S-a întâmplat în 24 martie 2000

0
78

S-a întâmplat în 24 martie 2000 . A murit Paul Călinescu, regizor de film şi scenarist; unul dintre pionierii cinematografiei româneşti.

Paul Călinescu se naşte la 21 august 1902 în oraşul Galaţi. Absolvă Academia Comercială din Bucureşti în anul 1930. Este imediat atras însă de cinematografie, un domeniu care, la momentul respectiv, în România, aştepta încă să fie valorificat cum se cuvine. În 1934 regizează primul film, un documentar, intitulat „România”.

De altfel, în prima perioadă a carierei, realizează aproape exclusiv documentare: „Colţuri din România” (1936, distins cu premiul I la Expoziţia Universală de la Paris 1937), „Bucureşti, oraşul contrastelor” (1936), „Ţara Moţilor” (1938), „Uzinele Malaxa” (1940), acţionând ca un adevărat promotor al filmului documentar.

În 1936, Călinescu are iniţiativa organizării unui Serviciu cinematografic în cadrul Oficiului Naţional de Turism. În 1941, filmul „România în lupta contra bolşevismului” câştigă premiul filmului documentar la Festivalul internaţional de artă cinematografică de la Veneţia. Drama „Răsună valea”, realizată în 1949, îi aduce o altă distincţie – Diploma de onoare a Festivalului internaţional de la Karlovy Vary, în 1950.

Fiind, de asemenea, un tehnician strălucit, Călinescu a fost coautorul unor brevete de invenţie pentru „video-real” (1964) şi „fizio-ecran” (1968). Drama „Porto Franco” (1961) şi comedia „Titanic Vals” (1964), ultimele două filme regizate, au fost şi cele care i-au încununat cariera.

Paul Călinescu a semnat în total regia a 18 filme, la cele mai multe fiind, de asemenea, scenarist şi autor al imaginii şi montajului. A fost recompensat şi cu mai multe premii naţionale pentru „merite excepţionale în dezvoltarea cinematografiei naţionale” sau pentru întreaga operă.

„Filmul este veşnic tânăr. El merge în pas cu viaţa, cu aspiraţiile, cu preocupările, cu gândurile, cu gusturile oamenilor. Într-asta constă veşnica lui tinereţe.”

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/paul-calinescu-5589/

http://aarc.ro/cineasti/cineast/paul-calinescu

http://www.istoriafilmului.ro/articol/119/versatilicus-regizorul-paul-calinescu

http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/regizor-film-romanesc~paul-calinescu~233

http://aarc.ro/articol/profiluri-regizorale-romanesti-paul-calinescu

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here