S-a întâmplat în 27 august…

0
113

S-a întâmplat în 27 august…

– Sărbătoarea Naţională a Republicii Moldova. Ziua Independenţei; Parlamentul de la Chişinău a adoptat Declaraţia de independenţă – 27.VIII.1991. Guvernul României a recunoscut independenţa Republicii Moldova în aceeaşi zi.
– 1521: A murit compozitorul francez Josquin Despréz (n. ~1440).

– 1576: A murit pictorul italian Tiziano Vecellio (n. ~1488/1490).
-1588: Tratat de comert încheiat de Petru Şchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele reginei, cu domnitorul Petru Şchiopul un tratat prin care supuşii reginei urmau a fi liberi a se statornici şi a face negoţ, a vinde şi a cumpăra, „ba chiar a face toate cele ce societatea omenească şi obiceiul caută pentru negoţ şi pentru trebuinţele vietii”.
– 1635: A murit dramaturgul şi poetul spaniol Lope De Vega. Félix Lope de Vega y Carpio (n. 25 noiembrie 1562, Madrid) a fost un scriitor spaniol, considerat unul din cei mai importanţi poeţi şi dramaturgi ai „Secolului de aur” al literaturii spaniole. Volumul mare al operelor sale îl încadrează între cei mai prolifici autori ai literaturii universale. Numit „Phoenixul ingeniului” de către unii şi „Monstrul Naturii” de către Miguel de Cervantes, Lope de Vega a fost creatorul „formulei” teatrului clasic spaniol, operele sale reprezentându-se şi în prezent în cadrul festivalurilor de teatru clasic. Este de asemenea unul dintre marii poeţi de expresie spaniolă şi continuă să influenţeze tineri scriitori.Este autorul a 3000 de sonete, 3 romane, 4 nuvele, 9 epopee, 3 poeme didactice şi a sute de comedii; a cultivat toate speciile literare, cu excepţia nuvelei picareşti.Atât viaţa, cât şi opera lui Lope de Vega au fost caracterizate de o exuberanţă extremă.
– 1664: A murit pictorul spaniol Francisco de Zurbaran. Francisco de Zurbarán (n. 6 noiembrie 1598, Fuente de Cantos – d. Madrid) a fost un pictor spaniol, din perioada „secolului de aur spaniol”, remarcabil pentru operele sale cu teme religioase, în care arta sa demonstrează o mare forţă vizuală şi un profund misticism. Datorită stilului său auster şi sumbru, precum şi folosirii tehnicei de „clarobscur”, a fost denumit „Caravaggio al Spaniei”. Cu timpul stilul său evoluează, compoziţiile se clarifică în tonuri mai acide, pentru a se apropia de maeştrii italieni ai manierismului târziu.
– 1770: S-a născut filosoful german Georg Wilhelm Friedrich Hegel (m. 1831).
– 1783: A fost înaltat, din parcul Tuilleries, primul balon umflat cu hidrogen, construit la cererea fizicianului César Charles, după numele căruia, mult timp, baloanele cu hidrogen au fost numite „charliere”. Acest prim charlier, ca şi primul balon cu aer cald, inventat de fraţii Montgolfier, a fost înălţat fără echipaj.
– 1858: S-a născut Giuseppe Peano, matematician italian. Giuseppe Peano (n.Cuneo – d.20 aprilie, 1932, Torino) a fost un matematician italian, ale carui lucrări au avut o valoare filozofică excepţională. Autor a peste 200 de lucrări si cărţi, el a fost un fondator al logicii matematice si al teoriei mulţimilor. Axiomele lui Peano au fost numite în onoarea sa. Peano a fost profesor la Universitatea din Torino.
– 1865: S-a născut Charles Gates Dawes, jurist, bancher şi om politic american; preşedinte al Conferinţei de la Londra (1924) asupra reparaţiilor de război datorate de Germania după prima conflagraţie mondială; Premiul Nobel pentru Pace pe 1925, împreună cu Sir Austen Chamberlain, ministru de externe al Marii Britanii între anii 1924 şi 1929 (m. 1951).
– 1871: S-a născut scriitorul american Theodore Dreiser. Theodore Herman Albert Dreiser (d.28 decembrie 1945) a fost un scriitor naturalist cunoscut pentru modul în care trata realitatea vieţii în operele sale. Stilul lui Dreiser este marcat de fraze lungi şi o atenţie mare acordata detaliilor. Dreiser nu este apreciat pentru stilul său, ci pentru realismul lucrărilor sale, dezvoltarea caracterelor şi pentru punctele sale de vedere privind viaţa americană.
-1877, 27.VIII / 8.IX: Are loc primul atac românesc în Războiul de independenţă (al Regimentului 13 Dorobanţi), în sectorul redutei Griviţa din sistemul de apărare al Plevnei; cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca prima victorie a Armatei române în timpul războiului de la 1877-1878. Misiunea de asalt şi cucerire a redanului otoman, din faţa redutei Griviţa-1 din sistemul de apărare a Plevnei, este încredinţată Regimentului 13 Dorobanţi, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, şi altor subunităţi din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 dorobanţi este distins cu Ordinul „Steaua României”. De asemenea, se acordă unor ofiţeri şi soldaţi din subunităţile participante la atac Ordinul „Steaua României”, precum şi medalia „Virtutea militară”.
-1877: S-a născut Charles Rolls, aristocrat britanic originar din Ţara Galilor, inginer mecanic, pilot pionier in sporturilor aviatice si automobilistice, cofondator al prestigioasei marci de automobile de lux Rolls-Royce in 1906 cu Henri Royce.A murit la 17 iunie 1910.
-1883: Explozia principală a erupţiei vulcanului Krakatau (Indonezia), considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.Krakatau (sau Krakatoa) este unul dintre cei mai renumiţi vulcani ai lumii şi cel mai destructiv din istoria omenirii după erupţia din 1883. Este situat în Indonezia, în strâmtoarea Sunda, la 50 de km de coasta de vest a insulei Java şi la 40 de km de insula Sumatra. La 27 august 1883 s-a înregistrat cea mai catastrofală erupţie din istorie. Atât explozia, cât şi cantitatea de materie aruncată în aer au depăşit valorile înregistrate până atunci. La fel zgomotul detonaţiei. Coloana de cenuşă vulcanică a atins altitudinea de 80 km.Cel mai destructiv a fost, însă, valul tsunami provocat de erupţie. Valul ajungea până la peste 40 de metri înălţime şi se deplasa cu viteză foarte mare, măturând coasta de vest a insulei Java şi coasta de sud-est a Sumatrei. Şi-au pierdut viaţa 36.000 de oameni şi au fost distruse 165 de sate. Valul tsunami a atins, după 12 ore, portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflat la o distanţă de peste 6000 de kilometri.
– 1890: S-a născut Man Ray, pictor şi fotograf american (m. 1976).
– 1896: Cel mai scurt război din istorie, războiul anglo-zanzibar a început la ora 9:02 dimineaţa şi a durat 38 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, şi înscăunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii a preferat însa ca pe tronul Zanzibarului să urce Hamud bin Muhammed, un lider mult mai favorabil intereselor Coroanei Britanice.
– 1903: S-a născut Miron Nicolescu, matematician român. Miron Nicolescu (n. Giurgiu – d. 30 iunie 1975, Bucureşti) a fost un matematician român, membru titular al Academiei Române.Născut la Giurgiu, a urmat cursurile liceului Matei Basarab din Bucureşti. După terminarea studiilor la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti în 1924, a plecat la Paris, unde s-a înscris la École Normale Supérieure şi la Sorbona. În 1928 şi-a luat doctoratul, cu teza „Fonctions complexes dans le plan et dans l’espace”, sub îndrumarea lui Paul Montel. După întoarcerea în România, a predat la Universitatea din Cernăuţi până în 1940, când a fost numit profesor la Universitatea din Bucureşti. În 1936 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1953 membru titular.În 1963 a devenit director al Institutului de Matematică al Academiei Române. Din 1966 până la deces a fost preşedinte al Academiei Române.La Congresul Internaţional al Matematicienilor de la Vancouver, Canada în 1974 a fost ales vice-preşedinte al „International Mathematical Union”.
– 1905: S-a născut inginerul Ion S. Antoniu; activitatea sa s-a îndreptat spre domenii ca electricitatea (măsurători, încercări, producerea şi distribuţia energiei electrice), electrotehnica, matematici pure, istoria ştiinţelor ş.a; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1987).
– 1908: S-a născut Lyndon Johnson, al 36-lea preşedinte al SUA. Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe iniţialele sale, LBJ, a fost ce de-al treizeci şi şaptelea vicepreşedinte şi cel de-al treizeci şi şaselea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (1963 – 1969).
– 1909: S-a născut Lester Young, muzician american de jaz.
– 1915: S-a născut Norman Ramsey, fizician american .Norman Foster Ramsey (n. Washington, DC, SUA – d. 4 noiembrie 2011, Wayland, Massachusetts, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1989 pentru inventarea metodei câmpurilor oscilatoare separate şi utilizarea acesteia în maserii cu hidrogen şi în alte ceasuri atomice.Ramsey a primit jumătate din premiul Nobel, cealaltă fiind acordată lui Wolfgang Paul şi Hans Dehmelt.
– 1917: A murit Anton Naum, poet şi traducător (din creaţia unor mari scriitori francezi); membru titular al Academiei Române din 1893 (n. 1829).
– 1917: A murit Ion Grămadă, scriitor şi istoric român (n. 1886).
– 1918: S-a născut Leon Leviţchi, lingvist, filolog, unul dintre cei mai reputaţi shakespearologi români. Leon D. Leviţchi (d. 16 octombrie 1991) a fost un anglist român, cunoscut ca traducător de literatură britanică şi autor de dicţionare şi studii de referinţă.Leon Leviţchi a fost unul dintre cei mai reputaţi shakespeariologi români. A tradus în româneşte şi publicat o ediţie în 11 volume a operelor lui William Shakespeare. De asemenea, a fost autor sau coautor a numeroase manuale de limbă engleză, dicţionare şi studii de specialitate. A fost profesor universitar la catedra de limbi germanice de la Universitatea din Bucureşti. Împreună cu Andrei Bantaş a publicat o ediţie bilingvă româno-engleză a poeziilor lui Mihai Eminescu, traducerile aparţinându-le.
– 1924: S-a născut poeta Mariana Dumitrescu; actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti, s-a remarcat şi ca scenaristă şi traducătoare de librete de operă; multe dintre poeziile sale au fost transpuse pe muzică (m. 1967).
– 1928: La Paris, 15 state au semnat Pactul Kellogg-Briand, de respingere a războiului. Actul nu prevede nici o sancţiune împotriva celor care ar încălca pacea. România a aderat la acest pact la 4 septembrie 1928.
– 1928: S-a născut Mircea Zaciu, critic şi istoric literar român (m. 2000).
– 1929: S-a născut scriitorul american Ira Levin; a scris, cu precădere, literatură de suspans, numeroase dintre lucrările sale fiind ecranizate (m. 2007).
– 1930: S-a născut jurnalistul Ion Ghiţulescu, angajat al Radiodifuziunii Române din anul 1951; şef al Secţiei Sport şi Informaţii (1961-1989), apoi director al Direcţiei Programe a SRR (1990-1996).
– 1930: S-a născut Zigu Ornea, critic literar român.Zigu Ornea (nume original: Orenstein, n. Frumuşica (jud. Botoşani – d. 14 noiembrie 2001) a fost un editor, critic, istoric literar, publicist şi scriitor român de origine evreiască, autorul unei bibliografii impresionante cuprinzând numeroase lucrări de specialitate şi articole, monografii, cronici literare şi cronici ale ediţiilor. Alături de profesorul Leon Volovici, Zigu Ornea a subliniat printre primii tendinţele şi manifestările antisemite din operele unor reprezentanţi importanţi ai generaţiei interbelice de scriitori de la noi. Volumul Anii treizeci. Extrema dreaptă românească a reprezentat astfel pentru intelectualitatea românească, alături de Jurnalul lui Mihail Sebastian, o oglindă impresionantă a perioadei interbelice întrucâtva idilizate înainte vreme. Cartea a apărut în traducere şi la prestigioasa editură „Columbia University Press” în anul 2000, constituind astăzi o referinţă bibliografică importantă în facultăţile de profil umanist din România.Urmează liceul la Botoşani şi cursurile Facultăţii de Filosofie din Bucureşti. Debutează editorial în 1969, cu volumul Junimismul. Absolvent în 1955 al Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, devine redactor la E.S.P.L.A., pentru ca, din motive de „dosar” ideologic, în 1959 să fie corector plătit doar pentru recenziile publicate la „Gazeta literară”. Este perioada în care-l frecventează pe profesorul Mihail Ralea, unul dintre directorii de conştiinţă ai generaţiei sale alături de George Călinescu şi Tudor Vianu. De-a lungul timpului leagă prietenii sau relaţii de strânsă colaborare cu Matei Călinescu, Gabriel Dimisianu, Radu Cosaşu, Andrei Pleşu, Ion Ianoşi sau Al. Săndulescu. Deţine apoi în revista „România literară” rubrica de cronică a ediţiilor, din 1982 până la moartea sa.Una dintre cele mai interesante rubrici ale sale din presa românească a fost cea din revista Dilema, pe care a ţinut-o până la moartea sa, în anul 2001.A fost de asemenea director al editurii Minerva şi al editurii Hasefer.
Volume reprezentative
Junimismul (1966)
Ţărănismul (1969)
Trei esteticieni (1968)
Sămănătorismul (1970, ed. II-a revăzută şi adaugită: 1971)
Poporanismul (1972)
Studii şi cercetări (1972)
Junimea şi Junimismul (1975)
Actualitatea clasicilor
Tradiţionalism şi modernitate în deceniul al treilea (1980)
Curentul cultural de la „Contemporanul” (1977)
Opera lui Constantin Stere
Viaţa lui Constantin Stere
Falansterul de la Scăieni (în colaborare)
Viaţa lui Constantin Dobrogeanu-Gherea
Opera lui Constantin Dobrogeanu-Gherea
Confluenţe (1976)
Atitudini
Viaţa lui Titu Maiorescu
Înţelesuri: Medalioane de istorie literară
Anii treizeci.Extrema dreaptă românească (1996)
Polifonii.Cronica literară
Glose despre altădată
Medalioane
– 1932, 27-31: O delegaţie din România a participat la lucrările Congresului internaţional anti-războinic (de orientare pro-comunistă) de la Amsterdam (Olanda); Congresul, la care au participat 2.200 de delegaţi din 27 de ţări, a ales un Comitet internaţional permanent, din care a făcut parte şi Petre Constantinescu-Iaşi, reprezentantul Comitetului naţional anti-războinic din România.
– 1941: S-a născut cântăreaţa Cesaria Evora, originară din arhipelagul Capul Verde. Cesária Évora (n.Mindelo – d. 17 decembrie 2011) a fost o cântăreaţă originară din Republica Capului Verde, recunoscută pentru vocea sa gravă, specifică contraltelor. Évora a început să cânte în 1957, însă şi-a făcut debutul discografic de-abia în anul 1988 prin intermediul discului La Diva Aux Pieds Nus. Având o carieră care s-a întins pe parcursul a şase decenii, Évora era numită „Diva desculţă” deoarece prefera să urce pe scenă fără a purta încălţăminte; materialele sale discografice au fost comercializate în peste cinci milioane de exemplare pe plan internaţional, iar Évora este considerată una dintre cele mai de succes cântăreţe care au provenit din Republica Capului Verde.
– 1942: S-a născut Dumitru Dinulescu, prozator, dramaturg, regizor de teatru şi televiziune (în perioada 1966-1977 a fost redactor şi regizor la Televiziunea Română).
– 1942: S-a născut Ovidiu Ghidirmic, critic şi istoric literar.
– 1943: A murit Constantin Prezan, mareşal român (n. 1861).
– 1946: A fost creată, la Praga, Uniunea Internaţională a Studenţilor (UIS).
– 1950: S-a născut Mihai Mălaimare, actor, regizor şi animator de trupă (directorul Teatrului Masca).
– 1950: A murit Cesare Pavese, poet, prozator, critic literar şi traducător italian. Cesare Pavese (Santo Stefano Belbo, 9 septembrie 1908 – Torino, 27 august 1950) a fost un scriitor, poet, critic literar şi traducător italian. Este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori italieni ai secolului XX.
– 1951: S-a născut graficianul Mircea Muntenescu.
– 1955: A apărut primul exemplar al celebrei cărţi Guiness Book of Records (cartea va fi publicată, însă, în septembrie acelaşi an); ideea editării unei „cărţi a recordurilor” şi a faptelor-unicat din natură sau realizate de om i-a aparţinut lui Sir Hugh Beaver; acesta a luat legătura cu fraţii gemeni Norris şi Ross McWhriter din Londra, care se ocupau cu evidenţa unor fapte ieşite din comun; încă din primul an de apariţie, aceasta s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bine vândute cărţi.
– 1958: A murit fizicianul american Ernest Orlando Lawrence; cercetări în domeniile radioactivităţii şi fotoelectricităţii (împreună cu colaboratorii a descoperit izotopii radioactivi şi sinteza unor elemente transuranice); lucrări privind fizica nucleară şi aplicaţiile ei în biologie şi medicină; a construit primul ciclotron (1930); rol important în realizarea primei bombe atomice americane; în onoarea sa, elementul chimic 103 a fost numit „lawrenciu”; Premiul Nobel pentru Fizică pe 1939 (n. 1901). A avut o carieră îndelungată la Universitatea Berkeley California unde a fost profesor de fizică.
– 1962: Americanii lansează sonda spaţială Mariner II către planeta Venus.
– 1963: A murit inventatorul afro-american Garret Morgan; în 1914 patentează masca de gaze, iar în 1923, primul semafor automat de trafic (n. 1877).
– 1965: A murit scriitorul Eusebiu Camilar; membru corespondent al Academiei Române din 1955. Eusebiu Camilar (n. 7 octombrie 1910, satul Udeşti, judeţul Suceava – d. Bucureşti) a fost un scriitor şi traducător român. Părinţii săi au fost ţăranii Ion şi Natalia Camilar (născută Motrici). A urmat cursurile şcolii primare din satul natal şi cele ale Liceului Ştefan cel Mare din Suceava. A debutat în [1929] cu versuri în Moldova literară, revista Societăţii Literare Tinerimea din Mihăileni.A fost căsătorit cu poeta Magda Isanos.
Scrieri
Chemarea cumpenelor, Bucureşti, 1937 (versuri)
Cordun, Bucureşti, 1942 (roman)
Prăpădul Slobodei, Iaşi, 1943 (roman)
Avizuha, Bucureşti, 1945 (povestiri)
Turmele, Bucureşti, 1946 (roman)
Focurile, Bucureşti, 1945 (dramă; coautoare: Magda Isanos)
Valea hoţilor, Bucureşti, 1948 (roman)
Negura, vol. I-II, Bucureşti, 1949-1950 (roman)
Împărăţia soarelui, Bucureşti, 1955 (note de călătorie în China)
Poarta furtunilor, Bucureşti, 1955 (povestiri)
Inimi fierbinţi, Bucureşti, 1956 (proză)
Valea Albă, Bucureşti, 1957 (dramă istorică în versuri)
Farmecul depărtărilor, Bucureşti, 1966 (note de călătorie)
Povestiri erotice, Bucureşti, 1965
Viforul, Bucureşti, 1966 (povestiri)
Cartea de piatră, Bucureşti, 1981 (jurnal)
Traduceri
Nikolai V. Gogol, Însemnările unui nebun, Bucureşti, 1945
Aleksandr S. Puşkin, Fata căpitanului, Bucureşti, 1946
Alexei N. Tolstoi, Povestiri ruseşti, Bucureşti, 1947
Maxim Gorki, Foma Gordeev, Bucureşti, 1949
As Ma, fata ecoului, Bucureşti, 1955 (poezie chineză)
Din poezia chineză clasică, Bucureşti, 1956
1001 de nopţi, 4 vol., Bucureşti, 1956-1963 (basme arabe)
Ovidiu, Tristele, Bucureşti, 1957
Eschil, Perşii, Cei şapte contra Tebei, Bucureşti, 1960
Li Tai-pe, Poezii, Bucureşti, 1961
Aleksandr S. Puşkin, Dama de pică, Bucureşti, 1963
Kalidasa, Śakuntalā, Bucureşti, 1964 (dramă în limba sanscrită)
Ovidiu, Epistole din exil, Bucureşti, 1966
– 1965: A murit Le Corbusier (Charles Edouard Jeannerat-Gris), arhitect, urbanist, designer, pictor şi teoretician de artă francez de origine elveţiană. Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut, sub pseudonimul pe care l-a adoptat, drept Le Corbusier (n. 6 octombrie 1887), a fost un arhitect, urbanist, decorator, pictor, sculptor, realizator de mobilier, teoretician şi scriitor elveţian, naturalizat cetăţean francez, faimos, pentru contribuţiile sale importante la curentele arhitecturale ce astăzi poartă numele demodernism, brutalism sau stilul internaţional în arhitectură, alături de Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius şi Theo van Doesburg. Le Corbusier este, de asemenea, cunoscut ca teoretician şi promotor al Purism-ului, respectiv al conceptului de arhitectură adaptată proporţiilor şi nevoilor fireşti ale corpului uman, precum şi forţa motrice a seriei de congrese dedicate arhitecturii, Congrès International d’Architecture Moderne, care au influenţat pentru mai multe decenii drumul arhitecturiisecolului al XX-lea.
– 1970: A murit actorul Ştefan Ciubotăraşu. Ştefan Ciubotăraşu (n. 21 martie 1910, Lipovăţ, Vaslui — d. Bucureşti) a fost un actor şi scriitor român. A studiat la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi (1933).Banca Naţională a României a emis la 16 august 2010 o monedă comemorativă de argint, cu titlul de 999‰, de calitate proof, într-un tiraj de 1.000 de exemplare, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea talentatului actor Ştefan Ciubotăraşu. Moneda este rotundă, cu un diametru de 37 de milimetri, o greutate de 31,103 grame, are valoarea nominală de 10 lei. Tăietura monedei este zimţată. Pe avers este sugerată activitatea lui Ştefan Ciubotăraşu în domeniul teatrului şi filmului. Tot pe avers este gravată stema României, valoarea nominală a monedei 10 lei, precum şi milesimul 2010, anul emisiunii. Pe revers este gravat portretul lui Ştefan Ciubotăraşu, într-unul din rolurile remarcabile, din filmul Columna, iar spre marginea monedei, în arc de cerc este gravat numele: „STEFAN CIOBOTARASU”. În partea de jos a monedei, sunt gravaţi anii între care a trăit cel comemorat: 1910 şi 1970.
– 1970: A murit sculptorul Romulus Ladea (n. 1901.)
– 1972: S-a născut, la Braşov, Horia Brenciu, prezentator, interpret şi producător de spectacole şi evenimente.
– 1975: A murit Ion Cantacuzino (Ion Filotti Cantacuzino, fiul actriţei Maria Filotti), scriitor, producător, scenarist, critic şi istoric de film; a fost unul dintre cei mai activi conferenţiari la microfonul Universităţii Radio; tot el este cel care a introdus în programele Radiodifuziunii Cronica cinematografică, pe care a susţinut-o cu succes mulţi ani (n. 1908).
– 1977: A murit actorul Dorin Sireteanu (n. 1901).
– 1982: Se efectuează primul zbor oficial de prezentare a avionului ROMBAC 1-11 ROMBAC 1-11 este primul avion de pasageri cu reacţie construit în România.A fost construit la Întreprinderea de Avioane Bucureşti, după licenţa avionului englez mediu curier BAC 1-11.
– 1985: S-a născut pictoriţa americană de origine română Alexandra Nechita (numită şi „micuţa Picasso”).Alexandra Nechita (n.Vaslui) este o pictoriţă şi muralistă cubistă americană de origine română, care locuieşte în Statele Unite ale Americii.
– 1989: Marea Adunare Naţională de la Chişinău a decis oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin.
– 1990: Parlamentul de la Chişinău a adoptat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.
-1990: Comunitatea Europeană recunoaşte independenţa ţărilor baltice: Estonia, Letonia şi Lituania.
– 1991: A murit actorul Nicolae Brancomir (n. 1904).
– 1992: A murit Andrei Lupan, poet, dramaturg şi publicist din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei din 1961 (n. 1912) Unele surse dau ca dată a morţii 24 august 1992.
– 2003: S-au încheiat lucrările de restaurare şi modernizare a clădirii Ateneului Român, începute în 1991.
– 2003: Planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la aproape 55.758.006 km de Pământ. Marte este, pornind dinspre Soare, a patra planetă a sistemului solar, a cărei denumirea provine de la Marte, zeul roman al războiului. Uneori mai este numită şi „planeta roşie” datorită înfăţişării sale văzută de pe Pământ. Culoarea roşiatică se explică prin prezenţa pe suprafaţa sa a oxidului de fier. Marte este o planetă telurică (de tip terestru) cu o atmosferă subţire; printre caracteristicile suprafeţei se numără şi craterele de impact ce amintesc de Lună, dar şi vulcani, văi, deşerturi şi calote glaciare polare ce amintesc de Pământ.Pe Marte se gaseşte cel mai înalt munte cunoscut al sistemului solar, Olympus Mons (26.000 m alt.), precum şi cel mai mare canion, numit Valles Marineris. În anul 2008, în trei articole publicate în revista Nature s-au adus dovezi despre un crater de impact uriaş, lung de 10.600 km şi lat de 8.500 de km, care este de apoximativ patru ori mai mare decât craterul Bazinul Polul-Sud-Aitken de pe Lună.Marte ar putea avea condiţii de viaţă pentru microorganisme şi apă în stare solidă, conform misiunii Phoenix Mars Lander. Marte are doi sateliţi mici şi diformi, Phobos şi Deimos, care însă ar putea fi doar doi asteroizi capturaţi cândva de gravitaţia planetei.
– 2008: A murit soprana Livia Pop, fostă solistă a Operei Române din Cluj (n. 1911).
– 2009: A murit Sergiu Eremia, compozitor şi dirijor de fanfară (n. 1933).
– 2011: A murit actriţa americană Eve Brent (n. 1929).
– 2011: A murit actriţa rusă Iya Savvina (n. 1936).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here