S-a întâmplat în 27 august 1576

0
224

S-a întâmplat în 27 august 1576: A murit pictorul italian Tiziano Vecellio (~1488/1490) Tiziano Vecellio – în română Tiţian – (n. între 1488 şi 1490, Pieve di Cadore/Munţii Dolomiţi – D.Veneţia) a fost un vestit pictor italian din secolul al XVI-lea, aparţinând şcolii veneţiene.

Tiziano dezvoltă un stil personal al culorilor, care veneau aplicate în mod rapid, câteodată imprecis, fără desene pregătitoare: rezultatul este o expresivitate directă, figurile sunt mai vii şi reale.

Este unul din cei mai prestigioşi portretişti şi cu siguranţă cel mai influent. Adesea introduce accesorii, un câine sau un instrument muzical, iar atitudinea personajelor sale este foarte naturală. Femeile reprezentate sunt frumoase şi senzuale, cu păr lung care cade pe spinarea nudă, într-un cadru simbolic sau alegoric. Pictura „Venus la oglindă” demonstrează ce efect coloristic reuşeşte Tiziano să obţină folosind o paletă de culori redusă. Cu acest tablou, Tiziano participă la o dezbatere pe tema artei: muzica ar trebui să fie de acelaşi rang şi de aceiaşi importanţă pentru om ca frumuseţea vizuală, reprezentată de artele frumoase.
Unul dintre primii care şi-a definitivat ucenicia în atelierul lui Tiziano a fost Paris Bordone, care însă îşi amintea cu regret: „acestui om nu-i plăcea să-şi transmită cunoştinţele altora, nici atunci când ucenicii îl rugau în genunchi…”. Singurul mare pictor care a reuşit să profite de pe urma timpului petrecut în atelierul său a fost El Greco. Creaţia lui Tiziano a exercitat touşi o influenţă extraordinară asupra întregii picturi europene.
Pentru pictorii secolului al XVII-lea, Velazquez,Rubens, Caravaggio, van Dyck şi Rembrandt, Tiziano va deveni un adevărat mit.Maniera lui de folosire a culorilor influenţează artişti de fctură diferită, precum Poussin, Watteau şi Goya.În secolul al XIX-lea, printre admiratorii lui Tiziano se numără Manet, Delacroix şi Cézanne.

Surse:
https://www.valcomelicodolomiti.it/arte-a-cultura/tiziano-vecellio.html
https://biografieonline.it/biografia-tiziano-vecellio
https://www.biography.com/artist/titian
https://www.titian-tizianovecellio.org/biography.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.