S-a întâmplat în 26 februarie 1900

0
112

S-a întâmplat în 26 februarie 1900 . S-a născut Jean Negulesco, regizor american de film de origine română. De formaţie pictor, a lucrat la Paris (1918-1929) pe lângă Modigliani, Picasso, Giacometti ş.a. Stabilit ulterior în America, a devenit un celebru colecţionar de artă. Ca regizor, a realizat, la Hollywood, numeroase melodrame şi comedii sentimentale. A fost membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1992). Unele surse indică naşterea la 29 februarie 1900.

           Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă, n. Craiova – d. 18 iulie 1993, Marbella din Spania) a fost un pictor, regizor de film, scenarist şi producător de film originar din România.

            Talentul pentru artă se arată timpuriu, când tânărul Jean Negulescu, cercetaş voluntar în rândurile Crucii Roşii în timpul Primului Război Mondial, schiţează un portret al lui George Enescu. Jean Negulescu se hotărăşte să devină pictor atunci când maestrul George Enescu, căruia i-a plăcut desenul, îl cumpără cu un preţ ridicat.

             Cu toate că începuse să ia lecţii de pictură la Bucureşti, tatăl său îl trimite la Paris să studieze economia şi artele. Pentru o vreme frecventează cursurile „Academiei Julian”, neglijând însă total ştiinţele economice, şi, în consecinţă, nu mai primeşte bani de acasă. Pentru a-şi asigura existenţa în capitala Franţei, munceşte seara în restaurante, spălând vasele, în timp ce ziua, copiază operele marilor maeştri în muzee, cópii pe care le vinde ieftin.

            În acest timp se împrieteneşte cu unii din artiştii avangardei pariziene precum Brâncuşi, Modigliani, Pascin, Soutine şi alţii. De asemenea, frecventează cercul dadaiştilor în frunte cu Tristan Tzara, şi el originar din România, care exercită o puternică influenţă asupra picturii sale.

            În mijlocul anilor douăzeci, se mută în sudul Franţei, unde zugrăveşte peisajele Rivierei. În anul 1929 se stabileşte în California. Este un moment hotărâtor în viaţa sa, căci acum se lansează la Hollywood în lumea filmului, începe să semneze: Negulesco. Scrie scenarii şi este asistent de regie la filmele „Captain Blood” şi „A Farewell To Arms”, acesta din urmă după romanul „Adio arme” al lui Ernest Hemingway.

             Felul său de a lucra l-a impresionat pe Benjamin Glaser, care-l angajează la studiourile „Paramount Pictures” pentru trei ani, întâi ca scenarist colaborator, apoi ca director adjunct şi în sfârşit ca regizor.

            Regizează primul film de lung metraj, „Singapore Woman” („Femeia din Singapore”) pentru studiourile „Warner Brothers” în 1941. Abia trei ani mai târziu, în 1944, înregistrează un succes remarcabil cu filmul „The Mask of Dimetrios” („Masca lui Dimitrios”). Acesta e bazat pe subiectul unui roman de Eric Ambler. În 1948, filmul „Johnny Belinda” are un succes extraordinar, interpreta principală, Jane Wyman primind premiul Oscar ca cea mai bună actriţă.

            Urmează drama „Three Came Home” („Trei se întorc acasă”, 1950) bazat pe un fapt real din timpul războiului, cu Claudette Colbert. Apoi urmează comedia „How to Marry a Millionaire” (Cum să te căsătoreşti cu un milionar) cu Marilyn Monroe. A fost primul film pe ecran lat (Cinemascop). În acelaşi sistem de ecran lat  urmează filmul „Daddy Long Legs” (1954) cu Fred Astaire.

            Jean Negulesco intră în studiourile „20th Century-Fox”, unde continuă să lucreze până în anul 1970. Atunci realizează ultimele sale filme, „Hello-Good-bye” şi „The Invincible Six” („Cei şase invincibili”). Jean Negulesco a fost membru al „Academy of Motion Picture” şi a fost distins cu „Silver Tray” de către „International Executive Service Corporation” şi cu „The Laurel Award” pentru întreaga sa producţie regizorală.

          A fost membru de onoare în „American-Romanian Academy of Arts and Sciences”. În anul 1983 i s-a decernat Diploma de Onoare a Academiei. În 1984 şi-a publicat memoriile sub titlul „Things I Did and Things I Think I Did” („Lucruri pe care le-am făcut şi lucruri pe care cred că le-am făcut”). Jean Negulesco a murit în urma unui atac cardiac la 18 iulie 1993 în Marbella (Spania).

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0624535/

https://www.cinemagia.ro/actori/jean-negulesco-13420/

https://editiadedimineata.ro/jean-negulesco-regizorul-roman-faimos-la-hollywood/

25 de ani de la moartea lui Jean Negulesco

https://www.britannica.com/biography/Jean-Negulesco

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here