S-a întâmplat în 26 august…

0
70

S-a întâmplat în 26 august…

-55 î. Hr.: Legiunile lui Cezar debarcă in Britannia.

-1429: Intrarea triumfală a Jeannei D’Arc în Paris.
-1723: A murit Anton van Leeuwenhoek, biolog olandez, considerat „părintele microbiologiei”.
– 1740: S-a născut inventatorul francez Joseph Montgolfier; împreună cu fratele său Étienne (1745-1799), a lansat, la 4.VI.1783, primul balon cu aer cald, cei doi fraţi fiind primii care s-au ridicat în atmosferă într-un balon (confecţionat din hârtie, cu diametrul de 35 de metri, acesta s-a înălţat până la aproximativ 1.000 de metri şi a zburat doi kilometri) (m. 1810).
– 1743: S-a născut chimistul francez Antoine-Laurent de Lavoisier, unul dintre creatorii chimiei moderne.Antoine Laurent de Lavoisier (d. 8 mai 1794, Paris) a fost un chimist, filozof şi economist francez.A clasificat substanţele anorganice în oxizi, baze, acizi şi săruri.De asemenea, el a elaborat o listă a tuturor elementelor chimice cunoscute atunci şi a enunţat legea conservării masei substanţelor. A introdus noţiunea de element chimic şi a demonstrat că tot ce ne înconjoară este compus din elemente chimice.De asemenea, a dovedit că arderile care se produc în aerau loc deoarece acesta conţine oxigen.Lavoisier a fost decapitat pe ghilotină de revoluţionarii francezi.
-1789: Adoptarea Declaraţiei Drepturilor Omului şi ale Cetăţeanului, document fundamental al Revoluţiei Franceze şi al istoriei drepturilor omului.
-1812: Bătălia de la Borodino dintre armata lui Napoleon şi ruşi.Bătălia de la Borodino, a avut loc la 125 km de Moscova, între trupele franceze conduse de Napoleon şi trupele ruseşti conduse de Kutuzov. Bătălia, deşi a fost o victorie tactică şi strategică franceză incontestabilă, nu a reprezentat triumful complet de care Napoleon avea nevoie pentru a-l convinge pe Ţarul Alexandru I să încheie pacea. Ca urmare a bătăliei, trupele franceze au avut drumul deschis spre capitala economică a Rusiei, Moscova, pe care o vor ocupa timp de o lună şi jumătate, în aşteptarea tratativelor de pace. Acestea din urmă nu se vor materializa şi, odată cu venirea iernii, francezii sunt nevoiţi să se retragă, cu pierderi uriaşe cauzate de crunta iarnă rusească.
– 1834: A fost prezentată, la Iaşi (pentru celebrarea încoronării lui Mihai Sturza), prima lucrare dramatică românească inspirată din istoria naţională. Piesa „Dragoş, întâiul domn suveran al Moldovei” a fost scrisă de Gheorghe Asachi, pe muzica Elenei Asachi.
– 1870, 26.VIII / 7.IX: Se inaugurează gara din Cluj (pe linia ferată Oradea-Cluj-Braşov, construită între anii 1867 şi 1873).
– 1870, 26.VIII / 7.IX: S-a născut scriitorul rus Alexandr Kuprin (m. 1938).
– 1873: S-a născut Lee De Forestt, inventator american. Lee De Forest (d. 30 iunie, 1961) a fost un inventator american. Studiile le-a făcut la Universitatea Yale.Contribuţiile sale remarcabile privesc în special domeniul radiotehnicii şi al electronicii. Este inventatorul triodei cu vid, pe care o denumeşte „audion” şi o descrie în patentul obţinut la 25 oct. 1906 ca „un dispozitiv cu trei electrozi pentru amplificarea curenţilor electrici foarte slabi”. În 1907, brevetează un circuit de detecţie pur electronic, utilizând trioda.A construit, de asemenea, unul dintre primele radioreceptoare cu amplificatoare cu tuburi (3 etaje legate în cascadă) şi difuzor (1909). A descoperit, în acelaşi timp cu E.H. Armstrong, I. Langmuir (în S.U.A.) şi A. Meissner (în Germania), dar independent de aceştia, funcţia de oscilator a triodei şi realizează, în 1912, un circuit cu reacţie cu triodă folosit ca generator, ceea ce a reprezentat una dintre cele mai de seamă cuceriri în domeniul electronicii. Cele peste 300 de invenţii în domeniile telegrafiei făra fir, radiotehnicii, contribuţia sa esenţială la extinderea, generalizarea radiodifuziunii i-au făcut pe unii contemoprani să-i acorde titlul de „părinte al radioului”.
– 1876: S-a născut medicul Marius Sturza; numele său este legat de cercetarea pentru prima dată în România a nămolurilor; a întocmit prima lucrare publicată despre nămoluri şi efectele lor balneologice; membru de onoare al Academiei Române din 1938 (m. 1954).A fost profesor de balneologie la universităţile din Cluj şi din Bucureşti. A înfiinţat, la Viena, sanatoriul „Wällischhof”,unde a introdus tratamentul climato-dietetic în aer liber (sistemul cabanelor). A iniţiat în România învăţământul şi studiul complex al balneologiei, hidroterapiei, fizioterapiei şi climatologiei medicale. A studiat fenomenul de heliotermie.
Opera principală: Balneoterapia practică, 1949 şi Tehnica hidro- şi balneoterapiei, 1950
-1880: S-a născut poetul francez Guillaume Apollinaire (m. 1918). Reprezentant notoriu al avangardei artistice de la începutul secolului XX, reformator al limbajului poetic, precursor al suprarealismului. Guillaume Apollinaire, pseudonimul literar al lui Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky (n. 26 august 1880, Roma – d. 9 noiembrie 1918, Paris) a fost poet, prozator şi critic de artă. În România, Apollinaire a avut mulţi admiratori printre scriitorii de avangardă din perioada de după primul război mondial. În 1968 apare o ediţie bilingvă cu o selecţie a poemelor lui Apollinaire în traducerea lui Mihai Beniuc. În 1971, Editura „Univers” publică în îngrijirea lui Virgil Teodorescu o remarcabilă culegere din textele lui Guillaume Apollinaire, traduse de Leonid Dimov, Ion Caraion, Vasile Nicolescu, Taşcu Gheorghiu, Gellu Naum, Virgil Teodorescu, Dumitru Ţepeneag, Ştefan Augustin Doinaş, Mihai Beniuc.
– 1885: S-a născut scriitorul francez Jules Romains. Louis Henri Jean Farigoule (cunoscut sub pseudonimul Jules Romains) (d. 14 august 1972) a fost poet, prozator, dramaturg francez, fondator şi reprezentant principal al doctrinei unanimismului (mişcare literară din Franţa de la începutul sec. XX, care îşi propunea să exprime în mod global diversitatea de sentimente şi de impresii a unor largi grupuri umane).
– 1886: S-a născut Alexandru D. Rădulescu, medic şi scriitor; a înfiinţat, în 1921, la Cluj, primul spital de ortopedie din România, care cuprindea, pe lângă secţia cu paturi, şi un atelier de proteze, precum şi un sector de recuperare funcţională; fondator al Societăţii Române de Ortopedie (1931); membru titular al Academiei Române din 1955 (m. 1979).
– 1888: S-a născut Constantin Pantazi, general român, fost Ministru de Război în 1942 (n. Călăraşi; d. 23.01.1958, Penitenciarul Râmnicu Sărat) A fost militar de carieră, primind în anul 1943 gradul de general de armată. A ajuns subsecretar de stat la Ministerul de Război pentru Armata de Uscat, funcţie la care va renunţa ca urmare a numirii sale ca ministru al Ministerului de Război, la data de 23 ianuarie 1942. Această funcţie a deţinut-o până la 23 august 1944. După această dată a fost arestat şi a fost expediat în Uniunea Sovietică de către noile autorităţi comuniste din România. Împreună cu grupul de deţinuţi din care făcea parte şi mareşalul Antonescu, a fost în custodia sovieticilor între anii 1944-1946. În luna mai 1946 a fost condamnat de Tribunalul Poporului la pedeapsa capitală, fiind acuzat de „crime de război” şi „crimă de dezastrul ţării”. Execuţia sa a fost planificată să aibă loc la data de 1 iunie 1946. În această zi, în loc să fie executat, autorităţile i-au comutat pedeapsa, transformând-o în închisoare pe viaţă. Odată cu pedeapsa lui Constatin Pantazi s-au mai comutat pedepsele lui Eugen Cristescu şi Radu Lecca. Constantin Pantazi a fost deţinut la închisoarea din Aiud şi la cea din Râmnicu Sărat, unde a şi decedat în anul 1958.
– 1902: S-a născut (la Chişinău, azi în R. Moldova) inginerul agronom Alexandru Priadcencu; autor al unor lucrări de ameliorare şi genetică; creator de soiuri de ovăz şi grâu; membru corespondent al Academiei Române din 1952 (m. 1981).
– 1906: S-a născut Albert Sabin, creatorul vaccinului antipoliomelitic. Sabin, Albert Bruce (1906-1993) a fost un virusolog american de origine poloneză. A descoperit o serie de virusuri şi metodele de vaccinare împotriva lor. Împreună cu J.E. Salk, a preparat vaccinul antipoliomielitic cu administrare orală şi l-a aplicat în practică.
– 1910: S-a născut Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), superioara Congregaţiei romano-catolice „Misionarele carităţii” cu sediul la Calcutta, deţinătoarea Premiului Nobel pentru Pace pe 1979 (n. Skoplie, Macedonia; d. 05.09.1997).
– 1914: S-a născut scriitorul argentinian Julio Cortázar (m. 1984).
– 1922, 26.VIII / 8.IX: A murit Ilarion Puşcariu, teolog, pedagog şi istoric; vicar al Arhiepiscopiei Sibiului (1889-1922, hirotonit arhiereu în 1921); vicepreşedinte al ASTREI (1889-1901); a publicat lucrări de istorie laică şi bisericească, de pedagogie; a colaborat la o serie de publicaţii româneşti din Transilvania; membru de onoare al Academiei Române din 1916 (n. 1842).
– 1926: S-a născut actorul Theodor Danetti.S-a născut în oraşul Corabia. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1955, la clasa profesorului Costache Antoniu. După absolvire, a fost repartizat la Teatrul de Stat din Baia Mare, apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ (1965-1975), Teatrul Evreiesc şi Teatrul Bulandra din Bucureşti, fiind solicitat şi la alte teatre din capitală.
– 1934: S-a născut (la Soroca, azi în R. Moldova) Leonida Neamţu, poet şi prozator; s-a consacrat romanelor poliţiste şi de aventuri (m. 1992).
– 1939: Guvernul şi Marele Stat Major polonez cer României sprijinul pentru tranzitarea prin ţara noastră a materialului de război destinat Poloniei. Cererea este satisfăcută de guvernul român.
– 1940: S-a născut inginerul energetician Ioan Dumitrache; specialist în automatică şi ingineria sistemelor; membru corespondent al Academiei Române din 2003.
– 1945: A murit Franz Werfel, romancier, dramaturg şi poet austriac.Franz Viktor Werfel (n. 10 septembrie 1890, Praga – d. Beverly Hills,California) a fost un scriitor austriac important. Printre cele mai importante opere ale sale se numeră Reuniunea clasei (1928) şi 40 de zile de la Musa Dagh (1933), ultima fiind despre rezistenţa armenilor din timpul genocidului de la 1915.
– 1946: S-a născut profesorul israelian de origine română Shlomo Bentin, laureat al Israel Prize pentru psihologie pe anul 2012 (m. 2012, într-un accident de circulaţie).
– 1947: S-a născut Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti români (m. 2007).
– 1947: S-a născut Mariana Ionescu, poet, prozator şi critic literar.
– 1955: S-a născut Emil Hurezeanu, poet, eseist, politolog; preşedinte al grupului media Realitatea-Caţavencu (din februarie 2009); în 1983 a solicitat azil politic şi s-a stabilit în Germania (a lucrat ca jurnalist-comentator la postul de radio „Europa Liberă”, iar după 1989 a devinit director al Departamentului românesc al postului); în perioada 1995-2002 a fost director al Secţiei române a postului de radio „Deutsche Welle”; în anul 2002 s-a întors definitiv în România; fost preşedinte al grupului media Realitatea-Caţavencu (din februarie 2009 până în octombrie 2010). Ambasador al României în Germania.
– 1957: S-a născut Dr. Alban (născut Alban Nwapa), artist suedez de origine nigeriană.
– 1958: A murit compozitorul britanic Ralph Vaughan Williams (n. 1872).
– 1971: S-a născut Thalía (Ariadna Thalía Sodi Miranda), cântăreaţă şi actriţă mexicană.
– 1972: A murit Sir Francis Chichester, câstigatorul primei curse transatlantice; în 1966, în 226 de zile, la bordul ambarcaţiunii „Gipsy Moth IV”, a realizat prima cursă solitară în jurul lumii, în urma acestui succes, fiind înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
– 1974: A murit celebrul pilot american Charles A. Lindbergh, care a realizat primul zbor fără escală New York – Paris (20 – 21.V.1927, în 33 ore şi 30 min.) (n. 1902)Charles Augustus Lindbergh, Jr. (n. 4 februarie 1902 – d. 26 august 1974), cunoscut şi ca „Lucky Lindy” (Norocosul Lindy) sau „The Lone Eagle” (Vulturul solitar), a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solo non-stop transatlantic în 1927.Plecat din Long Island – SUA la bordul avionului sau Spirit of St. Louis la 20 mai 1927, el ajunge la Paris după 33 ore şi jumătate de zbor neîntrerupt.
– 1975: A murit Grigore Eliescu, inginer silvic şi biolog; contribuţii în ecologie şi în entomologia forestieră; odată cu înfiinţarea Institutului de Cercetări Forestiere (1933), a pus bazele Laboratorului de protecţia pădurilor; membru corespondent al Academiei Române din 1948 (n. 1898).
– 1976: A murit Lotte Lehmann, soprană germană, stabilită din 1945 în SUA (n. 1888).
– 1978: A murit actorul american de film de origine franceză Charles Boyer (n. 1897). Alte surse dau ca an al naşterii 1899.
– 1980: S-a născut actorul de film american Macaulay Culkin, copilul-vedetă a anilor ’90 ai secolului XX (din seria „Singur acasă”).
– 1980: S-a născut actorul american Chris Pine
– 1989: A murit scriitorul american Irving Stone. Irving Stone (n. 14 iulie 1903 San Francisco — d. Los Angeles), pe numele real Irving Tennenbaum, a fost un scriitor american faimos pentru romanele sale biografice ale unor personaje istorice majore. În 1923 termină Univesitatea Berkley şi în 1924 îşi ia masteratul la Universitatea Southern California. Se întreţine scriind piese de teatru şi romane poliţiste.În 1934 publică romanul „Lust for Life” (Bucuria Vieţii), după ce fusese refuzat în prealabil de 17 editori, bazat pe viaţa lui Vincent Van Gogh. Apoi publică pe rând lucrări pe care el le numeşte „bio-istorie”: „Clarence Darrow for the Defense” în 1941; „They Also Ran” în 1943; „Immortal Wife” în 1944 bazată pe viaţa soţiei exploratorului John Frémont, Jesse Benton Frémont; „President’s Lady” în 1951 bazată pe viaţa lui Rachel Jackson soţia celui de-al şaptelea preşedinte al S.U.A. ; „Love Is Eternal” în 1954 bazată pe mariajul dintre Mary Todd şi Abraham Lincoln; „The Agony and the Ecstasy” (Agonie şi Extaz – Editura Orizonturi 1993) în 1961 bazată pe viaţa lui Michelangelo Buonarroti; „The Passions of the Mind” (Turnul Nebunilor şi Paria – Editura Orizonturi şi Lider) în 1971 bazată pe viaţa lui Sigmund Freud; „The Greek Treasure” (Comoara Grecilor – Editura Meridiane 1981) bazată pe descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann şi în 1980 „The Origin” bazată pe călătoria lui Charles Darwin la bordul navei Beagle.Toate marile lucrări ale sale s-au născut din ani de munca în care a citit toată documentaţia disponibilă despre subiect, incluzând scrisori, jurnale, note de cercetare chiar şi note de gospodărie, a călătorit încercând să pătrundă în lumea personajului istoric adunând şi reconstruind imaginar dialogurile personajului. De exemplu pentru Agonie şi Extaz a petrecut 5 ani în Italia.În 1962 înfiinţează Academy of American Poets.În 1950 i-a fost ecranizat romanul Bucuria Vieţii cu Kirk Douglas interpretându-l pe Vincent Van Gogh iar în 1965 Agonie şi Extaz cu Charlton Heston în rolul lui Michelangelo Buonarroti.
-1998: A murit Frederick Reines, fizician american. Frederick Reines (n. 16 martie 1918, Paterson, New Jersey, SUA —d. Orange, California, SUA) a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1995, împreună cu Martin Perl, pentru detectarea neutrinilor.
-2001: A murit Louis Muhlstock, pictor canadian (n. 23.04.1904 în Polonia).
– 2003: A murit Eugenia Dumitraşcu, artist plastic român. Născută in com. Traian, jud. Bacău, la 26 iulie 1931, Eugenia Dumitraşcu s-a stabilit la Timişoara la începutul anului 1957, împreună cu o întreagă generaţie de tineri absolvenţi ai Institutului de Arte Plastice ,,Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Prezenţa sa de aproape patru decenii în peste 30 de expoziţii personale, în saloane oficiale, în expoziţii jubiliare şi colective din ţară şi de peste hotare, realizarea unor lucrări de artă monumental-decorative, realizarea unor ilustraţii şi coperte de carte, la care se adaugă fructuoasa activitate pedagogică desfăşurată la Facultatea de Desen a Universităţii Timişoara – sunt jaloanele afirmării şi confirmării Eugeniei Dumitraşcu printre artiştii reprezentativi ai mişcării plastice contemporane. Biografia operei Eugeniei Dumitraşcu dezvăluie o mare diversitate de teme, de viziuni şi de moduri de tratare ce conturează portretul unui artist complex, de rară disponibilitate şi bogăţie interioară. Pe parcursul lungului traseu creativ al artistei, pictorul a purtat mereu un dialog profund cu desenatorul, vocaţia pentru culoare afirmându-se tenace.Portretele sunt pătrunzătoare ca investigaţie psihologică, învăluite într-o atmosferă lirică, iar peisajele cu case vechi şi ctitorii bucovinene sunt echivalenţe plastice ale unor stări poetice bacoviene. La Eugenia Dumitraşcu grafica şi pictura sunt solidare, se pun în valoare reciproc, într-o strânsă complementaritate a elementului intelectual (linia) şi a celui senzorial (culoarea).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here