S-a întâmplat în 26 septembrie 1990

0
60

S-a întâmplat în 26 septembrie 1990: A murit Alberto Moravia (Alberto Pincherle), scriitor italian. Alberto Moravia, nume la naștere, Alberto Pincherle, (n. 28 noiembrie 1907) a fost unul din cei mai de seamă romancieri italieni ai secolului 20. Operele sale explorează problemele sexualităţii moderne, alienarea şi existenţialismul.

      Moravia este probabil cel mai bine cunoscut pentru romanul său de un pronunţat caracter antifascist, Conformistul (în original, Il Conformista), care a constituit baza scenariului filmului omonim, Conformistul, regizat de Bernardo Bertolucci.

      Se remarcă înclinația pentru analiza morală și radiografia conduitei umane surprinse în dezorientare și indiferență, făcând concesii pentru personaje, expresii ale egoismului dur și cinismului crud, atât în viața politică și în cea socială, cât și în raporturile matrimoniale, în care instinctul prevalează, într-o interpretarea adesea freudistă, asupra intelectului. Tehnica cinematografică, de o obiectivitate complexă, imediată este desfășurată pe mai multe planuri, pe un stil predominant intelectualist, cu accente ironice.

        Alte romane ecranizate ale lui Moravia includ Dispretul (titlul original, Il Disprezzo), regizat de Jean-Luc Godard în 1963 sub numele de Le Mépris şi La Ciociara (cunoscut si ca Două femei, regizat de Vittorio de Sica în 1961, film datorită căruia Sophia Loren a câstigat premiul pentru cea mai bună actriţă anului respectiv.

       Alberto Moravia face parte din categoria artiştilor interesaţi să redea extremele societăţii italiene postbelice. Aceste extreme erau simbolizate prin două tipologii umane – fantele provenit dintr-o burghezie libertină şi intelectualul sărac, plin de idealuri comuniste. Italia cămăruţelor mizere, în care zac frustrările unor intelectuali rataţi şi căzuţi în capcana polemicilor sterile întâlneşte o Italie prosperă, plină de simpatii fasciste, negate după război.

Surse:

https://serialreaders.com/1849-biografie-alberto-moravia.html

https://biography.yourdictionary.com/alberto-moravia

https://blog.graphe.it/2016/05/24/alberto-moravia-biografia-opere

https://atelier.liternet.ro/articol/10463/Gabriela-Lungu-Alberto-Moravia/Povestea-manuscrisului-din-valiza.html

https://www.britannica.com/biography/Alberto-Moravia

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here