S-a întâmplat în 26 martie 1707

0
160

 S-a întâmplat în 26 martie 1707: Naşterea Regatului Unit al Marii Britanii: Actul Unirii este aprobat de parlamentele Angliei şi Scoţiei.Regatul Marii Britanii (engleză Kingdom of Great Britain) sau Regatul Unit al Marii Britanii (United Kingdom of Great Britain) a fost un stat in Europa de Vest ce a existat între anii 1707 şi 1800.

      A fost creat în urma Actului de Uniune din 1707 dintre Regatul Scoţiei şi Regatul Angliei, formând astfel un regat unitar pe întreg teritoriul insulei Marea Britanie. Ţara Galilor face parte din Regatul Angliei începând cu 1535.  Statul a fost condus de un parlament şi un guvern unic cu sediul la Westminster în Londra.

             Cele două regate aveau acelaşi monarh încă din 1603, când Iacob al VI-lea al Scoţiei a devenit Rege al Angliei la moartea Reginei Elisabeta I.Regatul Marii Britanii a fost înlocuit în 1801 de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei când Regatul Irlandei fost unit cu Regatul Marii Britanii prin Actul de Uniune din 1801 în urma înnăbuşirii Revoltei irlandeze din 1798.

            După aproape un secol, în 1800, parlamentul a votat aşa-numitul Legea Uniunii din 1800, prin care numele ţării se schimba din nou, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei. Se consfinţea astfel aducerea treptată a Irlandei sub controlul englez, proces care a avut loc între secolele al XII-lea şi al XVII-lea.

            Cu toate acestea, disensiunile interne privind felul cum este guvernată Irlanda au dus la proclamarea independenţei Irlandei în 1922, care păstra un statut de dominion. Partea de nord (Irlanda de Nord, uneori numită Ulster) a rămas în componenţa Regatului Unit, aceasta determinând ultima modificare a numelui statului în forma lui actuală, de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Surse:

http://codex.just.ro/Tari/Download/UK

https://www.descopera.ro/istorie/14185475-ziua-in-care-a-aparut-marea-britanie-cea-mai-frecventa-greseala-pe-care-o-fac-romanii-fata-de-regatul-unit

https://www.scribd.com/document/181784317/Istoria-Marii-Britanii-docx

https://www.scientia.ro/scientia-geographica/109-cia-the-world-factbook-inlimba-romana/2316-marea-britanie.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.