Music and Musicians”. A primit şi titlul de doctor honoris causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca (1994).

               Din 1963 până la moarte, Marin Constantin a fost dirijor și director pe viață al Corului Național de cameră Madrigal. Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert la Brașov, a fost dirijorul, fondatorul și directorul Corului „Madrigal” al Conservatorului București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea.

               Cu Corul Madrigal a susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană (Polonia, Anul Marcian (Veneția, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia, Ohridsko Leto și Belef (Belgrad), Olanda etc. Palmaresul Corului Național de Cameră Madrigal se identifică cu cel al dirijorului său, Marin Constantin, și întreaga activitate de 47 de ani este mereu împreună.

        Marin Constantin și corala sa, Madrigal, au prezentat muzica corală românească, tradițională și contemporană, pe cele mai mari scene ale lumii. Au prezentat-o la Carnagie Hall, în 1969, la sediul Națiunilor Unite, la Basilica San Marco din Veneția în 1994 . Invitați în An Marcian de Vatican, la Pantheon, de Ziua Națională a României, în 1996. Au fost invitați și în săli de spectacole și aule universitare din mai toate țările europene, Japonia, Statele Unite.

             Câteva filme ale Televiziunii Române documentează câteva turnee. Cel mai cunoscut este Madrigal pentru Japonia, realizat de Iosif Sava și Viorel Sergovici. La 1 ianuarie 2011, fondatorul și dirijorul celebrului cor Madrigal, Constantin Marin, trecea în lumea celor drepți.

Surse:

www.marinconstantin.org

https://adevarul.ro/cultura/arte/interviu-dirijorul-ion-marin-cand-scena-sexul-ingerilor-1_5a74413cdf52022f751c6660/index.html

https://jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/cei-ce-ne-au-parasit-in-2011-constantin-marin-fiu-de-taran-star-la-new-york-600243.html

https://adevarul.ro/news/societate/a-murit-fondatorul-corului-madrigal-dirijorul-marin-constantin-1_50acc79f7c42d5a66389c4d2/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here