S-a întâmplat în 25 aprilie…

0
71

S-a întâmplat în 25 aprilie…

– Sf. Apostol şi Evanghelist Marcu; Sf. Cuvios Vasile de la Poiana Mărului (Calendarul Creştin-Ortodox).

– Sf. Apostol şi Evanghelist Marcu (Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice).

– Sf. Marcu, Evanghelist (Calendarul Romano-Catolic).

– „Ziua justiţiei militare” (la 25 aprilie 1919 s-a înfiinţat primul Serviciu Contencios în cadrul Armatei Românie); se celebrează din februarie 1999, printr-un ordin al ministrului apărării naţionale.

– „Ziua Mondială de Luptă împotriva Malariei”- instituită în mai 2007, cu ocazia celei de-a 60-a Adunări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această zi internaţională este dedicată recunoaşterii şi reafirmării eforturilor globale de combatere a malariei. Tema din acest an este „Susţineţi progresul, salvaţi vieţi: investiţi în lupta împotriva malariei”.

– „Ziua Internațională a ADN-ului” (Acidul Dezoxiribonucleic), sărbătoare care comemorează descoperirea structurii dublu elicoidale a moleculei de ADN, în anul 1953, de către James D. Watson și Frances H.C. Crick, de la Universitatea Cambridge.Tot în anul 1953, James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins şi Rosalind Franklin şi colegii acestora au publicat în prestigioasa revistă „Nature” mai multe articole care explicau structura ADN-ului. Mai mult decât atât, în această zi, în 2003 (- 15 ani), a fost anunțată finalizarea cercetărilor din cadrul Proiectului Genomul Uman.

– 1214: S-a născut regele Ludovic al IX-lea al Franţei, cunoscut ca Sfântul Ludovic; rege al Franţei din 1226 până la moartea sa; este singurul rege al Franţei care a fost canonizat; a fost cel care a înfiinţat Parlamentul de la Paris (m. 1270).

– 1595: A murit poetul renascentist italian Torquato Tasso.Torquato Tasso (n. 11 martie 1544, Sorrento – d.Roma) a fost un poet italian, unul din cei mai însemnaţi reprezentanţi ai Renaşterii italiene. Cea mai cunoscută operă a sa este epopea în versuri „La Gerusalemme liberata” („Ierusalimul eliberat”, 1581). Deşi renumele lui Torquato Tasso se bazează în primul rând pe poemele sale epice şi dramatice, nu se pot ignora creaţiile sale în domeniul liric. Cele peste 1700 poezii (sonete, madrigale, Canzone, balade) apar în volumele „Rime” (1581-1582), „Rime et prosa” (1583), „Rime spirituali” (1597).A exercitat o deosebită influenţă asupra creaţiei lui Lord Byron, Goldoni, Goethe.Goethe a scris o dramă cu titlul „Torquato Tasso” (1790), pe tema vieţii artistului. România, Alexandru Balaci a publicat un studiu foarte documentat asupra poetului italian.

– 1599: S-a născut Oliver Cromwell, om politic şi comandant de oşti englez; conducător al revoluţiei împotriva dinastiei Stuart; a înăbuşit mişcarea de eliberare naţională din Irlanda (1649-1652); în 1653 a instaurat în Anglia un regim dictatorial, devenind lord-protector; a obligat Olanda să recunoască Actul de Navigaţie, punând bazele supremaţiei maritime a Angliei (m. 1658).

– 1635: A murit scriitorul italian Alessandro Tassoni, unul dintre întemeietorii criticii literare italiene (n. 1565).

– 1687: A murit compozitorul şi organistul Ion Căianu (Caioni), de la care s-a păstrat Codicele Caioni, importantă culegere de bucăţi muzicale (n. 1629). Autor al unei antologii muzicale (Codex Caioni, 1634-1652) în care figurează şi dansuri populare româneşti. A întemeiat o tipografie la mănăstirea Şumuleu-Ciuc, unde a fost stareţ şi custode. Este primul român cu preocupări de botanică (Herbariu) etc.Ioan Căianu (în maghiară Kájoni János, latinizat Ioannes Caioni) (n. 8 martie 1629, Căianu Mic – d. Lăzarea) a fost un călugăr franciscan din Transilvania, primul autor român de muzică cultă, constructor şi reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor renascentist şi precursor al iluminismului.Codex Caioni (lat. „codicele lui Caioni”, cunoscută şi prin grafia maghiară a numelui, Codex Kájoni) este o culegere de 346  piese muzicale la care au contribuit doi învăţaţi transilvani ai secolului al XVII-lea. Codicele a fost scris între 1632 şi 1671 de către doi autori: Mátiás Seregély (alias Matei din Şerdei) şi Ioan Căianu. Cel din urmă a primit codicele în 1652 şi a lucrat asupra lui până în 1671, pentru această muncă stabilindu-se în Mănăstirea din Lăzarea, localitate în care a rămas până în ziua morţii.

– 1719: Este publicat romanul „Robinson Crusoe” al lui Daniel Defoe.Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 şi este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficţiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supravieţuirea şi viaţa acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi, timp în care întâlneşte locuitori nativi ai Americii, captivi şi marinari răsculaţi, înainte de a fi salvat. Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunţită, aproape documentară a vieţii personajului, prezentând naraţiunea pe baza unor „documente false”, care conferă naraţiunii un aspect real.Romanul şi conţinutul acestuia au fost foarte probabil influenţate de viaţa reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoţian care a trăit absolut singur pe o insulă chileană din Oceanul Pacific, denumită Más a Tierra, al cărui nume a fost schimbat în 1966 în Robinson Crusoe Island (Insula lui Robinon Crusoe).

– 1744: A murit Anders Celsius, astronom suedez.Anders Celsius (n. Ovanåker, d. Uppsala) a fost un astronom suedez cu preocupări în geografie, meteorologie şi termometrie.Anders Celsius s-a născut la Ovanåker în Suedia la 27 noiembrie 1701. A fost profesor de astronomie la Universitatea din Uppsala între anii 1730 şi 1744. Celsius s-a ocupat în egală măsură şi de geodezie şi de fizică. A studiat aurorele boreale şi a explicat acest fenomen pentru prima dată prin magnetismul terestru.În anul 1737 participă la o expediţie în Laponia la Torneo condusă de Pierre Louis Maupertuis, Alexis Claude Clairaut şi Pierre-Charles Lemonnier pentru a determina lungimea unui grad de meridian. Expediţia a confirmat ideea lui Isaac Newton că Pământul nu este perfect sferic, ci este aplatizat la poli.În anul 1742 publică rezultatele cercetărilor efectuate pentru calibrarea unui termometru din sticlă cu mercur. Pentru acest scop alege ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o numeşte „0 grade”, şi cea de topire a gheţii, pe care o numeşte „100 de grade”; după moartea lui Celsius cele două repere au fost inversate.Numele său a fost atribuit în 1948 gradului centigrad de temperatură, care astfel şi-a schimbat denumirea în grad Celsius (°C).

– 1792: Este compus actualul imn al Franţei, „La Marseillaise”.

-1792: Nicolas Jacques Pelletier, un răufăcător francez, devenea prima persoană executată prin ghilotinare. Execuţia a avut loc la Hôtel de Ville, în Place de Grève, la ora locală 15:30.

-1840 (stil nou: 7 mai S-a născut, la Votkinsk, Piotr Ilici Ceaikovski (m.1893), compozitor rus.Unul dintre stâlpii culturii muzicale ruse.A compus simfonii, concerte instrumentale, opere (Evgheni Oneghin, 1879; Dama de pică, 1890), balete (Lacul lebedelor; Spărgătorul de nuci), muzică de cameră, piese pentru pian etc.

-1841: S-a născut (la Kalipetrova, Bulgaria) Zaharia Petrescu, general, medic; elev şi colaborator al lui Carol Davila; medic-şef al Corpului 1 de Armată în timpul Războiului de independenţă (1878-1879); cercetări de farmacologie şi de terapeutică generală – „Elemente de terapeutică şi materie medicală”, primul tratat de acest fel din România; precursor al chimioterapiei; membru corespondent al Academiei Române din 1885 (m. 1901).

– 1849: S-a născut Felix Klein, matematician german; cunoscut mai ales pentru contribuţiile sale în teoria grupurilor, analiza complexă, geometria non-euclidiană şi conexiunile dintre acestea şi geometrie (m. 1925).

– 1859: A început construirea Canalului Suez.

– 1867: S-a născut Sarmiza Bilcescu, prima femeie cu titlul de avocat din lume, născută în România.

– 1874: S-a născut Guglielmo Marconi, fizician şi inventator italian; unul dintre promotorii radiotehnicii; în 1895 a realizat o transmisie radiotelegrafică cu un aparat propriu (brevetat în 1896), iar în 1901 prima radiocomunicaţie transatlantică; lucrări de pionierat în radiolocaţie şi radionavigaţie; Premiul Nobel pentru Fizică pe 1909, împreună cu germanul Ferdinand Braun (m. 1937).Guglielmo Marconi (n. 25 aprilie 1874 la Bologna – d. 20 iulie 1937 la Roma) a fost inginer şi fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pământ, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuţiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir.

– 1885: Patriarhia Ecumenică de Constantinopol recunoaşte autocefalia Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul ecumenic Ioachim al IV-lea a trimis mitropolitului primat Calinic Miclescu, în calitate de preşedinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Tomosul de autocefalie prin care „cu bucurie sufletească binecuvintează Biserica Ortodoxă Română, recunoscându-o autocefală întru toate de sine ocârmuită”. Urmând cursul istoriei naţionale, Biserica din România independentă trebuia să-şi revendice autocefalia, echivalent bisericesc al izbândei de la 1877.

– 1894: A început, la Cluj, (până la 13/25.V.1894), procesul politic intentat de către guvernul maghiar „memorandiştilor”, proces cu un larg ecou internaţional; 14 membri ai conducerii Partidului Naţional Român din Transilvania, printre care dr. Ioan Raţiu şi dr. Vasile Lucaciu, au fost condamnaţi la închisoare. În tot spaţiul locuit de români au avut loc puternice manifestaţii de susţinere a luptei pentru emancipare naţională a românilor transilvăneni (25.IV/7.V).

– 1898: SUA declară război Spaniei. În urma acestuia, Spania renunţă la suveranitatea asupra Cubei şi cedează SUA insulele Puerto Rico, Guam şi Filipine.

– 1900: S-a născut fizicianul elveţian naturalizat american Wolfgang Pauli; contribuţii în mecanica cuantică şi fizica particulelor elementare; Premiul Nobel pentru Fizică pe 1945..Wolfgang Ernst Pauli (d. 15 decembrie, 1958) a fost un fizician austriac care s-a remarcat prin teoria spinului, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1945.Conceptul de spin pentru particule elementare a fost propus iniţial de Ralph Kronig, George Uhlenbeck, and Samuel Goudsmit, în 1925 ca fiind o rotaţie a particulelor în jurul axei proprii.

– 1901: Apărea prima plăcuţă de înmatriculare din America, în statul New York, când un act normativ reglementa pe plan local obligaţia tuturor posesorilor de automobile să-şi înregistreze vehiculul şi să afişeze pe caroserie numărul de înmatriculare obţinut. Taxa de înregistrare a maşinii era de 1 dolar. În cursul primului an, au fost emise în statul New York 954 de plăcuţe de înmatriculare.

– 1913: S-a născut arheologul italian de origine română Dinu Adameşteanu; studii privind colonizarea greacă din sudul Italiei şi Sicilia, precum şi privind utilizarea aerofotoarheologiei; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1992) (m.21.I.2004).

-1915: A avut loc victoria de la Çanakkale (Dardanele), cunoscută ca fiind una din cele mai mari şi grele lupte din istorie. Bătălia de la Çanakkale ocupă un loc foarte important în istoria Turciei, fiind un război între trupele aduse din coloniile franceze de Anglia şi Franţa în anul 1915 şi naţiunea turcă.Războaiele purtate atât pe uscat dar şi pe mare au început în data de 18 martie 1915. În data de 25 aprilie 1915 au început luptele de pe uscat, statele Antantei eşuând în traversarea Çanakkale şi întorcându-se aşa cum veniseră, iar în iarna anului 1916 au fost nevoite să se retragă.
– 1917: S-a născut Ella Fitzgerald, cântăreaţă americană de jazz, supranumită „Regina muzicii soul”.Ella Fitzgerald (n. Newport News,Virginia – d. 15 iunie 1996, Beverly Hills,California) a fost o renumită cântăreaţă de jazz americană, supranumită „The First Lady of Song”. Cu un registru vocal excepţional de trei octave, s-a remarcat prin puritatea vocei şi intonaţiei, o imensă muzicalitate şi prin capacitatea de improvizare, în mod particular în stilul scat.A primit de 13 ori cunoscuta distincţie „Grammy Award”. Alături de cântăreţele Billie Holiday şi Sarah Vaughan, a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Colaborarea ei cu Louis Armstrong şi Count Basie, precum şi numeroasele turnee în cadrul seriei „Jazz At The Philarmonic” au făcut-o cunoscută în lumea întreagă. Deschisă multor impulse muzicale moderne, de la intonaţiile sud-americane până la stilul Soul, dar şi pentru Blues, Swing sau Bebop, Ella Fitzgerald a lăsat posterităţii o operă bogată, eternizată în sute de înregistrări discografice.

– 1918: S-a născut pictorul italian Remo Brindisi, considerat fondatorul mişcării „Noua Reprezentare” (m.25.VII.1996).

– 1920: S-a născut soprana Ioana Nicola (m. 2009).

– 1920: S-a născut medicul Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din sud-estul Europei; din 1943 a făcut parte din echipa, considerată de aur, a prof. dr. Dimitrie Bagdasar (creatorul şcolii româneşti de neurochirurgie), ea a lucrat alături de doctorii Constantin Arseni şi Ionel Ionescu (devenit din 1945 soţul său). În absenţa altor date bibliografice, poate fi considerată, foarte probabil, prima femeie medic primar neurochirurg de pe continentul european, precum şi a treia femeie neurochirurg cu formaţie completă din lume (m. 2008).

– 1923: S-a născut, la Bucureşti, Barbu Câmpina (m.1959), istoric român. Medievist, şi-a axat preocupările pe câteva din problemele istoriei medievale româneşti: feudalismul timpuriu, economia feudală în ţările române, lupta pentru independenţă. A acordat atenţie marilor figuri ale istoriei: Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare.

– 1925: A încetat din viaţă, la Bucureşti, George Stephănescu (n. 1843), compozitor român. Iniţiatorul spectacolelor de operă în limba română şi fondatorul unor societăţi lirice premergătoare Operei Române.A compus operete, o dramă lirică (Petra, 1902), feeria Sânziana şi Pepelea, muzică simfonică (este autorul primei simfonii româneşti) şi de cameră, instrumentală şi vocală.

– 1925: S-a născut Vasile Niţulescu, actor român de teatru şi film. Vasile Niţulescu (n. Bucureşti – d. 11 februarie 1991, Bucureşti) a fost un actor român. Desfăşoară o prestigioasă activitate teatrală (Teatrul Mic).În film, ca şi în teatru, compune personaje stranii, adesea maladive.

-1929: S-a născut Sanda Râpeanu, lingvistă, specialistă în limbi romanice; traducătoare şi autoare a numeroase studii critice, realizate în colaborare cu soţul său, criticul literar Valeriu Râpeanu.

-1929: S-a născut, la Pungeşti, jud. Vaslui, Constantin Huşanu, prozator român. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat romanele Pe fluviu la deal (1992), Clubul Paradis (1995), Preţul fericirii (1995), Ademenirea (1996), Vitrina cu fantasme (1998), Pastile contra morţii (2001) etc.

– 1932: S-a născut atleta Lia Manoliu; campioană olimpică la aruncarea discului: aur la México City (1968), bronz la Roma (1960) şi Tokyo (1964); preşedinta Comitetului Olimpic Român (1992-1998); Complexul sportiv naţional din Bucureşti îi poartă astăzi numele.

– 1933: A murit medicul legist Mina Minovici, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară; întemeietorul şi directorul Institutului Medico-Legal (1924-1933) şi al Serviciului antropometric din Bucureşti. Mina Minovici (n. 30 aprilie 1858, Brăila – d. Bucureşti) a fost un medic legist şi farmacist român.Este faimos pentru studiile aprofundate despre alacaloizii cadaverici, putrefacţie, simularea bolilor mintale şi antropologie medico-legală. Este fondatorul şcolii române de medicină judiciară şi a fost directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892.Fondator al sistemului medico-legal modern, a fost una dintre cele mai proeminente personalităţi din acest domeniu din Europa timpurilor sale.

– 1940: S-a născut actorul de film american Al Pacino.

– 1940: S-a născut, la Sadova-Câmpulung, jud. Suceava, Gheorghe Macarie, filolog, critic şi istoric de artă român. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A publicat: Sentimentul naturii în proza românească a sec. Al XIX-lea (1980), Geografie literară – orizonturi spirituale în proza românească (1980), Dimitrie Hârlescu (1986), Între literatură şi arte plastice (1997), Mănăstirea Horaiţa (1997) şi altele.

– 1941: S-a născut Bertrand Tavernier, regizor, scenarist şi critic de film francez

– 1943: S-a născut Valeriu Florin Dobrinescu, istoric şi eseist român; fondator al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană (m.28.XII.2003). Dintre lucrările publicate: Relaţiile româno-engleze. 1914-1933 (1986), România şi organizarea postbelică a lumii (1988), Basarabia în anii celui de-al Doilea Război Mondial (1995), România la Conferinţa de Pace. Paris: 1919-1920; 1946-1947 (1996), România şi Ungaria de la Trianon la Paris (1996) etc.

– 1945: Eliberarea Italiei de sub ocupaţia fascist.

– 1945: Începe Conferinţa de la San Francisco (până la 26.VI.1945) în vederea creării Organizaţiei Naţiunilor Unite, ONU; Conferinţa adoptă Carta Naţiunilor Unite (care va intra în vigoare la 24.X.1945).

– 1945: Joncţiunea trupelor americane şi sovietice la Torgau, pe Elba.

– 1945: S-a născut compozitorul şi cântăreţul suedez Björn Ulvaeus, membru al renumitei formaţii ABBA.

–1947: S-a născut fotbalistul şi antrenorul olandez Johan Cruyff; a primit Balonul de Aur de trei ori (m. 2016).

– 1953: Anunţarea descoperirii ADN-ului.

– 1953: S-a născut Liviu AntoneseI, poet, eseist, publicist şi cercetător în ştiinţele educaţiei.

– 1958:A murit Iosif Iser, pictor şi grafician român, membru al Academiei Române.

– 1959: S-a născut prozatorul Tudor Vlad.

-1960: Primul inconjur submersibil al Pământului de către submarinul nuclear american USS Triton.Plecat la 16 februarie din New London, Connecticut, submarinul a parcurs aproape  66.800 kilometri în 84 de zile fără să iasă la suprafaţă.

 – 1974: În Portugalia a avut loc „Revoluţia garoafelor”, care a înlăturat regimul de dictatură fascistă instaurat de Antonio de Oliveira Salazar în 1933 şi a deschis calea spre restaurarea democraţiei („Ziua libertăţii”).

– 1976: A murit Alexander Brailowsky, pianist american de origine rusă (n. 1896)

– 1976: A murit Sir Carol Reed, regizor britanic de film; unul dintre cele mai sonore nume ale filmului englez al anilor ’40-’50 ai secolului XX (n. 1906).

– 1982: Se încheie retragerea Israelului din Peninsula Sinai (realizată în mai multe etape), după 15 ani de ocupaţie (Israelul a preluat controlul asupra peninsulei în luna mai 1967, în urma „războiului de şase zile”).

– 1990: Plasarea pe orbită, de către echipajul navetei Discovery, a telescopului spaţial Hubble.Telescopul spaţial Hubble (prescurtat HST, de la numele lui în engleză Hubble Space Telescope) este un telescop plasat pe orbită în jurul Pământului, numit aşa după astronomul american Edwin Hubble. Este poziţionat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative faţă de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulenţele atmosferice, iar telescopul putând capta informaţii şi în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului.

 – 1992, 25-27: Cu ocazia Sărbătorilor de Paşti, regele Mihai I întreprinde prima sa vizită cu caracter privat în România (Suceava, Bucureşti, Curtea de Argeş); suveranul este întâmpinat cu căldură şi entuziasm de români; în Capitală are loc o manifestaţie populară la care participă câteva sute de mii de persoane pe tot traseul de la Piaţa Romană la Piaţa Sf. Gheorghe.

– 1995: A murit actriţa şi dansatoarea americană Ginger Rogers.Ginger Rogers (n.16 iulie 1911) a fost o cântăreaţă, dansatoare şi actriţă americană de teatru şi film, laureată a Premiului Oscar.

– 1999: A murit Vasile Dobrian, pictor,desenator, grafician şi poet avangardist (n. 1912).

– 2005: A avut loc ceremonia de semnare a Tratatelor de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană (la Abaţia Neumünster din Luxemburg), precedată de reuniunea Consiliului European, care a dat votul final asupra documentelor care consfinţeau calitatea de viitoare membre ale UE pentru România şi Bulgaria; pe Tratatul de aderare a României şi-au pus semnătura, din partea română, preşedintele ţării, primul ministru, ministrul afacerilor externe şi cel al integrării europene. De la 1.01.2007 România şi Bulgaria sunt membre ale Uniunii Europene (după ce Parlamentele tuturor ţărilor membre ale UE au ratificat cele două tratate semnate la 25.IV.2005); numărul ţărilor membre ale UE se ridică la 27.

– 2011: A murit poetul chilian Gonzalo Rojas, considerat unul dintre cei mai talentaţi scriitori moderni ai Americii Latine (n. 1917).

– 2011: A murit cântăreaţa britanică Poly Styrene, considerată o legendă a muzicii punk (n. 1957).

– 2015: A avut loc cutremurul din Nepal cu magnitudinea 7,9 pe scara Richter epicentrul fiind localizat în Districtul Lamjung, la aproximativ 77 km nord-vest de capitala Nepalului, Kathmandu. Este cel mai puternic cutremur care a avut loc în regiune, din 1934 încoace, când un cutremur de 8,2 pe Richter a provocat moartea a peste 17.000 de persoane.Potrivit cifrelor oficiale, peste 9.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Nepal şi în ţările învecinate. Districtul Sindhupalchok a fost cel mai grav afectat – 3.360 de morţi (aproape jumătate din numărul oficial al victimelor). Monumente istorice aparţinând Patrimoniului mondial UNESCO, printre care Piaţa Durbar şi Turnul Dharahara – înalt de 62 m, au fost distruse sau au fost grav avariate. Pagubele totale au fost estimate la aproximativ 15-20% din PIB-ul Nepalului, adică 5 miliarde de dolari. Potrivit ONU, opt milioane de oameni (mai mult de o pătrime din populaţia ţării) din 39 de districte au fost afectaţi de cutremur. De asemenea, 1,4 milioane de oameni au avut nevoie de asistenţă umanitară de urgenţă, dintre care 940.000 de copii.

– 2016: A murit scriitorul franco-american Martin Gray, supravieţuitor al ghetoului din Varşovia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cunoscut mai ales pentru romanul „Au nom de tous les miens” (n. 1922).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.