S-a întâmplat în 24 iunie 1911

0
45

S-a întâmplat în 24 iunie 1911: S-a născut Ernesto Sábato, eseist, romancier şi pictor argentinian. Ernesto Sábato (d. 30 aprilie 2011) s-a născut în Rojas, un oraș din Argentina, în 1911. Părinții erau doi imigranți italo-albanezi, Juana María Ferrari și Francisco Sábato.

       La vârsta de 16 ani, s-a alăturat unor grupuri de anarhiști, apoi de comuniști, dar a înțeles repede că „materialismul dialectic” e o contradicție în termeni, (afirmația îi aparține), iar atunci când, în 1935, a fost trimis la Moscova să studieze doctrina marxist-leninistă, a reușit să „evadeze”, „trădând” cauza comunistă și evitând astfel soarta atâtor intelectuali de stânga din afara URSS ce au fost înghițiți de Gulag.

     Și-a susținut doctoratul în fizică, apoi a plecat la Paris, unde a lucrat la Laboratorul Curie și s-a apropiat de grupul artiștilor suprarealiști. În 1945 a abandonat cercetarea științifică pentru a se dedica în exclusivitate literaturii. A fost doctor în fizică și a ținut cursuri de filozofie la Universitatea din La Plata.

     A scris variate cărți de eseuri despre om și crizele timpului nostru, și despre sensul activității literare – Oameni și angrenaje, Scriitorul și fantasmele sale, Apologii și respingeri. Dar cele mai cunoscute sunt fără dubiu cele trei romane: Tunelul (1948), Despre eroi și morminte (1961) și Abaddón, exterminatorul (1974), toate trei fiind traduse în limba română. Sábato a publicat doar patru romane, dar și-a aruncat în foc cea mai mare parte a paginilor scrise, iar ultimul roman l-a publicat la dispariţia soției.
        A primit premiile Miguel de Cervantes și Gabriela Mistral în 1984.În anul 1998 și-a publicat autobiografia, Antes del Fin – Înainte de sfârșit, publicată de editura Rao sub titlul Înainte de tăcere. Editura Humanitas a reluat toate romanele publicate de fosta editură Univers, într-o serie de autor „Ernesto Sábato”.

      „Nu m-am considerat niciodată un scriitor profesionist, în sensul că nu sunt unul dintre aceia care publică o carte pe an. Chiar dimpotrivă, de multe ori am ars seara ceea ce scrisesem de dimineaţă” – Ernesto Sabato

Surse:

https://biography.yourdictionary.com/ernesto-sabato

http://www.humanitas.ro/ernesto-sabato

https://www.britannica.com/biography/Ernesto-Sabato

http://societatesicultura.ro/2015/04/despre-eroi-si-morminte-ernesto-sabato/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here