S-a întâmplat în 24 iunie…

0
72

S-a întâmplat în 24 iunie…

– Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica).

-„Ziua avocatului din România”, patronul zilei fiind Sf. Ioan Botezătorul; hotărârea de a marca această zi a fost luată la Congresul avocaţilor din România din 1998 şi reprezintă data înfiinţării primului Consiliu al unui Barou roman.

– 1400: S-a născut Johannes Gutenberg, inventator german al tiparului cu litere mobile din metal. Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (m. 3 februarie, 1468) a fost un metalurgist şi inventator german, renumit pentru contribuţia sa remarcabilă la tehnologia tiparului.Este creditat cu inventarea unui nou tip de presă tipografică ce folosea, pentru prima dată în Europa, litere mobile, cu crearea aliajului folosit pentru acest tip de matriţe şi cu realizarea unei întregi serii de cerneluri pe bază de uleiuri. Originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclară, mai mulţi autori considerând presele sale iniţiale drept adaptări ale preselor mai vechi deja existente. Conform impactului avut, inventarea de către Gutenberg a presei cu litere mobile în Europa reprezenta o substanţială îmbunătăţire a presei fixe, care era deja utilizată. Combinând aceste elemente într-un sistem de producţie, invenţia sa a permis tipărirea rapidă a materialelor scrise şi o explozie a informaţiei în Europa renascentistă.

– 1441: A fost fondat Colegiul Eton -şcoală publică pentru băieţi, localizată în Anglia.

– 1497: John Cabot declară Canada de Est drept proprietate a Angliei.Giovanni Caboto (c. 1450 – c. 1498) cunoscut ca John Cabot, a fost un navigator şi explorator veneţian, fiind considerat al doilea european care a atins ţărmul Americii de Nord (în 1497), după Leif Ericson (circa 1003).

– 1692: S-a născut Inocenţiu Micu-Klein, iluminist român, episcop al Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică) din Transilvania, militant pentru drepturile românilor ardeleni (m. 1768).

– 1711:Petru I, ţarul Rusiei, soseşte la Iaşi, unde se întâlneşte cu domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir.

– 1717:S-a constituit, la Londra, prima Mare Lojă a Francmasoneriei Speculative

– 1812: Armata lui Napoleon invadează Rusia.

– 1818: S-a născut Ion Ionescu de la Brad, agronom şi economist, întemeietorul şcolii româneşti de agronomie, membru al Academiei Române; a organizat primul serviciu de statistică din Moldova (m. 1891).

– 1821: Bătălia de la Carabobo (azi, stat în Venezuela); aici s-a desfăşurat bătălia în urma căreia patrioţii sud-americani conduşi de Bolivar au obţinut victoria în faţa trupelor spaniole, consfinţind independenţa Venezuelei.

– 1874: S-a născut istoricul Nicolae Docan; pasionat numismat, a lăsat numeroase lucrări în domeniu, precum şi o impresionantă colecţie de monede (dăruită Academiei Române); membru corespondent al Academiei Române (m. 1933).

– 1883: S-a născut fizicianul american de origine austriacă Victor Franz Hess; Premiul Nobel pentru Fizică pe 1936 (a descoperit şi studiat razele cosmice) (m. 1964).

– 1886: S-a născut Ion Gigurtu, inginer şi politician român. Ion Gigurtu (n. Turnu Severin — m. iulie 1959, Râmnicu Sărat) a fost un inginer român, om politic de extremă dreaptă, nazist, pro-german şi pentru 40 de zile prim-ministru al României în anul 1940. Gigurtu a fost şi un om de afaceri, director general al societăţii „Mica”, specializată în extragerea de aur şi alte metale preţioase.

– 1901: Prima expoziţie de pictură a spaniolului Pablo Picasso, la Paris.

– 1906: S-a născut violoncelistul francez Pierre Fournier (m. 1986).

– 1911: S-a născut Ernesto Sábato, eseist, romancier şi pictor argentinian.Ernesto Sábato (m. 30 aprilie 2011) a fost unul dintre cei mai importanţi prozatori latino americani si un important romancier contemporan.

– 1918: A fost inaugurată prima cursă poştală, pe calea aerului, între Montreal şi Toronto.

– 1926: Inaugurarea primei linii aeriene naţionale civile, pe ruta Bucureşti-Galaţi, cu avioane italiene de transport civil de tip Ansaldo şi a primului serviciu poştal aerian intern.

– 1927: Se creează, la Iaşi (din iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion I. Moţa, Ilie Gârneaţă, Corneliu Georgescu şi Radu Mironovici), organizaţia Legiunea Arhanghelului Mihail, care va fi nucleul doctrinar şi conducător al viitoarei organizaţii de extrema dreaptă Garda de Fier (1930); militanţii organizaţiei încep să se numească din acest moment legionari; Zelea Codreanu va fi proclamat căpitan al mişcării legionare. Legiunea Arhanghelului Mihail, numită pe scurt Mişcarea Legionară, a fost o organizaţie înfiinţată în România interbelică, la 24 iunie 1927 de Corneliu Zelea Codreanu, ca o legiune paramilitară teroristă de orientare naţionalistă-fascistă, creată după modelul organizaţiilor naziste SA şi SS, cu un caracter mistic-religios, violent anticomunist, antisemit şi antimasonic.Alături de Zelea-Codreanu (supranumit „Căpitanul”), fondatori ai mişcării legionare au mai fost Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu şi Ilie Gârneaţă. În anul 1930 Corneliu Zelea Codreanu a decis să fondeze o formă de partid politic, o organizaţie anexă a Mişcării Legionare, intitulată Garda de Fier, caumbrelă politică cu intenţia să cuprindă şi alte partide sau grupări, indiferent de adversităţile politice, şi menită să lupte împotriva expansiunii comunismului din URSS. Garda de Fier nu a avut program politic oficial.

– 1927: S-a născut Ion Păvălache, dirijor şi maestru de cor (m. 2007).

– 1927: S-a născut actriţa Ileana Predescu (m. 1996).

–  1927: S-a născut Martin Lewis Perl, fizician american. Martin Lewis Perl (n. 24 iunie 1927, New York, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în1995, împreună cu Frederick Reines pentru descoperirea leptonului tau.

– 1930: S-a născut regizorul de film francez Claude Chabrol; reprezentant al Noului Val francez; considerat un maestru în realizarea peliculelor încărcate de mister.Chabrol se numără printre cei mai buni regizori francezi. El este cunoscut prin filmele sale, care conţin critici la adresa societăţii burgheze. Claude Chabrol a fost influenţat în filmele sale de regizorul britanic Alfred Hitchcock.

– 1939: S-a născut Sânziana Pop, prozatoare română.

– 1947: S-a născut Dinu Flămând, poet, critic literar şi traducător; în prezent trăieşte în Franţa, fiind ziarist la Secţia română a RFI (Radio France Internationale). Dinu Flămând (n. 24 iunie 1947, Susenii Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud) este un poet, eseist şi jurnalist francez, originar din România. Este de asemenea un traducător inspirat din literatura franceză, spaniolă, italiană şi portugheză, precum şi comentator politic al actualităţii în presa românească şi în cea internaţională. În ianuarie 2011 a fost distins cu Premiul Mihai Eminescu Opera Omnia.

– 1947: S-a născut muzicianul britanic Mick Fleetwood, membru al formaţiei „Fleetwood Mac”.

– 1948: Blocada Berlinului; reforma monetară, ce urma să introducă o singură monedă pentru cele trei zone occidentale de ocupaţie, a provocat blocada totală asupra Berlinului de Vest de către sovietici care au întrerupt complet comunicaţiile cu zona occidentală pe uscat şi pe apă; din data de 26 iunie 1948, pentru aprovizionarea oraşului, a început să funcţioneze un „pod aerian” american; blocada a fost ridicată la 11 mai 1949.

– 1959: S-a născut Tania Filip, actriţă şi regizoare.

– 1970: S-a născut interpretul american de origine portugheză Glen Medeiros.

– 1975: S-a născut violonista Corina Belcea.

– 1987: A murit Virgil Teodorescu, poet, eseist şi traducător; membru corespondent al Academiei Române din 1974 (n. 1909).

– 1988: A murit Mihai Beniuc, poet, prozator şi psiholog român, membru al Academiei Române. Mihai Beniuc (n. 20 noiembrie 1907, Sebiş, Arad) a fost un poet, prozator şi psiholog român. Mihai Beniuc este cunoscut în general ca poet proletcultist, al regimurilor comuniste din România, alături de autori ca A. Toma, Dan Deşliu, Eugen Frunză, A. E. Bakonsky sau Maria Banuş, între alţii, urmărind cu interes direcţiunile Partidului.
– 1991: Parlamentul României, întrunit în şedinţă solemnă, declară nul şi neavenit Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939 (Tratatul de neagresiune germano-sovietic, aşa-numitul Pact Ribbentrop-Molotov, semnat în august 1939, prevedea, într-un protocol adiţional secret, împărţirea sferelor de influenţă în Europa Răsăriteană; ca urmare a acestui pact, România a fost obligată să cedeze URSS-ului, în 1940, Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa).

– 1995: A fost adoptată, la Roma, Convenţia privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal (România a depus instrumentele de ratificare la 21.I.1998; Convenţia a intrat în vigoare la 22.VII.1998).

– 1995: Alpiniştii Constantin Lăcătuşu şi Sorin Daciu escaladează culmea Batian (5.199 m) din Kenya, iar la 4 februarie realizează cea de-a doua ascensiune românească pe vârful Kibo (5.895 m) din masivul Kilimanjaro din Africa.

– 2002: A murit Pierre Werner, economist, jurist şi sociolog luxemburghez; de mai multe ori ministru şi prim-ministru; susţinător al integrării europene, a elaborat un plan de organizare a sistemului monetar; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1993 (n. 1913).

– 2003: A murit inginerul Aurelian Stan; contribuţii în studiul vibraţiilor, acusticii sălilor, al ultrasunetelor şi tehnicii militare; membru fondator al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România; membru de onoare al Academiei Române din 1993 (n. 1910).

– 2005: A fost inaugurat, la Piatra Neamţ, „Muzeul de artă neolitică Cucuteni”; este singurul muzeu din România dedicat în întregime uneia dintre cele mai sclipitoare dintre civilizaţiile Europei preistorice. Acest muzeu este unic în Europa , fiind unul din cele mai importante muzee din România. Deschis în anul 2005, muzeul prezinta in jur de 300 de piese din cadrul Culturilor Precucuteni – Cucuteni incluse in categoria „tezaur” a patrimoniului cultural național.

– 2005: A murit Iv Martinovici (prenumele la naştere: Iuliu Victor), poet, prozator şi traducător (a tradus din poezia lui Rabindranath Tagore şi din literatura populară şi cultă chineză) (n. 1924).

– 2008: A murit Alexandru Lungu; medic, poet, pictor, grafician; între 1946 şi 1964 recurge la tăcere literară, refuzând să participe la scrierea literaturii realist-socialiste; în 1973 părăseşte România şi se stabileşte în RFG (n. 1924, la Cetatea Albă, azi în Ucraina).

– 2009: A murit Matei Călinescu, critic şi teoretician literar român, stabilit în Statele Unite al Americii (1973).Matei Călinescu (n. 15 iunie 1934, Bucureşti – m. Bloomington, Indiana, SUA) a fost un critic şi teoretician literar român, profesor de literatură comparată la Indiana University din Bloomington. A fost declarat profesor emerit al acestei universităţi, unde a condus şi un centru de Studii Româneşti, singurul din Statele Unite şi a primit foarte mulţi doctoranzi din ţara natală, care au devenit ulterior profesori la mai multe catedre de Literatură Comparată din Statele Unite ale Americii.

– 2011: A murit fostul antrenor croat Tomislav Ivici, considerat unul dintre antrenorii care au contribuit la dezvoltarea fotbalului modern (n. 1933).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.