S-a întâmplat în 25 ianuarie 1970

0
101

S-a întâmplat în 25 ianuarie 1970: Are loc premiera filmului „MASH” (regizor Robert Altman). MASH (1970) (prezentat ca M*A*S*H pe afișele filmului) este un film american satiric comedie neagră regizat de Robert Altman și scris de Ring Lardner, Jr. pe baza romanului MASH: A Novel About Three Army Doctors de Richard Hooker. Este singurul film artistic din franciza M*A*S*H. A fost unul dintre cele mai mari filme ale 20th Century Fox de la începutul anilor 1970.

      Şi a urmat serialul…M*A*S*H este un serial american de televiziune produs de Larry Gelbart, adaptat după filmul artistic MASH din 1970 (bazat pe romanul din 1968, MASH: A Novel About Three Army Doctors, de Richard Hooker). Serialul, care este o dramă medicală și comedie neagră, a fost produs în asociere cu 20th Century Fox Television pentru CBS si urmărește viața unei echipe de doctori și a personalului auxiliar staționat la „4077th Mobile Army Surgical Hospital” în Uijeongbu, Coreea de Sud, în timpul războiului din Coreea. Secvența de titlul a serialului MASH contine o versiune instrumentală a melodiei „Suicide Is Painless”, prezentă și în filmul original. Seria a fost produsă după ce încercarea de a filma continuarea cărții originale, M*A*S*H Goes to Maine, a eșuat. Aceasta este versiunea cea mai bine cunoscută dintre lucrările M*A*S*H.
      Serialul a avut premiera în Statele Unite pe 17 septembrie 1972 și s-a terminat pe 28 februarie 1983, finalul devenind cel mai vizionat episod din istoria televiziunii americane, la acea vreme, cu un record de 125 de milioane de telespectatori, potrivit New York Times. În contrast cu numărul mare de telespectatori de la ultimul episod din M*A*S*H aceasta s-a luptat în primul său sezon și a fost în pericol de a fi anulat. Cu toate acestea, sezonul doi din M*A*S*H a fost pus la o oră mai bună (difuzat după popularul All in the Family), iar serialul a devenit unul dintre primele zece emisiuni ale anului și a rămas în primele douăzeci de emisiuni pentru restul celor unsprezece sezoane.
      Multe dintre poveștile din sezoanele de la început se bazează pe viața reală, povești spuse de către chirurgi MASH, care au fost intervievați de către echipa de producție. La fel ca și filmul, serialul a fost o alegorie despre Războiul din Vietnam (încă în desfășurare când emisiunea a început), așa cum era despre Războiul din Coreea.În 1997, episoadele „Abyssinia, Henry” și „The Interview”, s-au clasat pe locul 20 și pe locul 80 în clasamentul TV Guide’s 100 Greatest Episodes of All Time. În anul 2002, M*A*S*H a fost clasat pe locul 25 în clasamentul TV Guide’s 50 Greatest TV Shows of All Time.

Surse:

https://filme-carti.ro/filme/mash-1970-25937/

https://www.imdb.com/title/tt0066026/

https://www.imdb.com/title/tt0066026/fullcredits

https://emanuellevy.com/review/mash-1970-40-years-ago-1/

https://www.hollywoodreporter.com/review/mash-review-1970-movie-1078385

https://www.cinemagia.ro/filme/mash-mash-6358/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.