S-a întâmplat în 26 august 1723

0
104

S-a întâmplat în 26 august 1723: A murit Anton van Leeuwenhoek, biolog olandez, considerat „părintele microbiologiei”. Anton van Leeuwenhoek (n. 24 octombrie 1632, Delft, Olanda) a fost un biolog olandez. Leeuwenhoek este considerat în mod tradiţional unul dintre marii tehnicieni care au contribuit la progresul ştiinţei.

Deşi nu el a inventat microscopul, a fost primul care l-a folosit cu un mare talent observaţional şi descriptiv. Provenea dintr-o familie modestă şi avea serioase lacune în instruire – comunicările lui către Societatea Regală Britanică necesitau o traducere din dialectul olandez vorbit de el. Cu toate acestea, la o privire retrospectivă, descoperim că realizarile lui sunt unice şi foarte variate.
Este considerat îndeobşte fondatorul ştiinţei microbiologiei, dar a avut contribuţii însemnate şi în alte ştiinţe, cum ar fi embriologia, cristalografia şi chimia.Unele dintre observaţiile sale erau atât de precise, încât au putut fi folosite ca bază de interpretare şi după două secole. „Ar fi foarte greu să găseşti un om pe măsura lui Leeuwenhoek”, scria Brian J. Ford, „atât în ceea ce priveşte varietatea domeniilor, cât şi profunzimea la care a ajuns.” Folosind un microscop simplu, el a obţinut rezultate spectaculoase.Văzută prin ochii lui complexitatea lumii naturale a căpătat noi dimensiuni.

Surse:
https://www.britannica.com/biography/Antonie-van-Leeuwenhoek
https://www.famousscientists.org/antonie-van-leeuwenhoek/
https://www.thoughtco.com/anton-van-leeuwenhoek-1991633

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here