S-a întâmplat în 26 decembrie 1997

0
77
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 26 decembrie 1997: A murit regizorul de film Mircea Veroiu. Regizorul, scenaristul și actorul Mircea Veroiu s-a născut la 29 aprilie 1941, in Târgu Jiu.Tatăl său a murit in cel de-al doilea război mondial şi a fost crescut de mama sa, artistul plastic Livia Veroiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București în 1970, după ce urmase Institutul de Educație Fizica şi Sport.

        Primele filme regizate de el au fost scurt-metrajele Cercul (1968) şi Preludiu (1969).Se distingea în 1970 la realizarea documentarului despre inundațiile din acel an, Apa ca un bivol negru, în colaborare cu Youssouff Aidaby, Andrei Catalin Băleanu, Stere Gulea, Pierre Bokor, Iosif Demian, Roxana Pana şi Dan Piţa. Regiza în 1973 filmul Șapte zile şi în anul următor era apreciat pentru regizarea, alături de Dan Pița a filmului Nunta de piatră, ecranizare a povestirilor lui Ion Agârbiceanu.

       A continuat cu Hyperion (1975), Miniá (1977), Duhul Aurului (1977), Dincolo de pod (1977), Intre oglinzi paralele (1978), Profetul, aurul şi Ardelenii (1979), Artista, dolarii şi Ardelenii (1981), Sfârşitul noptii (1982), Aşteptând un tren (1982), Semnul şarpelui (1984), Adela (1985), Să mori rănit din dragoste de viaţă (1985), Umbra soarelui (1986).

      A fost căsătorit cu actriţa Elena Albu, cu care a plecat în Franța unde nu a fost primit, trecând apoi în Italia si revenind după 1989 în Romania.Mircea Veroiu a fost premiat de ACIN pentru filmele regizate şi a obținut premiul Festivalului de la San Remo pentru Adela. Criticii italieni l-au numit Il Visconti romeno.

      A fost căsătorit cu scriitoarea Silvia Kerim, de care a divorțat şi care, în anul 2009, a publicat în memoria lui cartea Mircea Veroiu – Ultima vară a tinereții. În 1986 a emigrat in Franța Şi s-a stabilit la Paris împreună cu a doua soție, actrița Elena Albu. După 1990 a revenit În România. A regizat Somnul insulei in 1994, pentru care a primit premiul Festivalului de la Arcachon (Franța), Craii de Curtea Veche (1995), At the Orient’s Gate (1995), Femeia în roșu (1997).

      A scris scenarii de film, a jucat ca actor În câteva filme, cel mai cunoscut este rolul legionarului din Actorul și sălbaticii, regizat de Manole Marcus, cel din urmă a fost serialul TV Vertiges.Mircea Veroiu a murit la 26 decembrie 1997, in București.

Filmografie:

Ca regizor:

Ceasul (1970) – filmul de absolvire a IATC

Apa ca un bivol negru (1971)

Nunta de piatră (1972) – în colaborare cu Dan Pița

Șapte zile (1973)

Duhul aurului (1974)

Hyperion (1975)

Dincolo de pod (1975)

Între oglinzi paralele (1978)

Artista, dolarii și ardelenii (1980)

Semnul Șarpelui (1981)

Așteptând un tren (1982)

Sfârșitul nopții (1982)

Să mori rănit din dragoste de viață (1984)

Adela (1984)

Umbrele soarelui (1988)

Somnul insulei (1994)

Craii de Curtea Veche (1995)

Scrisorile prietenului (1996)

Femeia în roșu (1997)

Scenarist

Nunta de piatră (1972) – segmentul „Fefeleaga”

Dincolo de pod (1975)

Adela (1984)

Somnul insulei (1994) – în colaborare cu Bujor Nedelcovici

Femeia în roșu (1997)

Actor

Puterea si adevarul (1972)

Conspiratia (1973)

Actorul și sălbaticii (1975)

Oaspeți de seară (1976)

Rîul care urcă muntele (1977)

Vooruzhyon i ochen opasen aka Înarmat și foarte periculos (1978)

Rug și flacără (1979)

Falansterul (1979)

Stefan Luchian (1981)

Trenul de aur (1986)

Premii obținute:

ACIN pentru Apa ca un bivol negru (1971)

ACIN pentru Nunta de piatră (1972)

ACIN pentru Duhul aurului (1974)

Bergamo pentru Duhul aurului (1974)

ACIN pentru Dincolo de pod (1976)

ACIN pentru Sfîrșitul nopții (1983)

Premiul pentru regie al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru Să mori rănit din dragoste de viață (1984)[3]

San Remo pentru Adela (1985)

Archachon pentru Somnul insulei (1994)

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/mircea-veroiu-1681/

http://aarc.ro/articol/mircea-veroiu-deasupra-propriei-filmografii

https://www.ziarulmetropolis.ro/redescoperirea-lui-mircea-veroiu/

https://dilemaveche.ro/sectiune/dilematici-de-pretutindeni-va-ascultam/articol/mircea-veroiu-acest-visconti-roman

http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/ifr~mircea-veroiu-i-testamentul-sau-cinematografic~180

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here