S-a întâmplat în 26 decembrie 1848

0
86

S-a întâmplat în 26 decembrie 1848: Premiera, la Iaşi, a primei operete româneşti, feeria „Baba Hârca”, de Alexandru Flechtenmacher, pe libretul lui Matei Millo (care a interpretat rolul titular). Baba Hârca este un personaj din mitologia românească. Este o vrăjitoare care încheagă apele și trăiește izolată într-o văgăună. Adesea, basmele o prezintă dând sfaturi utile unor flăcăi cinstiți, angajați într-o luptă. Este așadar și un personaj benefic.

      „Baba Hârca” este şi numele primei operete românești, compuse de Alexandru Flechtenmacher pe text de Matei Millo. Premiera a avut loc pe 26 decembrie 1848 la Teatrul cel Mare al Moldovei din Iași.Textul a fost scris de Matei Millo, unul dintre cei mai importanţi artişti ai teatrului românesc, marcând începutul istoriei literaturii muzicale româneşti. Compozitorul de renume Alexandru Flechtenmacher a transformat textul în prima operetă românească.

       Alexandru Flechtenmacher s-a născut la 23 decembrie 1823, la Iaşi, ca fiu al lui Christian Flechtenmacher, un saş din Braşov care ajunsese la Iaşi omul de încredere al domnitorului Scarlat Callimachi şi un apreciat jurist al vremii.Intelectual de vază al paşoptiştilor, Alexandru şi-a făcut studiile muzicale la Iaşi şi la Conservatorul din Viena (1837-1840). S-a preocupat de dezvoltarea vieţii muzicale româneşti. A fost şef de orchestră la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Craiova şi la Iaşi. A scris muzica de scenă la mai toate piesele de teatru apărute la noi vreme de 40 de ani, până în 1880.

        A semnat circa 600 de piese muzicale, la producţiile lui Vasile Alecsandri, C. Negruzzi, Matei Millo şi alţii. Alexandru Flechtenmacher este considerat primul dirijor al teatrului românesc, iar în 1864, când s-a înfiinţat Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, a fost numit director al acestei instituţii.S-a stins din viaţă la Bucureşti, la 28 ianuarie 1898. Dar „Hora Unirii“ a rămas peste veacuri la fel de îndrăgită de români ca în ziua Unirii

Surse:

https://www.bzi.ro/viata-si-opera-lui-alexandru-flechtenmacher-785904

https://culturainiasi.ro/alexandru-flechtenmacher/

http://aman.ro/betawp/wp-content/uploads/personalitati/F/flechtenmacher%20alexandru.pdf

https://www.scribd.com/document/398344434/Alexandru-Flechtenmacher

https://pandhoraa.blogspot.com/2015/01/alexandru-flechtenmacher-compozitorul.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here