S-a întâmplat în 24 iunie 1497

0
38

S-a întâmplat în 24 iunie 1497: John Cabot declară Canada de Est drept proprietate a Angliei. Giovanni Caboto (c. 1450 – c 1498) cunoscut ca John Cabot, a fost un navigator şi explorator veneţian, fiind considerat al doilea european care a atins ţărmul Americii de Nord (în 1497), după Leif Ericson (circa 1003). Guvernele Canadei şi Marii Britanii susţin că ar fi acostat în insula Terranova, însă nu se poate şti precis. Cabot a pornit cu un echipaj de 18 persoane, la bordul corabiei numită Matthew. Plecarea a avut loc între 2 şi 20 mai 1497, navigând către capul Dursey, din sud-vestul Irlandei. Echipajul era înspăimântat de gheţuri, însă de această dată au atins ţămul Newfoundlandului, posibil pe coasta insulei Cape Breton, în 24 iunie 1497.

     Deoarece există atât de puţine date despre expediţie şi, implicit, despre locul acostării, acesta este disputat între administraţiile din Bonavista, St. John din Newfoundland, Insula Cape Breton, Nova Scotia, Labrador, Maine, toate fiind posibile locaţii. Cape Bonavista este totuşi locaţia cu recunoaştere oficială din partea guvernelor canadian şi britanic. Oricum, Cabot şi membrii expediţiei au fost primii europeni care au păşit în America de Nord după călătoriile desfăşurate cu jumătate de mileniu în urmă de către vikingi, călătorii rămase necunoscute în epocă. La întoarcere, crezând că merg pe o rută prea nordică, au călătorit către sud-vest, ajungând pe coastele bretone. Pe data de 6 august Mathew intra în portul Bristol.
       Reîntors în Anglia, Cabot a fost făcut amiral, recompensat cu 10 lire și o nouă Cartă a fost scrisă pentru o nouă expediție. Mai târziu, i s-a acordat o primă anuală de 20 lire. În anul următor, pleacă din nou, decis să întreprindă o călătorie și mai îndepărtată, cu o flotă formată din 5 corăbii, cu scopul de a descoperi Japonia. Una dintre corăbii se va întoarce într-un port irlandez, din pricina stricăciunilor provocate de furtună. După reparații și-a reluat calea către vest, soarta expediției este însă incertă: Cabot și expediția sa aveau să dispară fără urmă în vastul ocean, fiind considerați pierduți pe ape.

Surse:

https://www.johncabot.com/about-us/the-explorer/

https://www.rmg.co.uk/discover/Explore/John-Cabot

https://www.biography.com/explorer/john-cabot

http://www.redescoperaistoria.ro/2015/02/24/john-cabot-exploratorul-italian-din-secolul-al-xv-lea-cel-care-a-descoperit-america-de-nord/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.