S-a întâmplat în 27 aprilie 1791

0
105

S-a întâmplat în 27 aprilie 1791: S-a născut Samuel Morse, inventator american, care a realizat un aparat electromagnetic pentru telegrafie (1840) şi alfabetul ce-i poartă numele, folosit şi în prezent. Samuel Finley Breese Morse (d. 2 aprilie, 1872) a fost pictor şi inventator american.

          A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 şi a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit şi în prezent.Samuel Morse a creat alfabetul Morse – în care literele sunt reprezentate prin combinaţii de semnale scurte şi lungi – în jurul anului 1838.

         El a identificat literele cel mai des folosite şi le-a asociat semnale scurte (pentru „e”, un singur punct); celor mai puţin folosite (de exemplu „q”), le-a asociat semnalele cele mai lungi. Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte şi linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio.

           În 1832, plecat în Europa pentru a studia Istoria Artei a asistat, pe vaporul Sully, la o discuţie despre electromagnetism. Aşa i-a venit ideea realizării unui telegraf electric, care să fie mai performant decât cele existente deja. Începând din 1836, artistul Samuel Morse, fizicianul american Joseph Henry şi asistentul Alfred Vail au dezvoltat un sistem de telegraf electric.

         Acest sistem a trimis impulsuri de curent electric de-a lungul unor fire ce controlau un electromagnet ce a fost situat la capătul receptor al sistemului de telegraf.  În 1837, Morse avea să obţină un patent pentru noul său sistem telegrafic. Iniţial, Morse a planificat să transmită doar cifre şi folosea un dicţionar pentru a căuta fiecare cuvânt în funcţie de numărul ce a fost trimis. Codul a fost extins mai apoi de asistentul său Alfred Vail, care a inclus litere şi caractere speciale. Apoi, Vail a determinat frecvenţa de utilizare a literelor în limba engleză: semnele scurte se numeau „puncte”, şi cele lungi „linii”, şi literele cele mai folosite au primit secvente de puncte şi linii cât mai scurte.

         În 1843, a reuşit să convingă Congresul Statelor Unite să construiască prima linie de telegraf înte Baltimore şi Washington DC. Un an mai târziu, pe 24 mai, a transmis primul mesaj telegrafic prin codul care îi poartă numele.Cuvintele transmise au fost : „Ce lucruri marete a facut Dumnezeu!”.

           De-a lungul anilor au apărut dovezi despre care se spune că ar fi indicat faptul că, în realitate, inventatorul alfabetului Morse în varianta iniţială ar fi fost asistentul Alfred Vali Morse şi-a asumat de la bun început în totalitate invenţia. Acest lucru i-a adus artistului o avere considerabilă pe care el a donat-o tinerilor artişti talentaţi, fără posibilităţi materiale. Vali, în schimb, a murit sărac şi uitat.

       Apelul internaţional de pericol, SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte – a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse. Expresia des folosită de acesta, „Save Our Souls”( „salvaţi sufletele noastre”), a apărut ceva mai târziu. Ceea ce este cunoscut astăzi ca alfabetul Morse diferă într-un fel de ceea ce a fost iniţial creat şi dezvoltat de către Morse. O îmbunătăţire substanţială a codului, incluzând modificări la 11 litere a fost creată şi publicată în Germania în 1848, inventatorul acestei versiuni fiind Friedrich Clemens Gerke.

        Versiunea lui Gerke a fost adoptată ca standard în întreaga lume în 1865 la Congresul International de Telegrafie la Paris, primind numele de alfabet Morse internaţional sau, pe scurt, Morse internaţional. În forma sa iniţială, alfabetul Morse era limitat în special ca utilizare în Statele Unite ale Americii şi a devenit ulterior cunoscut ca Railroad Code sau codul Morse american.

Surse:

http://www.samuelmorse.net/

https://www.ro.biography.name/inventatori/67-sua/216-samuel-finley-breese-morse-1791-1872

https://www.britannica.com/biography/Samuel-F-B-Morse

https://www.famousscientists.org/samuel-morse/

https://www.thoughtco.com/biography-of-samuel-morse-1992165

https://jurnalul.antena3.ro/calendar/samuel-finley-breese-morse-portretistul-care-a-inventat-telegraful-608692.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here