S-a întâmplat în 24 noiembrie 1632

0
40
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 24 noiembrie 1632: S-a născut Baruch Spinoza, filosof raţionalist olandez; unul dintre iniţiatorii filosofiei moderne (d.21.02.1677) Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. Amsterdam – d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoşi de provenienţă portugheză (d’Espinosa).

         Spinoza a fost un raţionalist şi unul din reprezentanţii panteismului (concepţie filozofică monistă care identifică divinitatea cu întreaga materie şi universul) în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influenţată de scrierile lui Thomas Hobbes şi René Descartes, însă – spre deosebire de concepţia dualistă a acestuia din urmă – Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existenţă reducându-se la ceea ce el a numit „Substanţă”.După absolvirea şcolii, Spinoza a lucrat în întreprinderea comercială a tatălui său. În acest timp elaborează o dizertaţie asupra principiilor filosofice ale lui Descartes, care va aparea mai târziu (Renati Descartes principiorum philosophiae mori geometrico demonstrata) – singura operă publicată în timpul vieţii sale sub semnătura lui – şi prepară un tratat asupra progresului înţelegerii (Tractatus de intellectus emendatione).
        În 1656, la vârsta de 24 de ani, este exclus din comunitatea ebraică datorită vederilor sale interpretate drept eretice. Spinoza este obligat să părăsească Amsterdamul şi se stabileşte la Haga, unde îşi câştigă existenţa lucrând ca şlefuitor de lentile şi oferind lecţii particulare. Redactează prima sa operă filosofică de amploare Tractatus de Deo et Homine Ejusque Felicitate (Tratat cu privire la Dumnezeu, om şi fericirea sa), în care sunt deja cuprinse trăsăturile de bază ale sistemului său filosofic.
       Lucrează la Tractatus theologico-politicus (Tratat teologico-politic), tipărit la Amsterdam în 1670 şi publicat anonim.În 1661, se mută la Rijnsburg, în apropiere de Leiden. Pentru că în instituţiile oficiale vederile filosofice erau îngrădite de teologie, Spinoza refuză în 1673 oferta prinţului elector Karl Ludwig din Palatinat de a ocupa o catedră de filosofie la Universitatea din Heidelberg. De asemenea, refuză o pensie oferită de regele Ludovic al XIV-lea al Franţei, care-i pretindea să-i dedice unele din cărţile sale.Aspirarea prafului de sticlă la şlefuirea lentilelor îl îmbolnăveşte de silicoză şi moare prematur la 21 februarie 1677, în vârstă de numai 45 de ani.
Surse:

https://www.britannica.com/biography/Benedict-de-Spinoza

https://thegreatthinkers.org/spinoza/biography/

https://www.iep.utm.edu/spinoza/

https://opentextbc.ca/modernphilosophy/chapter/baruch-spinoza-1632-1677/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here