S-a întâmplat în 27 decembrie 1901

0
74

S-a întâmplat în 27 decembrie 1901: S-a născut Marlene Dietrich, figură legendară a cinematografului, actriţă de film, teatru, music–hall, operetă, cântăreaţă americană de film de origine germană (filmele: „Îngerul albastru”, „Stigmatul răului”). Marlene Dietrich  (n. Schöneberg (astăzi în Berlin) – d. 6 mai 1992, Paris) a fost o actriţă şi cântăreaţă de origine germană. Este prima actriţă germană care a ajuns celebră în Hollywood.

   De-a lungul carierei, Dietrich s-a reinventat constant, începând a fi cântăreaţă de cabaret, fată din cor şi actriţă în filme germane, în Berlinul anilor ’20, stea de la Hollywood de-a lungul anilor’30, şi în final, o interpretă internaţională, devenind una din idolii secolului XX. De la cântăreaţă de cabaret la actriţă în filmele germane, Marlene Dietrich şi-a explorat toate laturile talentului său, jucând, până la sfârşitul carierei sale în peste 50 de filme.Rolul care a lansat-o a fost cel din filmul regizat de Josef von Sternberg, „Îngerul albastru”, o adaptare după romanul scriitorului german Heinrich Mann. Filmul o va propulsa nu numai ca actriţă, ci şi ca o voce deosebită, marcându-i definitiv traseul cinematografic. Pe tot parcursul carierei sale, va fi identificată cu acest rol, spre mâhnirea actriţei.
       Fiind conştient de talentul nativ al actriţei, regizorul Josef von Sternberg va continua să o promoveze şi peste Ocean, unde Marlene obţinuse un contract din partea companiei Paramount. Prin urmare, Marlene se va stabili în Beverly Hills, unde va trăi o viaţă retrasă, lăsându-şi soţul, Rudolf Sieber şi fiica, Maria, în Berlin.
În America, va juca între anii 1930 şi 1935 în şase filme regizate de către Josef von Sternberg: „Morroco”, „Dishonoured”, „Shanghai Express”, „Blonde Venus”, „The Scarlet Empress” şi „The Devil is a Woman”, impresionând publicul american atât prin frumuseţea sa, exotică, misterioasă, cât şi prin vocea sa.
       Opiniile sale politice au determinat-o pe Marlene Dietrich să combată ferm nazismul, declarând în numeroase interviuri faptul că a refuzat să se întoarcă în Germania tocmai din cauza noului regim politic. Va renunţa la cetăţenia germană şi va susţine moral soldaţii care luptau pe fronturile din Africa, Franţa şi Italia. Eforturile sale vor fi răsplătite cu medalii oferite de guvernele american, israelian şi francez.În 1945 va reveni la New York însă succesul său va scădea dramatic. Hollywood-ul îi va întoarce spatele, iar Marlene se va simţi nevoită să-şi reinventeze cariera, organizând recitaluri în întreaga lume.
       Spre sfârşitul vieţii, va mai apărea sporadic pe marele ecran în filme precum „Stage Fright”, regizat de Alfred Hitchcock, „Witness for the Prosecution” şi „Procesul de la Nürenberg”, regizat de Stanely Kramer. Ghinioanele o vor însoţi la sfârşitul carierei, actriţa fracturându-şi de câteva ori picioarele. Nenumăratele sale accidente o vor împiedica să participe la funeraliile soţului său, Rudolf Sieber cu care avusese un mariaj de aproape o jumătate de secol. În ciuda lungii sale căsnicii, cei doi trăiseră mai mult separaţi, actriţa având numeroase relaţii cu bărbaţi celebri ai acelor timpuri.
      Retrasă, de o frumuseţe misterioasă, despre această veritabilă femme fatalle s-a spus că ar fi fost bisexuală (vestimentaţia sa cu puternice influenţe masculine fiind un motiv) şi alcoolică, niciunul dintre aceste zvonuri nefiind însă confirmat de către actriţă. Din contră, Marlene a depus nenumărate plângeri în justiţie, devenind o adevărată procesomană. În urma ei rămân talentul său incontestabil, nerecompensat însă cu niciun premiu Oscar, ambiţia şi inteligenţa sa.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Marlene-Dietrich

https://www.ziarulmetropolis.ro/marlene-dietrich-si-jean-gabin-pasiunea-printre-tunuri/

https://www.crfashionbook.com/celebrity/g28038735/marlene-dietrich-history/

https://www.biography.com/actor/marlene-dietrich

http://www.ziare.com/cultura/documentar/biografii-celebre-20-de-ani-de-la-disparitia-lui-marlene-dietrich-1165661

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/marlene-dietrich-un-talent-fara-oscar

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.