S-a întâmplat în 25 august 1936

0
332

S-a întâmplat în 25 august 1936: S-a născut Sebastian Papaiani. Sebastian Papaiani (n. Pitești, România – d. 27 septembrie 2016,București) a fost un mare actor român. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960. După absolvire a jucat pe scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu. Aici s-a căsătorit cu actriţa Eugenia Giurgiu Papaiani cu care a avut un fiu.

S-a mutat ulterior la Bucureşti şi a jucat la Teatrul Giuleşti, în spectacole ca Domnişoara Nastasia de Gh. M. Zamfirescu, Astă seară se joacă fără piesă de Luigi Pirandello, Livada cu vişini de Cehov, Să nu-ţi faci prăvălie cu scară de Eugen Barbu şi-n foarte multe alte roluri, apoi la Teatrul Nottara într-o paletă foartemare de roluri, unde în anul 2010 i s-a dedicat spectacolul Secta Femeilor, adaptare după Aristofan a regizorului Toma Enache, în care interpreta rolul lui Sofocle.
Pe marele ecran a debutat în 1961, cu filmul Purgatoriul nr. 5 iar în 1963 joacă în comedia regizorului Geo Saizescu Un surâs în plină vară, unde alături de actriţa Florina Luican, se face remarcat atât de critici cât şi de public. A jucat apoi in peste 50 de producţii cinematografice, a cucerit publicul cu rolul Plutonierului Căpşună din seria de filme BD, a fost Păcală, Comisul Ionuţ Jder, Ieremia în Toate pânzele sus, Gogu a lu’ Pupăză în Nea Marin Miliardar, Caporalul Vasile Dobrită în Am fost şaisprezece etc. A jucat în multe filme pentru televiziune. S-a pensionat în 1990, dar nu a putut rămâne departe de scenă şi film, a revenit mai întâi la Teatrul Mic, apoi la Teatrul Nottara. A fost căsătorit peste 35 de ani cu Marcela Papaiani.
Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc”, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Surse:
https://www.cinemagia.ro/actori/sebastian-papaiani-2414/
https://www.europafm.ro/biografie-sebastian-papaiani-si-rolurile-care-l-au-facut-celebru-pacala-si-plutonier-capsuna/
https://www.news.ro/cultura-media/biografie-sebastian-papaiani-va-ramane-in-memoria-cinefililor-cu-rolurile-deja-intrate-in-legenda-pacala-si-plutonier-capsuna-1922400627352016091015488034
https://www.9am.ro/stiri/LifeStar/297515/biografie-sebastian-papaiani-de-la-plutonierul-capsuna-la-pacala.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here