S-a întâmplat în 26 februarie 1896

0
73

S-a întâmplat în 26 februarie 1896 . Antoine Henri Becquerel descoperă radioactivitatea naturală. Antoine Henri Becquerel (n. 15 decembrie 1852, Paris — d. 25 august 1908, Le Croisic, Loire-Atlantique) a fost un fizician francez, laureat al Premiului Nobel în domeniul fizicii, în anul 1903, ca urmare a descoperirii fenomenului de radioactivitate spontană.

            În anul 1891 preia funcţia de profesor de fizică la Muzeul Naţional de Istorie Naturală. În anul 1896 experimentează cercetând fosforescenţa sărurilor de uraniu. După ce unele preparate radioactive le-a depus în întuneric cu o placă fotografică, observă înegrirea plăcii fotografice determinata de radiaţiile probelor de uraniu. Aceasta dovedeşte existenţa radiaţiilor care se comportă ca şi razele de lumină vizibilă.

           În anul 1903, Bequerel primeşte premiul Nobel în domeniul fizicii împreună cu fizicienii francezi Pierre Curie şi Marie Curie pentru munca de cercetare depusă în domeniul radioctivităţii.

          El primeşte premiul ca recunoaştere a meritelor sale deosebite, pe care le-a realizat prin descoperirea radioactivităţii naturale. Jumătate din valoarea premiului i-a revenit lui Antoine Henri Becquerel, iar cealaltă jumătate le-a revenit soţilor Pierre şi Marie Curie.

       După numele fizicianului francez va fi denumită unitatea de măsură pentru radioactivitate: Bequerel, prescurtat: Bq. Numele lui este gravat pe o placă comemorativă împreună cu alte 72 de nume ilustre pe Turnul Eiffel. Un crater de pe Lună, precum şi un crater de pe Marte au primit numele său.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/physics/1903/becquerel/biographical/

https://www.thoughtco.com/henri-becquerel-radioactivity-4570960

https://www.atomicheritage.org/profile/henri-becquerel

http://altmarius.ning.com/profiles/blogs/comemorarea-zilei-henri

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here