S-a întâmplat în 25 februarie 1841

0
94

S-a întâmplat în 25 februarie 1841 . S-a născut pictorul francez Pierre-Auguste Renoir. A fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator – împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley şi Paul Cézanne – al curentului impresionist. Denumit pe drept „pictorul bucuriilor vieţii”, Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenţei sale.

Pierre-Auguste Renoir (n. Limoges – d. 2/3 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer) a fost unul din cei mai importanţi pictori francezi, creator – împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne – al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă şi portrete l-a îndepărtat mai târziu de impresionism.

Sub influenţa lui Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare.

Denumit pe drept „pictorul bucuriilor vieţii”, Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenţei sale.

Încă din adolescență lucrează într-o fabrică de sticlărie, în care a început să picteze porțelanuri fine. Concomitent, urmează o cursuri gratuite de desen şi vizitează des muzeul Luvru, pentru a studia lucrările marilor pictori francezi şi pentru a desena copiile celebrelor tablouri sau sculpturi de acolo. Acest lucru l-a ajutat ca la vârsta de 19 ani să fie angajat de muzeu pe post de copiator.

În anul 1862 a început să studieze la Ecole des Beaux-Arts de la Paris, învăţând tainele artei sub îndrumarea lui Charles Gleyre.

Aici este coleg cu alți tineri artiști precum Alfred Sisley, Frédéric Bazille şi Claude Monet, toţi devenind în timp prieteni de nedespărţit, iar mai târziu fiindu-le apropiaţi şi Camille Pissarro sau Paul Cézanne.

În anul 1864, Renoir prezintă la Salonul de la Paris, pictura „Esmeralda”, inspirată de un personaj din „Notre-Dame de Paris”, romanul Victor Hugo, iar în anul următor, prezintă, la aceeaşi expoziție, un portret a lui William Sisley, tatăl bogat al artistului Alfred Sisley, prietenul său.

În anul 1867, Renoir se mută alături de Monet în casa luxoasă a lui Bazille, unde cei trei pictori se dedică în totalitate lucrului cu pensula.

În acelaşi an, Renoir o întâlneşte pe Lise Tréhot, o croitoreasă care a devenit modelul său pentru picturi. Relaţia dintre Pierre şi Lise, nu a fost numai una profesională, cei doi parcurgând şi o aventură romantică, în urma căreia, în 1870 se naşte primul său copil, pe nume Jeanne, pe care Renoir nu îl recunoaşte.

În anul 1870 îşi satisface stagiul militar în armata franceză, fiind trimis pe front în războiul franco-prusac, la o unitate de cavalerie. Acolo Renoir se îmbolnăveşte de dizenterie, însă bunul său camarad, Bazille, cade în lupte, în luna noiembrie, aducând o profundă suferinţă pentru artist. În anul următor, Renoir se reîntoarce de pe front, şi alături de Edgar Degas, Pissarro, Monet şi Cezanne decid să își deschidă, pe cont propriu, în anul 1874.

Acesta este considerat momentul primei expoziţiii cu lucrări impresioniste, nu înainte ca aceşti mari artişti să înfiinţeze „Societe d’artistes”.

Expoziţia avea să fie un eşec, nu şi pentru Renoir, care atrage atenţia editorului Georges Charpentier și a soției sale Marguérite.

La finalul anului 1879, după ce i-a descoperit pe marii maeştri ai Renaşterii, artistul va lucra la formarea propriului stil, aducând o oarecare blândeţe universului său cromatic, alături de ceva mai multă fineţe şi armonie. Este momentul carierei sale în care apare predilecţia pentru a picta trupuri feminine intens luminate, ceea ce îi va aduce, aşa cum aminteam, supranumele de „pictor al bucuriilor vieţii”.

În anul 1881primește comenzi de tablouri din partea unor clienţi influenţi şi bogaţi.  Monet reuşeşte să călătorească foarte mult în Normandia, Algeria, Italia, pe Coasta de Azur sau Madrid.

Studiul creaţiilor marilor artişti întâlnite în acest periplu îl vor ajuta pe Renoir să îşi definească şi mai clar propriul stil.

Pe 15 ianuarie 1882 Renoir se întâlnește cu compozitorul Richard Wagner, la Palermo, în Sicilia. Aici se spune că a pictat portretul lui Wagner în doar treizeci și cinci minute. În momentul în care vede schiţa, Wagner remarcă: „arăt ca un preot protestant”, iar pictorul este de acord cu el.

În anul 1890 se căsătorește cu Aline Victorine Charigot (1854 – 1915), care avea să îi dăruiască trei copii – Pierre (care va deveni actor de teatru și film), Jean (regizor de film) şi Claude. Având o asemenea viaţă bogată de familie, Renoir a pictat multe scene inspirate de soția sa și de cei trei copii.

În 1892, Renoir se îmbolnăvește de artrită reumatoidă, o bolă degenerativă. În 1907, urmează sfatul medicilor, şi se mută cu familia la o fermă „Les Collette”. Se mută la climatul cald apropiat de coasta mediteraneană.

Printre operele sale celebre ale acestei perioade, se găsesc:„Lise cu umbrelă”, „Grădina cu flori”, „Actriţa Jeanne”. Alte opere: „Nud de femeie”, „Lectură”, „La terasă”, „Pont Neuf”, „Loja”, „Portretul doamnei Charpentier”, sau „Moulin de la Galette”.

Boala îi afectează articulaţiile iar mânile sale capătă noduli din ce în ce mai pronunţaţi. Acest fapt îi va afecta vizibil activitatea artistică. În 1912, Renoir suferă şi un atac vascular cerebral, care îi instalează un grad de paralizie majoră, ţintuindu-l în scaunul cu rotile. Cu toatea acestea, el nu renunţă la creaţia sa artistică, ajungând să picteze cu pensula strâns legată de degetele paralizate.

Nu numai că a continuat să picteze, dar a abordat şi sculptura. A reuşit să explice în asemenea măsură ucenicilor săi, încât aceştia transpuneau întocmai ceea ce geniul artistului imagina. Se spune că mâinile lui Renoir nu au atins deloc unele sculpturi. Și, cu toate acestea, ele au rămas ca opere veritabile ale sale.

În anul 1915 soţia sa trece la cele veşnice, iar boala sa avansează cu rapiditate. Îl supunâne la suferinţe fizice cumplite. În anul 1919, Renoir cunoaşte triumful artistic suprem cu creaţia sa, portretul „Madame Georges Charpentier”. Realizat în 1877, este expus la muzeul Luvru. Meritele sale au fost răsplătite, în acelaşi an cu Ordinul Legiunii de Onoare.

În acelaşi an, la 3 decembrie, Renoir moare în casa sa din Cagnes-sur-Mer, Franța. A fost înhumat, alături de soția sa, Aline, în orașul natal din Essoyes.

Surse:

https://www.pierre-auguste-renoir.org/

http://www.rador.ro/2016/02/25/portret-pierre-auguste-renoir-pictorul-bucuriilor-vietii-175-de-ani-de-la-nastere/

https://www.theartstory.org/artist-renoir-pierre-auguste.htm

https://www.biography.com/people/pierre-auguste-renoir-20693609

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here