S-a întâmplat în 26 noiembrie…

0
50

S-a întâmplat în 26 noiembrie…

– 1607: S-a născut John Harvard, teolog american de origine engleza, fondatorul Universitatii Harvard. John Harvard (n. în Southwark, un cartier a Londrei; d. 14 septembrie 1638 în Charlestown, Massachusetts) a fost un teolog american de origine engleză.Universitatea Harvard (engleză Harvard University) este o universitate privată, aflată în oraşul Cambridge, statul Massachusetts, Statele Unite. A fost întemeiată la 8 septembrie 1636, prin votul Înaltei Curţi a coloniei britanice din golful Massachusetts, Province of Massachusetts Bay, fiind cea mai veche universitate din Statele Unite.  Instituţia a fost denumită Colegiul Harvard pe 13 martie 1639, după cel care a investit cei mai mulţi bani în universitate, un tânăr preot numit John Harvard. Absolvent al Colegiului Emmanuel, din Cambridge, John Harvard a lăsat prin testament câteva sute de cărţi care să formeze baza de carte a bibliotecii universităţii şi câteva sute de lire sterline.La Harvard, la 5 iunie 1947, secretarul de stat George Marshall a rostit discursul despre Programul pentru redresarea economică a Europei (European Recovery Program (ERP)) cunoscut sub numele de „Planul Marshall”.75 de laureaţi ai Premiului Nobel sunt asociaţi, într-un fel sau altul, cu această universitate.Din 1974, 19 câştigători ai Premiului Nobel şi 15 laureaţi ai premiului Pulitzer au fost cadre didactice la celebra universitate. În prezent, universitatea Harvard are un buget mai mare decât orice altă instituţie de învăţământ din lume. Una dintre instituţiile cele mai importante ale Universităţii Harvard este Centrul de Astrofizică Smithsonian şi baza de date Astrophysics Data System, care stochează сele mai importante date astronomice din lume.
– 1710: În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir,Ion Neculce şi-a recăpătat funcţia de mare spătar.
– 1731:S-a născut William Cowper (m.1800), poet englez. A scris imnuri religioase, poeme morale si descriptive,balade comice.Poemul „Sarcina” este principala sa opera lirică.
– 1810: S-a născut William George Armstrong, inginer şi inventator englez; a realizat acumulatorul electric (d.27.12.1900)
– 1817: S-a născut Charles Adolphe Wurtz (m.1884), chimist francez; unul dintre creatorii teoriei atomice;a descoperit aminele, glicolul etc. Membru al Academiei de Medicină şi al Academiei de Ştiinţe din Franţa.
– 1826: S-a născut Alexandru Roman, publicist şi om politic; unul dintre conducătorii luptei politice a românilor transilvăneni; deputat în Parlamentul ungar; a editat, la Budapesta, ziarele româneşti „Concordia” (1861-1866) şi „Federaţiunea” (1868-1876); membru fondator al Societăţii Academice Române din 1866 (m. 1897)
– 1832: Este pus în funcţiune primul tramvai din lume, în New York City
– 1855: A încetat din viaţă, la Constantinopol, Adam Bernard Mickiewicz, poet şi patriot polonez.Adam Bernard Mickiewicz (n. 24 decembrie 1798 la Zaosie) a fost un poet şi scriitor polonez şi luptător pentru independenţa şi reîntregirea patriei natale.A fost considerat cel mai bun poet romantic polonez din secolul XIX.Poet naţional al Poloniei. Realizează o operă poetică inspirată din cântecul şi legendele populare (Balade şi romanţe) şi din tradiţie (poemul Străbunii).Scrie poeme de tip byronian, cu eroi titanici (Konrad Wallenrod), şi epopeea Pan Tadeusz. Una dintre cele mai importante statui din Polonia, reprezentand admiratia pe care poporul polonez o poarta poetului romantic si eroului national Adam Mickiewicz (1789 – 1855), a fost dezvelita in 1898 pentru a celebra centenarul nasterii acestui mare om, şi, la fel ca multe alte simboluri ale mândriei naţionale, a fost distrusă de ocupaţia germană din timpul celui de-al doilea război mondial. Statuia care se ridica în strada Rynek astăzi este o copie din 1955 după un original de Teodor Rygier.
– 1857: A murit Joseph Eichendorff, poet şi romancier german, ultimul mare reprezentant al şcolii romantice germane (n. 1788)
– 1875: S-a născut prozatorul Ioan Adam, autorul mai multor nuvele şi romane de orientare sămănătoristă (m. 1911)
– 1885: A murit Thomas Andrews, medic, chimist şi fizician irlandez.Thomas Andrews (n.19 decembrie 1813), a fost un medic, chimist şi fizician irlandez autor a importante lucrări privind tranziţiile de fază între gaze şi lichide.Thomas Andrews a obţinut primele rezultate deosebit de interesante din punct de vedere cantitativ cu privire la lichefierea gazelor. El a reusit sa lichefieze dioxidul de carbon, masurând, pe parcursul lichefierii, dependenţa presiunii din incinta in care se afla acesta în funcţie de volum, în condiţii izoterme.
– 1891, 26.XI / 10.XII: De la această dată, Societatea Română de Timbrologie (preşedinte – Dumitru C. Butculescu), organizată definitiv în luna noiembrie 1891, îşi va schimba denumirea în Societatea Filatelică Română
– 1892: S-a născut medicul Valeriu (Lucian) Bologa; contribuţii la istoria medicinii româneşti şi universale; profesor la Universitatea din Cluj-Napoca (m. 1971)
– 1893: S-a născut actorul Nicolae Băltăţeanu (m. 1956)
– 1894: S-a născut Norbert Wiener, matematician american (lucrări în domeniile teoriei probabilităţilor, teoriei cuantelor, teoriei relativităţii şi al electrotehnicii); considerat fondatorul ciberneticii ca o nouă ştiinţă („Cibernetica”, 1948) (m. 1964). Lucrarea sa, „Cibernetica”, a apărut, însă, la zece ani după apariţia lucrării „Psihologia consonantistă”, în limba franceză, a medicului român Ştefan Odobleja (autorul primei variante a concepţiei cibernetice generalizate)
– 1901: S-a născut (la Ohrid, Macedonia) Mihail Drumeş (pseudonimul lui Mihail V. Dumitrescu), prozator şi dramaturg (m. 1982)
– 1909: A avut loc, la Teatrul Naţional din Bucureşti, premiera piesei „Viforul” de Barbu Ştefănescu Delavrancea
– 1912: S-a născut Eugen Ionescu, dramaturg, eseist, poet, considerat un clasic al literaturii absurdului. Stabilit definitiv în Franţa din 1939, a devenit membru al Academiei Franceze în anul 1970 (piesele „Scaunele”, „Rinocerii”).Eugen Ionescu (n. Slatina – d. 28 martie 1994, Paris), cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului şi membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6). Obişnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorinţa de a crea o legătură între naşterea lui şi moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.
– 1914: S-a născut geofizicianul Liviu Constantinescu; considerat, alături de Sabba S. Ştefănescu, fondator al şcolii române de geofizică; membru al Academiei Române (m. 1997)
– 1917, 26.XI / 9.XII: România semnează, la Focşani, armistiţiul cu Puterile Centrale, ca urmare a condiţiilor militare intervenite în urma armistiţiului ruso-german de la Brest-Litovsk
– 1922: Este descoperit, în Valea Regilor (porţiune pe versantul drept al văii Nilului), de către egiptologul englez Howard Carter, mormântul faraonului egiptean Tutankhamon (1333-1325 î.H)
– 1922: S-a născut Charles M. Schulz, creatorul lui Snoopy, personajul de desene animate (d.12.02.2000)
– 1925: S-a născut Ion Omescu, dramaturg, poet, prozator, eseist, traducător; în perioada 1947-1953 face închisoare pentru încercare de trecere frauduloasă a graniţei; după eliberare va scrie un text despre condiţiile din închisorile comuniste, interceptat de Securitate, pentru care va mai fi închis între anii 1957 şi 1964 (anul amnistierii generale a deţinuţilor politici din RPR); în 1972, invitat în Anglia la Festivalul de teatru de la Stratford on Avon, va cere azil politic în Franţa (m. 2000, la Paris)
– 1928: S-a născut dirijorul Stelian Olariu; timp de jumătate de secol maestru dirijor al coralei Operei din Bucureşti.
– 1929: S-a născut Ion Vlad, critic şi teoretician literar
-1931: S-a născut Adolfo Pérez Esquivel, arhitect şi sculptor argentinian; militant pentru drepturile omului în ţara sa; secretar general al organizaţiei „Pace şi justiţie în America Latină” (1974-1986); Premiul Nobel pentru Pace în anul 1980
– 1933: A încetat din viata Firmin Gemier (n.1869), actor, regizor şi animator de teatru francez.Inţiator al Teatrului Naţional Popular, care şi-a desfăşurat activitatea artistică între anii 1920-1933.
– 1939: S-a născut cântăreaţa afro-americană de rock Tina Turner (Ann Mae Bullock)
– 1940: Legionarii au masacrat, în închisoarea Jilava, 64 de deţinuţi, foşti demnitari şi alte persoane care urmau sa fie judecate pentru acţiuni anti-legionare din timpul lui Carol al II-lea (Masacrul de la Jilava)  (printre ei: Gh. Argeşeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, Victor Iamandi, fost ministru de Justiţie)Masacrul de la Jilava s-a declanşat în noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940 când la penitenciarul Jilava (numele oficial fiind Penitenciarul Bucureşti) a venit o grupă de legionari înarmaţi, sub comanda Prefectului de poliţie al Bucureştiului, legionarul Ştefan Zăvoianu, care au ucis 64 de arestaţi, ofiţeri superiori şi fruntaşi ai vieţii politice româneşti interbelice.Deţinuţii comunişti, care fuseseră comasaţi la subsolul închisorii, nu au fost atacaţi.
– 1941: Într-o tăcere radio deplină, 6 portavioane japoneze, cu 420 de avioane la bord, au părasit golful Hitokapu îndreptându-se către Pearl Harbor.Pe data de 7 decembrie 1941, flota japoneză va începe atacul bazei americane de la Pearl Harbor.
– 1942: Premiera, la Hollywood Theater din New-York, a filmului „Casablanca”, regizat de Michael Curtiz, cu Ingrid Bergman si Humphrey Bogart.
– 1948: S-a născut Elizabeth Blackburn, laureată a Premiului Nobel pentru Medicină în 2009.Elizabeth Helen Blackburn (n.Hobart, Tasmania, Australia) este un biolog american de origine australiană, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2009, împreună cu Jack Szostak şi Carol Greider, pentru descoperirea felului în care cromozomii sunt protejaţi de telomeri şi a enzimei telomerază.
– 1949: S-a născut Ivan Patzaichin, canoist, supranumit „amiralul flotei de aur a sportului românesc”, multiplu campion naţional, olimpic şi mondial, în prezent antrenor al lotului naţional de kaiac-canoe; în anul 2002 o statuie a multiplului campion, realizată de Alexandru Papuc, a fost amplasată la intrarea în Parcul Sportiv Dinamo şi dezvelită la împlinirea a 53 de ani de viaţă
– 1955: S-a născut soprana Ioana Bentoiu
– 1956: A murit matematicianul şi astronomul Constantin Popovici; organizator (1913) al Observatorului astronomic din Iaşi; membru de onoare al Academiei Române din 1946 (n. 1878)
– 1957: Adunarea Generală a ONU adoptă în unanimitate rezoluţia iniţiată de România, intitulată „Bazele cooperarii economice internaţionale”
– 1963: A murit (în California/SUA) soprana italiană Amelita Galli-Curci (n. 1882)
– 1965: Lansarea primului satelit artificial francez, Asterix, Franta devenind a treia putere spaţială din lume (lansare cu racheta proprie) şi a şasea care a trimis un satelit în cosmos, dupa URSS (Sputnik 1, 1957), SUA (Explorer 1, 1958), Marea Britanie (Ariel 1, 1962), Canada (Alouette 1, 1962) şi Italia (San Marco 1, 1964) (sateliţii Marii Britanii, Canadei şi Italiei au fost lansaţi cu rachete americane).
– 1967: S-a născut pianista Dana Ciocârlie
– 1968: S-a născut Francisc Vaştag, fost boxer amator şi fost antrenor al lotului naţional de box; multiplu campion european şi mondial
– 1968: A murit scriitorul german Arnold Zweig (n. 1887)
– 1968: A fost adoptată Convenţia ONU privind imprescriptibilitatea crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii, la a 23-a sesiune a Adunării Generale a ONU (a intrat în vigoare la 11.XI.1970)
– 1970: A murit Vladimir Streinu (pseudonimul lui Nicolae Iordache), critic literar, poet, eseist şi traducător (a tradus şi comentat de la Balzac la Hemingway, Anouilh, Gide, Esenin, Maiakovski); a fost un exeget shakespearean şi proustian (n. 1902)
– 1981: S-a născut cântăreaţa britanică Natasha Bedingfield
-1987: Este semnată Convenţia Europeană pentru prevenirea torturii şi tratamentelor inumane şi degradante, elaborată de Consiliul Europei
– 1999: A murit antropologul american Ashley Montagu, care s-a remarcat prin lucrarea „The Natural Superiority of Women” (n. 1905)
– 2003: Ultimul zbor al avionului Concorde
– 2004: A murit cineastul francez Philippe de Broca (n. 1933
– 2005: Un balon atinge altitudinea de 21.000 de metri.In India, milionarul Vijaypat Singhania, 67 ani, la bordul unui balon, a atins altitudinea de 21.000 de metri  la trei ore de la decolarea din Mumbay
 – 2007: Prima fotografie a Lunii transmisa de un satelit chinez.China a publicat prima fotografie, în alb si negru, a Lunii, transmisă de satelitul propriu de explorare cosmică, denumit Chang’e.Misiunea satelitului consta în preluarea de imagini tridimensionale pentru pregatirea instalării unei baze lunare.
– 2010: A murit Constantin Dipşe. Constantin Dipşe (n. 26 septembrie 1917, Şurdeşti, Maramureş – d. Bucureşti) a fost un pictor român.Constantin Dipşe a absolvit în 1945 Institutul de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, clasa profesorului Camil Ressu.Lucrează îndeosebi pictură de şevalet, dar a realizat şi cateva compoziţii în frescă şi mozaic.Motivele şi elementele cromatice evocă spaţiul maramureşean.În peisagistica şi in compoziţiile cu flori, este vorba de modalităţi de acreditare a principiilor vitale, de o filosofie a confundării cu natura. Se creează astfel, în arta sa, o atmosferă, densă de prezenţele lumii, ce valorifică constantele sufleteşti ale satului, şi în care se face simţită, de asemenea, participarea artistului. Existenţa motivului, plăcerea dezvoltării unui subiect este susţinută, cu rol egal în elaborarea imaginii, de o partitură cromatică trecută prin filtrele sensibilităţii şi experienţei sale culturale. Tonurile vii, degajate de orice impuritate, funcţionează ca tonuri de lumină, îmbogaţindu-se unul pe altul în momentul receptării, sporind farmecul unui buchet de flori, al unui peisaj, lucrul cel mai important fiind, de fiecare dată, asigurarea perspectivei afective.
– 2011: Lansarea de la baza Cape Canaveral din Florida a robotului spaţial Curiosity, destinat studierii Planetei Marte .Curiosity este de două ori mai lung şi de cinci ori mai greu decât precedenţii roboţi trimişi pe Marte, Spirit şi Opportunity, şi este echipat cu 10 instrumente ştiinţifice. Robotul este echipat cu un catarg pe care sunt instalate camere de înaltă definiţie şi un dispozitiv cu laser care îi permite să analizeze compozitia chimica a rocilor aflate la o distanţă de până la şapte metri.Robotul Curiosity, montat pe şase roţi şi alimentat de un generator nuclear, posedă şi un braţ articulat lung de 2,1 metri, capabil să foreze până la şase centimetri în interiorul rocilor – o premieră pentru misiunile de pe Marte. Eşantioanele recoltate vor fi înmagazinate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului, unde vor fi analizate.Alte instrumente vor monitoriza mediul înconjurător, pentru a detecta în special metanul, adeseori asociat cu prezenţa vieţii pe Terra, dar care a fost deja găsit şi pe Marte în anumite anotimpuri, de o sondă americană ce a fost plasată pe orbita marţiană.Curiosity va măsura şi radiaţiile care pot să afecteze viitoarele misiuni spre Marte, ce vor avea echipaj uman la bord.Robotul dispune şi de o staţie meteo.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.