S-a întâmplat în 24 septembrie 1896

0
49

S-a întâmplat în 24 septembrie 1896: S-a născut Scott Fitzgerald, scriitor american. Francis Scott Key Fitzgerald s-a născut la St. Paul, Minnesota, la 24 septembrie 1896. Tatăl său a fost comerciant, iar în primii zece ani din viaţa lui Francis, familia s-a tot mutat între Buffalo şi Syracuse, în nordul statului New York. În 1908, familia a revenit la St. Paul.

    Francis Scott Fitzgerald a urmat cursurile Academiei St. Paul, iar la vârsta de 13 ani i-a fost publicată prima lucrare: o istorioară poliţistă, publicată în revista şcolii. În 1911, la vârsta de 15 ani, părinţii l-au trimis la prestigioasa şcoală catolică Newman, din New Jersey. Aici l-a cunoscut pe Părintele Sigourney Fay, care i-a remarcat talentul şi l-a încurajat să-şi cultive pasiunea literară.
       După absolvirea şcolii Newman, în 1913, Fitzgerald s-a hotărât să rămână în New Jersey pentru a-şi continua dezvoltarea artistică la Universitatea Princeton, unde a publicat pentru revistele „Princeton Tiger” şi „Nassau Literary Magazine”. În 1917, s-a înrolat în Armată, unde, copleşit de spaima morţii, a scris cartea „The Romantic Egotist”, dar editorii au refuzat să o publice. A fost avansat la gradul de sublocotenent de infanterie şi trimis la Sheridan, lângă Montgomery, în statul Alabama. Acolo a cunoscut-o pe tânăra Zelda Sayre, în vârstă de 18 ani, de care s-a îndrăgostit. După terminarea războiului, în 1918, Fitzgerald s-a mutat la New York, încercând să-şi construiască o carieră în publicitate, care să-i confere stabilitatea financiară de care avea nevoie pentru a o convinge pe Zelda să se căsătorească cu el. A renunţat, însă, pentru a putea rescrie lucrarea ce-i fusese refuzată de editori.
       „This Side of Paradise”, varianta revizuită a primei sale cărţi, a fost publicată în anul 1920 şi a avut recenzii extraordinare, transformându-l pe Fitzgerald, la doar 24 de ani, într-unul dintre cei mai promiţători tineri scriitori. La doar o săptămână după publicare, s-a căsătorit cu Zelda Sayre, la New York. Au avut o fiică, pe Frances Scott Fitzgerald, născută în 1921.
       Bucurându-se de un astfel de succes, tânărul Fitzgerald a adoptat un stil de viaţă mai extravagant, care a trezit suspiciuni asupra seriozităţii sale literare. Începând cu anul 1920 şi de-a lungul întregii sale cariere, Fitzgerald s-a susţinut financiar scriind un număr mare de povestiri pentru publicaţii cunoscute, precum „The Saturday Evening Post” sau „Esquire”. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără „he Diamond as Big as the Ritz”, „The Curious Case of Benjamin Button,” „The Camel’s Back” şi „The Last of the Belles.”
       În 1922, Fitzgerald publică cel de-al doilea roman, „The Beautiful and The Damned”, care-i consolidează statutul de mare scriitor. Romanul zugrăveşte cu măiestrie viaţa celor bogaţi, extravaganţa şi ambiţiile anilor ’20, cunoscuţi drept epoca jazz-ului. „ra o epocă a miracolelor”, avea să scrie Fitzgerald, „era o epocă a artei, era o epocă a exceselor şi era o epocă a satirei”, menţionează site-ul citat.
      Încercând o schimbare de decor pentru a-şi stimula creativitatea, Fitzgerald se mută, în 1924, în Franţa. Acolo a scris ceea ce avea să devină cel mai mare roman al său, „The Great Gatsby” (Marele Gatsby), publicat în 1925, o descriere fidelă a epocii jazz-ului, caracterizat de un lirism deosebit. Însă, cu toate că a fost foarte bine primit la publicare, abia în anii ’50-’60, cu mult după moartea autorului, „The Great Gatsby” s-a bucurat de statutul pe care-l are astăzi, când este considerat unul dintre cele mai bune romane americane scrise vreodată.
     După publicarea romanului „Marele Gatsby”, viaţa lui Fitzgerald a urmat o linie descendentă. Confruntându-se deja cu un consum abuziv de alcool, Fitzgerald a avut perioade lungi în care nu a mai putut scrie. Pe de altă parte, soţia sa, Zelda, avea probleme psihice, iar cuplul a petrecut sfârşitul anilor ’20, mutându-se între Delaware şi Franţa.
     În 1930, în urma unei căderi psihice, Zelda a fost tratată la spitalul Sheppard Pratt din Towson, Maryland, şi, în acelaşi an, a fost internată într-un spital de boli mintale din Elveţia. Doi ani mai târziu, era sub tratament la Clinica de Psihiatrie Phipps din cadrul Spitalului Johns Hopkins din Baltimore. În 1934, Fitzgerald a reuşit să publice cel de-al patrulea roman, „Tender is the Night”, despre un psihiatru american din Paris şi problemele sale din mariajul cu o pacientă bogată. Cu toate că, la momentul respectiv, nu a avut succes, cu timpul valoarea literară a acestei opere a crescut.
      După alţi doi în care a căzut pradă alcoolului şi depresiei, în 1937, Fitzgerald a încercat să-şi revigoreze cariera, ca scenarist la Hollywood. A început să lucreze la un nou roman, „The Love of the Last Tycoon”, în 1939, dar nu a reuşit să scrie decât jumătate din manuscris. A murit, în urma unui infarct, la 21 decembrie 1940, la vârsta de 44 de ani, la Hollywood.
     Francis Scott Fitzgerald nu s-a bucurat în timpul vieţii de celebritatea pe care o are în zilele noastre. Abia după moartea sa, a fost evidenţiată valoarea literară deosebită a romanului „The Great Gatsby” şi, odată cu aceasta, adevărata valoare literară a autorului său.

Surse:

https://fscottfitzgeraldsociety.org/about-us-2/biography/

https://www.biography.com/writer/f-scott-fitzgerald

https://www.britannica.com/biography/F-Scott-Fitzgerald

http://www.humanitas.ro/f-scott-fitzgerald

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here