S-a întâmplat în 26 martie 2007

0
96

S-a întâmplat în 26 martie 2007: Prima ediţie a Premiilor Gopo. Premiile Gopo sunt premii cinematografice româneşti oferite de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precedent.

          Numele festivalului vine de la Ion Popescu Gopo, drept omagiu pentru aniversarea celor 50 de ani de la câştigarea Palme d’Or-ului pentru „Cel mai bun scurt metraj de animaţie” de către cineastul român. Trofeul este creația sculptorului Adrian Ilfoveanu iar „modelul” îl constituie celebrul omuleț al lui Gopo.

Gala Premiilor Gopo, ediția a 13-a, a avut loc în 19 martie 2019, la Teatrul Național din București.Gala e organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Teatrului Național București și al Babel Communications.

             Ion Popescu-Gopo (n. 1 mai 1923, București; d. 29 noiembrie 1989, București) a fost un artist plastic român, creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a câștigat câteva premii naționale și internaționale, actor, editor de film, scenarist și regizor de film.

          Gopo s-a impus, prin creațiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei românești, câștigând, în 1957, premiul „Palme d’or” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, Franța, cu filmul de scurt metraj Scurtă istorie. A primit titlul de Artist Emerit (anterior anului 1962).

         Pseudonimul său de Gopo provine de la numele de familie ale părinților săi, numele de fată al mamei sale, Gorenco, și numele tatălui, Popescu. Fiind un spirit inovator și nonconformist, Gopo a încercat întotdeauna să depășească barierele tehnice și modelele, străduindu-se să fie un pionier în tot ce a întreprins.

        „Omulețul lui Gopo”, sau, mai simplu, „omulețul”, creația lui Ion Popescu-Gopo, este personajul nud și schițat din câteva linii, care interpretează însă atât de complet problemele lumii contemporane.

Surse:

https://premiilegopo.ro/

https://www.facebook.com/PremiileGopo/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.