S-a întâmplat în 26 februarie 1971

0
106

S-a întâmplat în 26 februarie 1971: A murit Fernandel (Fernand Joseph Désiré Contandin), actor de film francez (n. 1903). Creatorul unui personaj bonom și inofensiv, de o ingenuitate la limita precarității intelectuale, interpretul ideal al filmelor lui Marcel Pagnol, Fernandel i-a datorat acestuia consacrarea la mijlocul anilor ’30. Părinții săi făceau parte din lumea artistică, apărând în vodevilurile la modă, acest lucru făcându-l pe Fernandel să aibă contact cu scena încă din copilărie. La vârsta de 12 ani, a debutat într-un rol în „Marceau ou les enfants de la révolution de Anicet Bourgeois” la teatrul Chave. În 1915, tatăl său s-a îmbolnăvit, iar Fernandel a fost nevoit să lucreze pentru întreținerea familiei.

   A lucrat într-o bancă, ulterior într-o fabrică de săpun, iar în timpul rămas apărea în diverse ipostaze de cântăreț ori cabaretist în cafenele sau pe scenele teatrelor Eldorado, Châtelet și Palais de cristal din Marsilia. De asemenea, a apărut, în spectacole de revistă și în operete. A devenit foarte repede un comic celebru și vedeta cea mai populară a cinematografiei franceze, jucând în peste o sută de filme, talentul și inteligența asigurându-i acest succes. Pseudonimul Fernandel, cu care s-a identificat până la finele vieții, i s-a datorat modului în care soacra sa exclama când acesta venea să o viziteze pe fiica sa, Henriette Manse (care i-a devenit soție în 1925), respectiv „Voila le Fernand d’elle!”.
      Cariera sa cinematografică a început în anul 1930, când a fost ales de către regizorul Marc Allégret, pentru filmul „Le Blanc et le Noir”. În același an, a jucat un rol în filmul „On purge bébé”, după o piesă de Georges Feydeau. Au urmat peliculele „Angele” (1934), „Regain” (1937), „Le Schpountz” (1938) și „La Fille du puisatier” (1940). Având un zâmbet larg, un om care a știut să-i facă pe oameni să râdă, chiar dacă avea mai multe motive să plângă, Fernandel a devenit foarte repede unul dintre cei mai populari actori de comedie ai generației sale, mărturie fiind peliculele „Le Rosier de Madame Husson” (1932), „Les Gaietés de l’escadron” (1932), „Un de la légion” (1936), „François Premier” (1937).În 1939 s-a înrolat, iar în 1940 și-a reluat cariera cinematografică, iar prestațiile sale au atras un public numeros. Succesele cinematografice nu l-au împiedicat să aibă și o carieră de cântăreț, apărând în numeroase comedii muzicale, multe dintre ele transformate ulterior în filme.Fernandel a regizat și câteva filme, însă nu s-a bucurat de același succes. Dintre peliculele regizate de acesta se remarcă „Simplet” (1942), „Adrien” (1943), „Adhémar ou le jouet de la fatalité” (1951).
     În perioada următoare a devenit celebru interpretând rolul preotului italian Don Camillo într-o serie de filme bazate pe romanele lui Giovannino Guareschi. Seria a început cu „Le Petit Monde de Don Camillo” (1951) și a luat sfârșit cu „Don Camillo en Russie” (1965). Au urmat roluri în „Ali Baba et les Quarante voleurs” (1954), „L’Auberge rouge” (1951), „La Vache et le Prisonnier” (1959). În 1963, Fernandel a făcut un parteneriat cu un alt simbol al cinematografiei franceze, Jean Gabin, formând compania de producție de film Gaffer. Fernandel a făcut patru filme pentru Gaffer și a apărut o singură dată alături de Jean Gabin, în 1964, în pelicula „L’Age ingrat”. În anii ’60, cariera sa a înregistrat un declin, iar filmele din această perioadă nu au mai avut același impact, primind o serie de critici. Suferind de cancer, a fost obligat ca la 66 de ani să se retragă din cinematografie. A murit la 26 februarie 1971, la Paris.
     Fernandel a reprezentat un talent unic, multe dintre filmele sale fiind mult vizionate și în prezent, continuând să amuze și să încânte cu stilul său unic. Pentru activitatea sa cinematografică a primit distincțiile Cavaler al Legiunii de Onoare (1953) și Grand Prix de l’Académie du disque (1968).

Surse:

Dicționar de Cinema, Univers Enciclopedic, 1997

https://www.cinemagia.ro/actori/fernandel-164359/

https://www.ziarulmetropolis.ro/fernandel-45-de-ani-de-la-moartea-marelui-actor-francez/

https://www.britannica.com/biography/Fernandel

https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2016/02/26/documentar-45-de-ani-de-la-moartea-actorului-francez-fernandel-07-36-45

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.