S-a întâmplat în 26 noiembrie 1939

0
78

S-a întâmplat în 26 noiembrie 1939: S-a născut cântăreaţa afro-americană de rock Tina Turner.Anna Mae Bullock, pe numele său adevărat, s-a născut la 26 noiembrie 1939, în Brownsville, statul american Tennessee, într-o familie de fermieri. Tatăl ei lucra pe o plantaţie de bumbac, iar mama ei era de origine indiană.Revistele, muzica și filmele ce ajungeau în Brownsville au făcut-o pe Anna să viseze încă de la o vârstă fragedă la o viață de vedetă.

Când a împlinit 17 ani, sora sa, Alline a dus-o la unul dintre cele mai cunoscute localuri din St Louis, Club Manhattan, unde, în acea seară, invitați erau the Kings of Rhythm. Solistul trupei era Ike Turner, care-i va deveni în scurt timp soţ.La 20 de ani, Anna Mae Bullock deveneaTina Turner şi principala vocalistă a trupei Kings of Rhythm, înregistrând alături de Ike piesa „A Fool In Love”, ajuns hit în topurile din SUA.Consacrarea ei în cariera solo a venit în 1966, odată cu lansarea piesei „River Deep Mountain High“, compusă pentru ea de Phil Spector.
      Căsnicia ei a început să se degradeze după ce Ike Turner a devenit dependent de droguri şi abuziv, Tina Turner părăsindu-l pe 2 iulie 1976 şi luând cu ea cei patru copii ai cuplului, dintre care doi pe care soţul ei îi avea dintr-o relaţie anterioară.În timpul divorţului, ea a renunţat la orice sprijin din partea lui Ike şi la drepturile asupra melodiilor comun. Pe vremea aceea avea datorii de o jumătate de milion de dolari şi trăia doar din ajutorul social.În anii de după divorț, cariera solo a Tinei Turner a debutat lent. Conform celor povestite de ea în cartea sa autobiografică, atunci când l-a părăsit pe Ike avea 36 de cenți în buzunar și un card de credit la benzinărie.Pentru a-și atinge scopul și pentru a putea avea grijă de copiii ei, vâna taloane la magazinele alimentare și făcea curățenie în casele bogaților. A continuat să cânte în localuri de categorie inferioară și să-și împrumute vocea pe albumele altor artiști, însă fără un succes notabil.
     În 1983, cariera solo a lui tina Turner începe să prindă contur după lansarea unui remake al piesei lui Al Green, „Let’s Stay Together”. În videoclipul piesei Tina apare într-o rochie zdrențuită alături de doi dansatori și datorită acestui lucru sau vocii sale absolut uimitoare, Tina aduce acest single în top 5 SUA și top 10 UK.În anul următor, Tina Turner explodează în industria muzicală cu albumul solo „Private Dancer” cu care câștigă patru premii Grammy și pe care îl vinde în peste 20 de milioane de copii în lumea întreagă.
       Aproape toate piesele de pe acest album au ajuns hituri, cap de afiș fiind „What’s Love Got To Do with It” care a ajuns rapid numărul 1 și a câștigat un Grammy pentru discul anului.La vremea aceea Tina Turner era o femeie trecută de 40 de ani căreia i s-a atribuit calitatea de cântăreață unică datorită energiei debordante de pe scenă, tehnicii vocale, timbrului inconfundabil și a coafurii ce-i definitiva semnătura.De obicei intra pe scenă purtând fuste foarte scurte expunându-și picioarele.
         În 1985, Tina Turner revine pe marele ecran alături de Mel Gibson în filmul „Mad Max Beyond Thunderdome” al cărui single semnat de ea, „We Don’t Need Another Hero” ajunge în locul 2 în topuri.Un an mai târziu publica cartea autobiografică „I, Tina” care în 1993 este adaptată pentru a se face filmul „What’s Love Got To Do with It”, cu Angela Basset și Laurence Fishburne în rolurile lui Tina și respectiv Ike.Au urmat zeci de albume, single-uri, coloane sonore pentru „Lion King” și „James Bond”, spectacole, concerte, discuri de platină, apreciere și chiar idolatrizare din partea publicului.A fost numită una dintre cele mai bune voci rock feminine.Tina Turner s-a retras din viaţa publică după un turneu susţinut între 2008 şi 2009.
       În 2013, la vârsta de 73 de ani, Tina a anunțat că urmează să se căsătorească cu partenerul său de multă vreme, Erwin Bach. În luna iulie a aceluiași an s-au căsătorit la Zurich, în Elveția, la numai câteva luni după ce Tina a obținut cetățenia elvețiană. Tina este cea mai de succes artistă rock din toate timpurile, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute în lumea întreagă.Este artista care vândut cele mai multe bilete la concertele sale, mai multe decât oricare altă cântăreață!ă vreodata în istorie.A fost de şapte ori câstigatoarea premiilor Grammy.Este adepta religiei budiste.
       A fost introdusă în Walk of Fame (cu Ike Turner) St. Louis Walk of Fame in 1991.A fost aleasă de revista Rolling Stone, pe locul 61, în topul celor mai mari artiști Rock ‘n’ Roll din toate timpurile. În 2018, Tina a revenit în lumina reflectoarelor la decernarea premiilor Grammy când a primit unul pentru întreaga activitate. Câteva luni mai târziu, fanii i-au putut asculta hiturile odată cu deschiderea TINA: The Tina Turner Musical la Teatrul Aldwych din Londra.Tot în vara lui 2018, o tragedie i-a zguduit liniștea lui Tina Turner. Fiul ei, Craig, pe care l-a născut când era foarte tânără, în urma unei relații cu saxofonistul Raymond Hill, s-a sinucis împușcându-se în casa în care locuia din California.
      „Câteodată trebuie să renunţi la tot – să te purifici. Dacă eşti nemulţumit de ceva – orice te deprimă – scapă de el. Pentru că vei descopri că atunci când eşti liber, creativitatea ta şi adevărata ta personalitate vor ieşi la iveală.” – Tina Turner
Surse:

https://www.biography.com/musician/tina-turner

https://www.britannica.com/biography/Tina-Turner

https://tinaonbroadway.com/

https://revistatango.ro/tina-turner-povestea-unui-destin-dezlantuit-1726

https://www.mediafax.ro/life-inedit/tina-turner-la-73-de-ani-povestea-reginei-rock-and-roll-foto-video-10545583

https://tinathemusical.com/

https://life.ro/viata-lui-tina-turner-de-la-fetita-abandonata-de-parinti-la-femeia-abuzata-de-partenerul-de-scena-si-de-viata-si-pana-la-marele-succes-al-celei-mai-bune-voci-rock-feminine/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here