S-a întâmplat în 24 septembrie-1501

0
61

S-a întâmplat în 24 septembrie-1501: S-a născut Girolamo Cardano, medic, matematician şi cercetător italian. Girolamo Cardano (n.Pavia – d. 21 septembrie 1576, Roma) a fost un matematician, filozof şi medic italian din perioada Renaşterii.

       A fost un savant renumit, un adevărat spirit universal.Cardano a adus contribuţii deosebite la dezvoltarea algebrei, elaborând procedeul de rezolvare a ecuaţiilor algebrice de ordinul al treilea, ceea ce ulterior va fi denumit „metoda lui Cardano”. Totuşi, formulele de rezolvare a acestor ecuaţii fuseseră descoperite de Scipione del Ferro în 1515, apoi de Tartaglia în 1535, dar Cardano le-a dat forma finală.

      În 1539, Cardano a pregătit un tratat: Practica aritmeticae şi avea intenţia să scrie altul: Artis magnae sive de regulis algebricis, dedicat algebrei, cunoscut astăzi sub numele Ars magne, apărut în 1545, în care a enumerat toate formele posibile ale acestor ecuaţii.

        Cardano este primul savant din Europa care a utilizat rădăcinile negative şi a descoperit legătura din rădăcinile şi coeficienţii unei ecuaţii, care astăzi poartă numele lui Viète (Formulele lui Viète). De asemenea, tot lui Cardano i se atribuie prima reprezentare a numerelor complexe. A construit un elipsograf, instrument pentru trasarea elipselor.

      Cardano a aprofundat şi probleme de mecanică, cum ar fi: teoria pârghiilor, mişcarea proiectilelor, legea inerţiei, unele probleme de statică. De numele lui Cardano sunt legate suspensia şi cuplajul cardanic.Multe din lucrările lui Leonardo da Vinci au exercitat o influenţă directă asupra lucrărilor lui Cardano, cum ar fi introducerea metodei matematice în cercetare şi rezolvarea problemelor de mecanică.

      Cardano a fost o personalitate importantă a secolului său, un spirit filozofic, cu înclinaţii către ştiinţe, prieten al adevărului, talent inventiv. Devizele sale erau:

– Tempus meu possesio („Timpul este bogăţia mea”).

– Tempus ager meus („Timpul este câmpul meu”).

Lucrările complete ale lui Cardano au fost publicate la Lyon în 1663, în zece volume. Scrierile lui Cardano numără circa 220 de cărţi – ceea ce confirmă adevărul că toată viaţa sa a fost dominată de pasiunea pentru scris.Opere principale:

De numerorum proprietatibus (1539);

Practica arithmeticae(1539);

Ars magna, sive de regulis algebraicis(1545);

De subtilitate (1550);

De varietate rerum(1557);

De vita propria liber(1574) ş.a.

Surse:

http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Biographies/Cardan.html

https://www.britannica.com/biography/Girolamo-Cardano

https://www.scientia.ro/116-biografii/biografii-matematica/4737-girolamo-cardano.html

https://www.encyclopedia.com/people/philosophy-and-religion/other-religious-beliefs-biographies/girolamo-cardano

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here