S-a întâmplat în 27 august 1917

0
158

S-a întâmplat în 27 august 1917: A murit Ion Grămadă, scriitor şi istoric român. Ion Grămadă (n. 3 ianuarie 1886, satul Zahareşti, Bucovina, Austro-Ungaria, astăzi în judeţul Suceava, România – d. 27 august 1917, satul Cireşoaia, judeţul Bacău) a fost un scriitor, istoric şi publicist bucovinean, erou al Primului Război Mondial.

Sublocotenentul Ion Grămadă, supranumit „eroul Bucovinei”, era un fiu de țăran, căruia i-a plăcut cartea și a devenit licențiat în istorie și geografie la Universitatea din Cernăuți.

Discipol al lui Nicolae Iorga, care îl recomandă pentru un stagiu la Viena, unde se apropie de „România Jună”, vestita societate a românilor din capitala Imperiului (sub auspiciile căreia Eminescu publica „Luceafărul”), scriind o interesantă monografie despre această societate; tot aici își redescoperă pasiunea pentru Eminescu, subiectul său de doctorat („Contribuții la studiul vieții și operei sale”, susținută la Heidelberg, în 1914). Trece în Regat în august 1914, unde va fi profesor de germană, iar în momentul intrării României în război se înrolează voluntar.
În adolescenţă, îşi trimite primele încercări literare spre publicaţiile vremii.Nuvelele şi schiţele sale vor apărea în numeroase reviste: Junimea literară,Luceafărul, Viaţa românească, Tribuna etc. Se va înscrie la secţiunea litere, specializarea istorie şi geografie, a Universităţii din Cernăuţi. Se transferă apoi la Universitatea din Viena, unde devine doctor în litere cu o teză despre participarea românilor la Asediul Vienei din 1683.
Publică numeroase nuvele, schiţe istorice şi comentarii politice în presa timpului.În anul 1907 înfiinţează gazeta Deşteptarea din Cernăuţi, una dintre cele mai populare ale vremii.Este apoi redactor la publicaţiile Românul şi Viaţa nouă.Implicat, ca redactor şi comentator, în problemele politice legate de soarta Bucovinei, Ion Grămadă susţine punctul de vedere naţional privitor la drepturile legitime ale românilor.
După izbucnirea primului război mondial, se înrolează voluntar şi cere să fie trimis în linia întâi a frontului. După ce absolvă o școală de ofițeri la Botoșani în iarna lui 1916, va intra în campaniile lui 1917.La comanda unui pluton de vânători de munte, cade în luptă pe câmpul de la Cireşoaia, în timpul unui asalt al trupelor române spre înălţimile Cireşoaia şi Coşna.
Prietenii își amintesc momentul în care talentatul istoric și prozator a căzut: „În acea zi fatală de 27 august, cu arșiță de soare, cu năduf de lupte și cu fum de obuze, pe o colină însângerată a Cireșoaiei, înaintând la un contraatac îndrăzneț, a fost străfulgerat de gloanțele cotropitorului în abdomen și a murit, strigând sergentului Donose de lângă el: «Sergent Donose, preia comanda plutonului, și du-l înainte, tot înainte!»” (prof. univ. D. Marmeliuc și prof. univ. I. Andrieșescu, Eroului de la Cireșoaia. 20 de ani de la moartea sa.Omagiu prietenesc și camaraderesc, Colecția revistei „Junimea literară”, Cernăuți, 1936).
Este îngropat de camarazi într-o poiană a locului. În iunie 1926, rămăşiţele sale pământeşti sunt aduse la Suceava şi îngropate cu onoruri în cimitirul oraşului.

Surse:
https://iongramada.wordpress.com/
http://dragusanul.ro/ziua-eroului-bucovinei-scriitorul-ion-gramada/
https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/tributul-scriitorilor-in-marele-razboi-ion-gramada-eroul-bucovinei
https://www.tititudorancea.com/z/biografie_ion_gramada.htm
https://www.monitorulsv.ro/Local/2017-08-26/O-suta-de-ani-de-la-jertfa-eroului-Ion-Gramada-bucovineanul-intelectual-care-s-a-inrolat-voluntar-in-Armata-Romana

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.