S-a întâmplat în 27 decembrie 1571

0
55

S-a întâmplat în 27 decembrie 1571: S-a născut Johannes Kepler, astronom şi matematician german, unul dintre fondatorii astronomiei moderne; pe baza observaţiilor sale şi ale profesorului său, astronomul danez Tycho Brahe, a descoperit legile de mişcare ale planetelor în jurul Soarelui, pe orbite eliptice (legile lui Kepler).

      Johannes Kepler (n.Weil der Stadt – d.15 noiembrie 1630, Regensburg) a fost un matematician, astronom şi naturalist german, care a formulat şi confirmat legile mişcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral.În astronomie, Legile lui Kepler descriu mişcările planetelor în jurul soarelui (sau stelei sistemului solar respectiv) şi în general comportamentul oricărui sistem de două corpuri între care acţionează o forţă invers proporţională cu pătratul distanţei.

       Aceste legi nu sunt valabile decât în cadrul mecanicii newtoniene.Cele trei legi au fost enunţate la începutul secolului al XVII-lea de astronomul german Johannes Kepler, utilizând observaţiile făcute de astronomul danez Tycho Brahe asupra orbitei planetei Marte. Primele două legi au fost publicate în 1609 în „Astronomia nova”, cea de a treia în 1619 în lucrarea „Harmonices mundi”.

       Aceste teze au dus la ruperea definitivă cu credinţa ce durase timp de secole, după care planetele s-ar fi mişcat în jurul soarelui pe traiectorii circulare.Legile lui Kepler au constituit baza pentru formularea legilor gravitaţiei de către Isaac Newton şi au o deosebită importanţă pentru înţelegerea mişcării corpurilor cereşti, de exemplu a Pământului şi a celorlalte planete în jurul Soarelui, sau a Lunii şi a sateliţilor artificiali în jurul Pământului.În memoria lui, Universitatea din Linz poartă numele de „Johannes-Kepler-Universität”.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Johannes-Kepler

https://www.nasa.gov/kepler/education/johannes

https://www.biographyonline.net/scientists/johannes-kepler.html

https://www.space.com/15787-johannes-kepler.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here