S-a întâmplat în 26 martie 1945

0
81

S-a întâmplat în 26 martie 1945: S-a încheiat bătălia de la Iwo Jima; pierderile japonezilor au fost de 22.000 de soldaţi, iar cele ale armatei SUA au fost de 4.500. Iwo Jima este o insulă japoneză, situată la circa 1.200 de kilometri de capitala Tokio.

   Bătălia de la Iwo Jima (19 februarie – 26 martie 1945), sau Operation Detachment, a fost una dintre cele mai violente bătălii ale campaniei din Pacific a celui de-al Doilea Război Mondial. Forţele americane au îndeplinit misiunea de a captura cele trei aerodromuri japoneze de pe insula Iwo Jima.

            Poziţiile japoneze de pe insulă erau puternic întârite, cu buncăre vaste, baterii de artilerie camuflate şi 18 km de tuneluri subterane. Americanii erau bine susţinuţi naval şi aerian, fiind capabili să bombardeze masiv poziţiile japoneze. Bătălia a reprezentat primul atac american asupra insulelor ce constituiau teritoriul Japoniei propriu-zise, iar soldaţii Armatei Imperiale şi-au apărat teritoriul cu tenacitate.

            Dintre cei peste 18.000 de soldaţi japonezi prezenţi la începutul bătăliei, doar 34 au fost luaţi prizonieri. Restul au fost ucişi sau au fost daţi dispăruţi. În ciuda luptelor grele şi a victimelor din ambele tabere, înfrângerea japonezilor a fost asigurată de la început. Americanii deţineau o superioritate netă în termeni numerici şi de armament—aceasta, cuplată cu imposibilitatea japonezilor de a se retrage sau de a primi întăriri, a asigurat că nu există niciun scenariu plauzibil prin care Statele Unite ar fi putut pierde bătălia.

           Bătălia a fost imortalizată în celebra fotografie a lui Joe Rosenthal, intitulată Înălţarea drapelului pe Iwo Jima, ce ilustrează ridicarea drapelului SUA pe Muntele Suribachi, un deal de 166 m altitudine, de către cinci puşcaşi marini şi un marinar. Fotografia reprezintă a doua înălţare a drapelului pe munte, ce a avut loc în ziua a cincea a bătăliei care a durat 35 de zile. Ea a devenit imaginea de referinţă a bătăliei şi a fost reprodusă frecvent

Surse:

https://www.britannica.com/topic/Battle-of-Iwo-Jima

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/batalia-de-la-iwo-jima

https://www.history.com/topics/world-war-ii/battle-of-iwo-jima

The Official IwoJima.com Website

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here