S-a întâmplat în 25 decembrie 1899

0
50

S-a întâmplat în 25 decembrie 1899: S-a născut actorul american Humphrey Bogart. Actorul de teatru şi film Humphrey Bogart s-a născut la New York, în ziua de Crăciun, în 1899. A urmat cursurile de la Trinity School din New York, după care s-a înscris la Phillips Academy, în Andover, Massachusetts. Părinţii îşi doreau ca Bogart să studieze la Universitatea Yale, dar, în 1918, acesta a fost exmatriculat de la Phillips Academy, fie pentru că fusese prins fumând, fie pentru că avusese note prea mici, cum spun unele surse.

   După ce a renunţat la şcoală, Bogart s-a înrolat în Marina Statelor Unite pentru o vreme. Întorcându-se de pe frontul primului război mondial, se angajează la o firmă de transport, la o şcoală de box, apoi lucrează ca şofer; devine şomer. Printr-un prieten, ajunge în lumea teatrului unde se angajează ca recuziter. Cară şi montează decorul, face figuraţie în spectacole. Cu o siluetă firavă și dicţie defectuoasă, are curajul să debuteze pe Broadway. Criticii îl sfătuiesc să încerce altceva. Însă mirajul scenei îl vrăjeşte. Ambiţia de fier îl determină să afirme: “dacă faci un efort şi nu părăseşti scena, muncind asiduu, nu se poate ca la un moment dat să nu te remarce cineva”. Simte că numai ca actor se poate împlini, că aceasta este calea lui. În 1921 şi-a inceput cariera de actor cu roluri secundare în spectacole de pe Broadway. Întâiul rol a fost cel din scurtmetrajul „Oraşul dansator“.
       Încurajat de faptul că, la vremea aceea, majoritatea actorilor proveneau de prin teatre, şi, în ciuda aspectului său fizic – cu dicţia care lasă de dorit, buza de sus uşor crestată şi mai mare, cicatricea de pe obraz -, îşi încearcă norocul. Pelicula îl hipnotizează. Ticurile îl domină. Îşi mângâie cicatricea cu unghia de la degetul mare, ca apoi să-şi frece des lobul urechii. În viziunea lui „un star de cinema e suma defectelor fizice”. Debutul său în film e la fel de catastrofal ca în teatru, dar nu renunţă.Regizorul de teatru Arthur Hopkins îl întâlneşte într-un lift şi, pe parcursul a zece etaje îl studiază pe Bogart, distribuindu-l în rol de gangster în spectacolul cu piesa „Pădurea împietrită” de Robert Sherwood. Nu-şi dorea să devină star, însă microbul scenei îl contaminase.
        Norocul îi surâde. Compania de film Warner Bros cumpără drepturile de autor ale piesei. În film, Bogart este distribuit în rolul gangsterului, joacă alături de Bette Davis. Atrage priviri, captează lumina, devine fascinant, are succes. Criticile entuziaste şi croncile favorabile arată că e pe drumul cel bun. Lumea îl privește ca pe un actor.Între rolurile din filme (de bărbaţi puternici, duri, cerebrali) şi mariajele nepotrivite, Humphrey Bogart cucereşte în voie, devine amantul înfocat de la Hollywood. Se spunea că actorul american ar fi întreţinut raporturi sexuale cu peste 1.000 de femei, mai ales actriţe celebre: Bette Davis, Jean Harlow, Marlene Dietrich şi Ingrid Bergman.
        După primul mariaj ratat cu Helen Menken, o colegă de la teatru, care a durat doar un an, a urmat altul şi mai rău. Între un spectacol de teatru şi un rol în film, se căsătoreşte cu cine nimereşte. Cu a treia soţie, Mayo Methot, viaţa devine un spectacol violent şi grotesc despre care prietenii, actorii şi producătorii spuneau: „Cu cât se băteau mai mult după o beţie, cu atât erau mai fericiţi. Căsnicia a durat şapte ani, iar viaţa lor era un ring de box mai ales în faţa musafirilor, şocând Hollywoodul”. În presa americană s-a scris la un moment dat că l-ar fi înjunghiat pe Bogart cu un cuţit de bucătărie. Cuplul „Battling Bogarts” – aşa era cunoscut la Hollywood – divorţează în 1937.
        Humphrey Bogart era celebru când a văzut-o prima dată pe Lauren Bacall pe coperta unei reviste de modă. În 1945, cu ocazia turnării filmului „To Have and Have Not” (A avea sau a nu a avea) după Hemingway, o cunoaşte pe Lauren Bacall. Frumosul manechin din New York îşi câştiga existenţa ca plasatoare de teatru. Ambiţiile ei urcau mai sus decât a poza pentru revistele de femei sau reuşita în casele de modă, unde plimba pe podium haine.Pe numele său real, Betty Joan Perske, Lauren Bacall s-a născut în Bronx pe 16 septembrie 1924 şi provine din părinţi divorţaţi. Prea înaltă, cu fascinanţi ochi verzi, păr mătăsos, gură senzuală, atrage o poreclă: „Pantera”. Fata este obişnuită cu viaţa grea, vrea să-şi depăşească condiţia, îşi doreşte să ajungă la Hollywood.Dragostea n-are frontiere şi nu ţine cont de vârstă. Lauren avea 20 de ani când l-a întâlnit pe Bogart. Povestea lor de dragoste începe pe platourile de filmare şi se continuă acasă la el.
Au urmat multe seri romantice, cu flori, bileţele, nopţi de dragoste, în secret. Ea se îndrăgostise de el pe vremea când era şcolăriţă, deşi el putea să-i fie tată, căci avea cu 25 de ani mai mult ca ea. Lui i-au trebuit câteva zile pentru a se lăsa dus de val.
      Toată lumea ştia, că până atunci, Humphrey Bogart avusese trei căsnicii ratate, o faimă de beţiv notoriu, aventurier înfocat; el nu dorea să o piardă pe Lauren și, mai ales, nu voia ca acesta să afle biografia lui sentimentală de subsol. O cere în căsătorie, iar ea îşi întinde braţele pe după gâtul lui şi, fără să-i răspundă, îl sărută. Lumea se întreba cum de au ajuns împreună, dar n-a aflat răspunsul. Prin patul lui trecuseră destule actriţe consacrate, dar niciuna n-a rămas în viaţa, sufletul şi inima lui.Ea era o îndrăgostită romantică, o protectoare, şi i-a adus lui tot ce n-a avut până atunci – căldura unui cămin şi doi copii (un băiat şi o fată). Acasă, ştia să fie femeie, mamă şi gospodină, iar – în film – actriţă. Mândria de a avea alături un star de cinema o determină să nu pună cariera ei mai presus de cea a soţului şi a familiei unite. Bogart era fericit şi mândru, stârnind invidia întregului Hollywood. Dar ducea o viaţă dublă, mai avea şi o amantă: Verita Thompson, o coafeză.
      După căsătorie, Humphrey Bogart şi Lauren Bacall au mai jucat împreună în câteva filme. Scriitori, cântăreţi, actori, ziarişti ajung în casa lor zilnic, în jurul orei cinci, unde lumea se pune la curent cu ultimele roluri, ştiri, zvonuri; se spun glume, se râde, dar mai ales se bea mult whisky.Scenariul de viaţă frumoasă şi căsnicie fericită este tulburat de o tuse agresivă a lui Bogart, în timp ce lua masa în localul unui prieten. Consultă un medic, i se recomandă să renunţe la fumat, nu-şi urmează tratamentul. La următorul control, verdictul e clar: cancer la esofag. Urmează luni de tensiune, durere, operaţie, agonie, speranţă, citostatice, regim. Slăbeşte mult.Înlocuieşte paharul cu alcool cu cel de apă, când este vizitat de către prieteni, continuând să-i epateze, să-i uimească, să-i emoţioneze, să-i copleşească. Prietenii ies de la el râzând. Urcaţi în maşinile lor, izbucnesc în plâns.
      Bogart juca rolul cel mai dur, în viaţă, ca un adevărat deţinător al Oscarului. Dar vieţa, indiferent câte Oscaruri i-ai da, nu anulează de la sine suferinţa prin care ai de trecut. Moartea, pe care Bogart a cunoscut-o în filme, îl pândea în viaţă. Făcea des drumul spre spital cu câteva romane poliţiste, în bagaj, un joc de şah şi un scotch, doar ca să privescă sticla.„Dacă ai şti cât mă doare că te părăsesc pe tine şi pe copii,” a spus Humphrey Bogart înainte de a muri în braţele soţiei sale, pe 14 ianuarie 1957.“Bogie a fost unica dragoste a vieţii mele: un soţ extraordinar, un educator, un prieten. M-a învăţat să iubesc viaţa şi să nu mă tem de moarte,” spunea adesea Lauren prietenilor. După moartea soţului său, actriţa a mai jucat în filme, dar la mari intervaluri de timp.S-a recăsătorit cu Jason Robards, mare greşeală a vieţii ei, de care a divorţat după şapte ani. Actriţa a decedat pe 12 august, 2014.
Căteva dintre filmele în care a jucat Bogart:
1930 Un diavol printre femei (A Devil with Women), regia Irving Cummings
1931 Trup și suflet (Body and Soul), regia Alfred Santell
1932 Melancolia marelui oraș (Big City Blues), regia Mervyn LeRoy
1932 Poveste de dragoste (Love Affair)
1936 Insula păcatelor (Isle of Fury), regia Frank McDonald
1936 Pădurea împietrită (The Petrified Forest), r. Archie Mayo
1937 Legiunea neagră (Black Legion), regia Archie Mayo
1937 Teroare (Kid Galahad), regia Michael Curtiz
1937 Periferie (Dead End), regia William Wyler
1937 Femei de noapte (Marked Woman), regia Lloyd Bacon
1938 Îngeri cu fețe murdare (Angels with Dirty Faces), regia Michael Curtiz
1938 Dubla existență a dr. Clitterhouse (The Amazing Dr. Clitterhouse), regia Anatole Litvak
1939 În umbra prohibiției (The Roaring Twenties), regia Raoul Walsh
1941 High Sierra, regia Raoul Walsh
1941 Șoimul maltez (The Maltese Falcon), regia John Huston
1942 Casablanca, regia Michael Curtiz
1942 Spionaj în Pacific (Across the Pacific), regia John Huston
1943 Sahara, regia Zoltan Korda
1944 A avea și a nu avea (To Have and Have Not), regia Howard Hawks
1944 Drumul spre Marsilia (Passage to Marseille), regia Michael Curtiz
1946 Cele două doamne Carrol (The Two Mrs. Carrolls), regia Peter Godfrey
1946 Somnul de veci (The Big Sleep), regia Howard Hawks
1948 Comoara din Sierra Madre (The Treasure of the Sierra Madre), r. John Huston
1948 Key Largo, regia John Huston
1949 (Knock on Any Door), regia Nicholas Ray
1949 (Tokyo Joe), regia Stuart Heisler
1950 Într-un loc singuratic (In a Lonely Place), r. Nicholas Ray
1950 (The Enforcer), regia Bretaigne Windust
1951 Sirocco (Sirocco), regia Curtis Bernhardt
1952 Circul infernal (Battle Circus), regia Richard Brooks
1952 Ediție specială (Deadline – U.S.A.), regia Richard Brooks
1952 Regina africană (The African Queen), regia John Huston
1954 Mai tare ca diavolul (Beat the Devil), regia John Huston
1954 Contesa desculță (The Barefoot Contessa), r. Joseph L. Mankiewicz
1954 Revolta de pe Caine (The Caine Mutiny), r. Edward Dmytryk
1954 Sabrina, regia Billy Wilder
1955 Nu suntem îngeri (We’re No Angels), regia Michael Curtiz
1955 Ore de cumpănă (The Desperate Hours), regia William Wyler
1956 Calea cea grea (The Harder They Fall), regia Mark Robson
Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/humphrey-bogart-3842/

https://www.biography.com/actor/humphrey-bogart

https://www.britannica.com/biography/Humphrey-Bogart

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/iubiri-de-legenda-humphrey-bogart-lauren-bacall

https://www.ziarulmetropolis.ro/humphrey-bogart-lauren-bacall-dragostea-fara-frontiere-si-fara-varsta/

https://www.military.com/veteran-jobs/career-advice/military-transition/famous-veteran-humphrey-bogart.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here