S-a întâmplat în 26 iulie 1952

0
213

S-a întâmplat în 26 iulie 1952: S-a născut actorul Dan Condurache. Actor de prim rang, cu roluri spectaculoase în piese de mare anvergură, cum au fost „Diavolul şi bunul Dumnezeu”, „Maestrul şi Margareta” ori „Yvona, principesa Burgundiei”, Dan Condurache, în cele peste patru decenii de teatru şi film, a fost în permanenţă în slujba profesiei alese ajungând să joace în peste 60 de filme, în teatru urcând pe scenă şi de 600 de ori cu aceeaşi piesă.

       S-a născut la 26 iulie 1952, în Dorohoi, şi-a copilărit la Stânceşti, în casa bunicilor, jucându-se toată ziulica, aşa cum toţi copiii crescuţi la ţară ştiu a o face la acea vârstă. Nostalgic, îşi aminteşte admirativ de mulţi dintre profesorii minunaţi din timpul şcolii, nu uită cum a luat nota 2 la muzică (deoarece nu a ştiut câte opere a scris Beethoven) şi nici cum l-a pisat până în clasa a VIII-a doamna profesor Enescu cu gramatica limbii române.
         După absolvirea liceului cu profil real din Dorohoi, a hotărât să plece la Bucureşti să dea examen la teatru. În 1975 absolvă IATC, la clasa profesorilor Octavian Cotescu şi Ovidiu Schumacher, şi este angajat la Teatrul Mic din Capitală. Pe scenă debutează cu spectacolele „Nu suntem îngeri” de Paul Ioachim – rolul Petre şi „Galileo Galilei” de Umberto Eco – rolul călugărului tânăr, şi, chiar dacă are mare succes cu zecile de roluri interpretate, nu ar sfătui pe nimeni (cu atât mai mult pe proprii copii) să se apuce de teatru.
        A jucat și în piese de teatru radiofonic, îndrăgite din vremea copilăriei: Troilus și Cressida, Scorpia îmblânzită, Romeo și Julieta de William Shakespeare, Anonimul venețian de Giuseppe Berto, Gulliver în Țara piticilor de Jonathan Swift, Manechinul sentimental de Ion Minulescu și altele. La televiziune a jucat in spectacolele: Egmont de Johann Wolfgang von Goethe, Moartea unui comis-voiajor de Arthur Miller, Prizonier la Auschwitz de Alain Bosquet. Primul rol într-un film de televiziune l-a avut în 1976, când a jucat Ionel din Domnișoara Nastasia.
        Debutul pe marele ecran a avut loc în 1982, în filmele La capătul liniei și Calculatorul mărturisește. Au urmat multe alte pelicule, printre care: Întunecare, Furtună în Pacific, Bătălia din umbră, Drumul câinilor, Sezonul pescărușilor, Kilometrul 36, Balanța, Vulpe-vânător, Stare de fapt, Femeia visurilor, În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură, Nunta mută, Evadarea, Trădarea, Semnul dragostei și altele.A jucat și în telenovele românești: Regina (Don Antonucci), Aniela (Iorgu Vulturescu) și de curând în serialul În numele onoarei (Matei Știucă). Este căsătorit de peste trei decenii, soția sa se numește Creola și au împreună doi copii: Sebastian și Irina.
         „Actoria e un tărâm al căutărilor extrem de periculoase. Eu aş sfătui pe foarte puţină lume să îmbrăţişeze profesia mea. Percepţia că meseria asta e ca o sărbătoare, aşa, e greşită. Meseria asta ucide în multe feluri. Ucide când joci puţin, dar şi când joci mult, când nu joci deloc, dar şi când joci mediu, când joci prost. Este o profesie îngrozitoare, care ucide cercul prietenilor, familia şi într-un final pe tine. Cred că meseria asta e ca o cursă de maşini pe teren accidentat. Munca unui actor e ca o cămaşă de forţă. După o premieră ratată te poţi îmbăta singur sau cu prietenii, dar este absolut necesar s-o iei de la capăt”, spunea actorul acum câţiva ani.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/dan-condurache-1302/

http://aarc.ro/personalitate/view/dan-condurache

http://www.teatrulmic.ro/artist/dan-condurache/

http://www.teatral.ro/artist/dan-condurache

http://miscareaderezistenta.ro/calendar/astazi-este-ziua-ta-dan-condurache-47422.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here