S-a întâmplat în 25 martie 1918

0
40

S-a întâmplat în 25 martie 1918 . A murit compozitorul  Claude Debussy. Achille-Claude Debussy (n. 22 august 1862, Saint-Germain-en-Laye – d. Paris) a fost un compozitor francez. Este considerat unul dintre cei mai influenți compozitori, creatorul unui stil inovativ, cu o finisare tehnică și cu un aer de natură poetică. Opera sa a constituit o evadare din conceptele tradiționaliste. De asemenea, este considerat a fi cel mai important compozitor de pian de după Frederic Chopin.

           Debussy s-a născut într-o familie de burghezi. Tatăl său deținea o prăvalie și mai lucra ca asistent tipograf și funcționar. Mama sa era croitoreasă. Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul său profesor de pian, Mme. Mauté de Fleurville, care susținea că studiase pianul cu Chopin.

           Mme. Mauté l-a trimis pe Debussy la Conservator în Paris, unde a studiat timp de doisprezece ani, între 1872 și 1884. La început, Debussy a dorit să devină un virtuoz al pianului; mai târziu, a abandonat ideea unei astfel de cariere, după ce a picat la examenele de pian din 1878 și 1879.

            În 1880 participă la cursurile de compoziție ale lui Ernest Guiraud. Sub oblăduirea sa, Debussy a câștigat locul al doilea la concursul Prix de Rome în 1883 și primul loc în anul următor cu canțoneta „L’enfant prodigue”, care l-a ajutat să obțină o bursă de studiu la Villa de Medici în Roma timp de trei ani.

           Apariția creației muzicale a lui Claude Debussy naște însă un curent absolut novator: impresionismul muzical. Impresionismul este o mișcare artistică, manifestată la început în pictură, mai târziu și în muzică, mai ales în Franța, și care marchează desprinderea artei moderne de academismul tradițional.

            Pictura impresionistă s-a dezvoltat în perioada cuprinsă între 1867 și 1886, caracterizată prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scenă sau de un obiect, asupra mobilității fenomenelor, mai mult decât asupra aspectului stabil și conceptual al lucrurilor.

         Compozitorul francez, creatorul unor noi „culori” muzicale afirma: Muzica nu este o dublură a versului, ea îi creează o dimensiune nouă. Melodiile lui Claude Debussy sunt oarecum desprinse de armoniile așa-zisului acompaniament. Ele ne apar ca niște broderii de arabescuri pe un fond armonic încărcat de culorile diferitelor combinații timbrale instrumentale. Aceste armonii, altfel sonorizate, sunt puse în lumină ca niște „pete de culoare”.

          Tocmai de aceea muzica lui Debussy, prin natura ei, provoacă, nu atât o arhitectură sonoră, cât mai ales o stare de sugestie, pe care capacitățile intuitive ale auditorilor, de o mare importanță pentru simțirea poeticii muzicale debussyste, o descoperă prin audieri repetate.

          La 25 martie1918, Claude Debussy s-a stins din viaţă, la casa sa din Paris, din cauza cancerului rectal cu care fusese diagnosticat în urmă cu nouă ani. Nu a avut parte de o înmormântare așa cum i s-ar fi cuvenit, deoarece Parisul la acea vreme era devastat de bombardamentele germane din Primul Război Mondial.

Surse:

http://www.bestmusic.ro/claude-debussy/biografie-claude-debussy/

https://edituradp.ro/site_img/downloads/2013/05/debussy-pt-site.pdf

https://www.gandul.info/claude-debussy-151-de-ani-de-la-nastere-viata-lui-claude-debussy-de-la-nasterea-intr-o-familie-de-burghezi-la-moartea-dupa-o-lunga-suferinta-11264723.html

https://www.ro.biography.name/muzicieni/177-franta/434-claude-debussy-1862-1918

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here